Anoniem surfen doe je zo

Anoniem surfen doe je zo

Anoniem surfen doe je zoAnoniem surfen staat voor anoniem internetten of incognito gaan op het internet. De overheid en grote bedrijven krijgen steeds meer grip op ons surfgedrag en niet iedereen is hiervan gediend. Je hebt niet direct iets te verbergen als je anoniem surft.

Vaak is het een gevoel van vrijheid dat we graag op het internet ervaren. Op deze pagina leer je het internet anoniem te gebruiken en zonder dat iemand je identiteit achterhaalt.

Redenen om anoniem te surfen

Er bestaan verschillende redenen om anoniem te surfen. Surf anoniem om onontdekt te blijven of surf anoniem om websites niet al jouw informatie mee te geven. Een website kan onder andere zien welke browsers, welke besturingssysteem en welk IP-adres je gebruikt. Als je anoniem surft wordt alleen de informatie van het VPN netwerk of de proxyserver met een website gedeeld.

Wanneer er restricties op het gebruik van internet liggen wordt het ook aantrekkelijk om anoniem te surfen. Je bent op dit moment niet meer gebonden aan de regels van een browser en kan anoniem surfen naar welke site jij dat wilt. Achteraf is het niet te zien of jij bepaalde websites hebt bezocht en ben je niet te traceren. Uiteraard kan iemand een opname van je scherm maken of je scherm filmen. Het is dan ook nooit 100% zeker dat je anoniem surft en uiteraard is het niet de bedoeling om misbruik van deze anonimiteit te maken.

Anoniem internetten

In sommige landen is het verboden om bepaalde websites te gebruiken en is het eerder regel dan uitzondering om anoniem te internetten. Je kunt de gevangenis in wanneer je bepaalde sites bezoekt en uiteraard ben je dan veel waakzamer dan normaal.

Soms heeft anoniem internetten een andere reden. Wanneer je materiaal van YouTube of Netflix bijvoorbeeld op een bepaalde geografische locatie wilt bekijken is dat soms niet mogelijk. Bij anoniem surfen kun je de geografische locatie eenvoudig aanpassen en het materiaal bekijken dat je graag wilt zien.

Wanneer je niet anoniem surft is het voor buitenstaanders vrij eenvoudig om te achterhalen welke websites je bezoekt en wie je bent. De opsporingsmogelijkheden zijn zeer gevarieerd en maken het mogelijk om te ontdekken wie je bent en waar je precies bent.

Uiteraard is anoniem surfen in sommige gevallen een nadeel. Wanneer iemand in de anonimiteit criminele activiteiten uitvoert is het niet te achterhalen vanaf waar en door wie deze activiteiten plaatsvinden.

IP-adres verbergen

Het verbergen van het IP-adres is in principe wat je nodig hebt om anoniem te blijven. De incognito mogelijkheden binnen de browser zijn niet toereikend wanneer je anoniem wilt blijven. Het IP-adres maakt het mogelijk om je te identificeren en wanneer je hier niets aan verandert is deze altijd zichtbaar. Je hebt dan ook andere mogelijkheden nodig om hier een stokje voor te steken. Om hier dieper op in te gaan worden er een aantal methodes toegelicht waarmee je anoniem blijft.

Hoe kun je anoniem surfen?

Wanneer je een VPN netwerk gebruikt is het mogelijk om uit verschillende IP adressen te kiezen. Via versleutelde verbindingen is het niet te achterhalen wie je bent en vanaf welke locatie je het internet gebruikt. Een VPN netwerk is niet door iedere leek aan te leggen en het vereist enige kennis voor het beste resultaat en een garantie op anonimiteit. In principe surf je met een VPN netwerk op een andere computer en de computer waarmee een VPN netwerk contact legt is niet te traceren. De versleutelde verbindingen maken het mogelijk om vrijuit te surfen en volledig anoniem. Een proxyserver is de variant die ook veel gekozen wordt. Wanneer je werkt via een proxyserver gebruik je een server die door meerdere internetters gebruikt wordt.

Proxyservers

Proxy-servers zijn een veel gekozen mogelijkheid om het IP-adres te verbergen. Om een website te bezoeken maakt je computer geen contact via een website en leg je eerst contact met een proxyserver. Via een website lijkt het op deze manier of jij de proxyserver bent en het is onduidelijk wie de proxyserver gebruikt. Je kunt via een proxyserver eenvoudig geblokkeerde websites bezoeken of censuur op andere manieren omzeilen (op school of het werk). Het gebruik van een proxyserver is heel eenvoudig en via het internet zijn er tienduizenden gratis servers te gebruiken via de browser. Helaas is het bij een proxyserver niet te achterhalen wat er met je gegevens gebeurt. De proxyserver weet precies wie jij bent en jij weet niet wat er met de gegevens gebeurt. Het is een kwestie van vertrouwen tussen de gebruiker en proxyserver. Beoordeel een proxyserver uitvoerig om te bepalen of de omgeving wel of niet veilig is.

VPN oplossingen 

Tegenwoordig bestaan er verschillende VPN oplossingen om actief te zijn via het internet. HideMyAss en CyberGhost zijn belangrijke aanbieders van VPN proxy servers waarmee je volledig anoniem kunt surfen. De bedrijven beschikken over een enorm uitgebreid netwerk van verschillende servers over de hele wereld. De snelheden zijn uitstekend en er is genoeg bandbreedte om VPN te gebruiken als normaal internet. Reken ongeveer €5,- per maand wanneer je anoniem wilt internetten met een mooie snelheid.

De diensten worden geleverd met een behoorlijk aantal garanties en dat biedt zekerheid als anonieme surfer. Uiteraard zijn er ook gratis oplossingen om anoniem te surfen, maar garanties en ondersteuning krijg je daarmee niet. Tegelijk is de snelheid niet altijd optimaal of zijn de systemen niet altijd even gebruiksvriendelijk.

TOR

Zie je een proxyserver of VPN netwerk niet als de ideale oplossing om anoniem te surfen? Dan is er nog TOR. TOR staat voor ‘The Onion Router’ en is een netwerk dat voor iedereen toegankelijk is en gerund wordt door vrijwilligers. Het netwerk is een verzameling van verschillende server en het netwerk zorgt ervoor dat de communicatie tussen deze servers volledig anoniem is.

Je kunt met TOR het IP-adres verbergen, maar wanneer je het netwerk betreedt of verlaat is het mogelijk om te achterhalen wie je bent. Een beveiligingsexpert uit Zweden heeft bijvoorbeeld aan het licht gebracht dat er e-mailadressen en wachtwoorden uit het netwerk zijn te vissen van de gebruikers. Het is belangrijk om berichten te versleutelen wanneer je TOR gebruikt, want dat doet het netwerk niet zelf. TOR kun je gebruiken via een speciaal hiervoor geoptimaliseerde browser die via het netwerk wordt gedownload. Er zitten een aantal belangrijke regels aan het gebruik van deze browser. Wanneer je bijvoorbeeld plugins downloadt is het nog steeds mogelijk om je locatie te verraden.

Conclusie

Aan elke vorm van anoniem surfen zitten voor- en nadelen. Wanneer je gaat voor volledige zekerheid lijkt een betaalde variant de beste optie, maar nog steeds is dit niet 100% waterdicht.

Als je anoniem wilt blijven via het internet is het echter aannemelijk dat je het best één van de genoemde opties kunt gebruiken. De kans is groter dat je anoniem blijft bij het gebruik van een VPN netwerk, proxyserver of het TOR netwerk. Weeg de verschillende opties af om zelf het beste besluit te maken.

Houd er rekening mee dat de acties die je via een beveiligde verbinding uitvoert ook jouw identiteit kunnen verraden. Creditcardgegevens, een woonadres of soortgelijke informatie laat direct zien wie je bent.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 12135x
Toegevoegd: 17-03-2015 15:25
Gewijzigd: 15-08-2015 20:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!