glasvezel kabels

Alles-in-1 glasvezelpakket

glasvezel kabelsInternet via glasvezel wordt steeds populairder. Dit is voornamelijk het gevolg van de razendsnelle verbinding die het mogelijk maakt. Ook kun je meerdere apparaten op het internet aansluiten zonder dat dit gevolgen heeft voor de snelheid. De Alles-in-1 glasvezelpakketten voor consumenten worden daarom steeds vaker afgenomen.

Werking van internet via glasvezel

Hoe werkt de glasvezelverbinding eigenlijk? Kenmerkend voor een glasvezelverbinding is het materiaal. Anders dan bij kabelinternet, waarbij gebruik wordt gemaakt van een coaxkabel met koperen kern, bestaat glasvezel uit lange, glazen vezeldraden. Deze maken datacommunicatie via extreem hoge snelheid mogelijk met een lage storingsgevoeligheid. Hierdoor is de bandbreedte van een glasvezelverbinding hoog en kan de verbinding over grote afstand gerealiseerd worden. Zo zijn er verbindingen mogelijk tot 10 Gbit/s over vele kilometers. Het is zelfs gebleken dat met speciale apparatuur snelheden van 400 Gbit/s over één glasvezel kunnen worden behaald.

Sinds 2011 wordt bij de meeste thuisverbindingen aansluitingsapparatuur geplaatst dat 1 Gbit/s aankan. Dit is ongeveer 5 maal zo snel als de snelste kabelverbinding. Overigens is de werkelijke snelheid die wordt ervaren in een huishouden afhankelijk van een groot aantal factoren, net zoals bij ADSL of kabelinternet.

Voordelen van glasvezelinternet

Zoals beschreven is de snelheid een belangrijk voordeel van een glasvezelverbinding ten opzichte van ADSL of kabelinternet. Een ander voordeel is de symmetrische up- en downloadsnelheid. Dit wil zeggen dat zowel uploaden als downloaden even snel is. Een gunstige verandering, aangezien ADSL en kabelinternet asymmetrische snelheden kent, waarbij in de praktijk het uploaden van een foto of video relatief veel tijd kost. Een ander belangrijk voordeel is de ongevoeligheid van de glasvezelkabel voor invloeden van buitenaf. Zo is de kabel niet gevoelig voor corrosie en blikseminslagen en is het hierdoor een stuk betrouwbaarder en duurzamer dan de traditionele internetverbindingen.

Beschikbaarheid in Nederland

Nederland is een van de weinige landen in Europa waar huishoudens worden aangesloten op glasvezel. Hoewel glasvezelinternet nog niet voor alle Nederlanders beschikbaar is, wordt het aantal aangesloten woningen met de dag groter. Door middel van kaarten en postcodechecks kun je op internet eenvoudig vaststellen of jouw woning is aangesloten door middel van een glasvezelverbinding. De dekkingsgraad is op dit moment vooral hoog in grote steden als Amsterdam, Almere en Eindhoven, maar ook kleinere gemeenten investeren steeds vaker in glasvezelinternet. Zo is Dordrecht bijna volledig aangesloten op glasvezel en kennen ook Amersfoort en Deventer een hoge dekkingsgraad.

Beschikt jouw huis over een glasvezelverbinding, dan ligt de weg vrij naar razendsnel internet. De meest fanatieke surfers en downloaders kunnen hiermee hun lol op. Maar ook degenen die niet specifiek behoefte hebben aan het meest snelle internet, kunnen profiteren van de voordelen van glasvezel. Met een iets bescheidener pakket heb je immers nog altijd de beschikking over een veel stabielere verbinding dan ADSL of kabelinternet.

Alles-in-1

Met een alles-in-1 pakket via glasvezel krijg je de beschikking over hoge kwaliteit internet, televisie en telefonie. Nederland kent diverse providers die dit pakket aanbieden, die onderling vooral verschillen in internetsnelheid en aanbod van televisiezenders. Vind je het nog lastig om een goede keuze te maken? We zetten hier het glasvezelaanbod van enkele providers voor je op een rijtje.

KPN

Nederlands grootste provider biedt pakketten met internetsnelheden variërend van 50mb, 100mb en 500mb per seconde. Het basispakket voor televisie is standaard vrij uitgebreid met 84 zenders, waarvan er 12 in HD-kwaliteit beschikbaar zijn. Je hebt bij KPN de mogelijkheid het aantal zenders uit te breiden, mocht je het standaard aanbod onvoldoende vinden. Ook biedt de provider de mogelijkheid voor onbeperkt bellen naar mobiele en vaste nummers.

Fiber

De specialistische glasvezelprovider Fiber biedt internetsnelheden van 50mb, 100mb, 200mb en 500mb per seconde, hoewel de laatste twee niet in alle glasvezelzones verkrijgbaar zijn. Het standaard televisieaanbod is iets beperkter dan bij KPN, maar bestaat niettemin nog altijd 52 zenders. Hiervan zijn er maar liefst 16 in HD-kwaliteit te bekijken. Het televisieaanbod is uit te breiden met extra kanalen. Ook Fiber biedt de mogelijkheid voor onbeperkt telefoneren.

XS4ALL

Bij XS4ALL zijn de internetsnelheden wat lager dan bij KPN en Fiber: 50mb en 100mb per seconde. Wel is het televisieaanbod uitgebreid met liefst 82 kanalen, waarvan 13 in HD-kwaliteit beschikbaar zijn. Het aanbod is naar wens uit te breiden met extra zenders. Net als de andere providers, biedt XS4ALL de mogelijkheid voor onbeperkt bellen naar vaste en mobiele nummers.

Vodafone

Vodafone biedt net als KPN internetsnelheden van 50mb, 100mb en 500mb per seconde. Het standaard televisieaanbod is wel iets beperkter met 60 zenders. Hiervan zijn er wel maar liefst 28 in HD-kwaliteit beschikbaar; samen met Stipte het hoogste aantal van de onderzochte providers. Dit TV-aanbod is bovendien nog uit te breiden met extra kanalen. Daarbij kun je bij Vodafone kiezen voor verschillende belpakketten.

Tele2

Tele2 is iets beperkter in zijn glasvezelopties. De provider biedt snelheden van 40mb en 100mb per seconde. Het TV-aanbod bestaat uit 47 zenders, waarvan 15 in HD-kwaliteit. Extra zenders zijn beschikbaar tegen betaling. Tele2 maakt net als de overige providers onbeperkt bellen mogelijk.

Tweak

De relatief kleine provider Tweak biedt internet met grootse snelheden. Het snelste pakket maakt internet mogelijk met een verbinding van maar liefst 1gb per seconde; de snelste uit dit onderzoek. Een iets bescheidener pakket bestaat uit een internetverbinding van 50mb per seconde. Tweak maakt daarnaast televisie mogelijk via de provider Sparql, die in zijn 'light' TV-pakket 49 zenders heeft opgenomen (geen HD). Ook bij Tweak is onbeperkt bellen een optie.

Stipte

Tot slot besteden we aandacht aan de kleine provider Stipte, die internetsnelheden aanbiedt van 50mb, 100mb en 500mb per seconde. Vooral opvallend aan dit bedrijf is het uitgebreide televisieaanbod bestaande uit maar liefst 122 zenders, waarvan 28 in HD-kwaliteit. Ook bij Stipte is het mogelijk een abonnement af te sluiten met de optie voor onbeperkt bellen naar vaste en mobiele nummers.

Vergelijken

Er zijn relatief veel aanbieders van glasvezel pakketten, waardoor je de bomen door het bos niet meer ziet. Tegelijkertijd heeft glasvezel diverse voordelen tegen over ADSL. Vaak is de maximale snelheid die behaald kan worden vele malen hoger dan ADSL. Om toch een goede keuze te maken bestaan er diverse website's waar eenvoudig glasvezel pakketten met elkaar kunt vergelijken. Voorbeelden van dergelijke website's zijn allesin1glasvezelvergelijken.nl, allesin1vergelijken.eu of glasvezel-vergelijken.nl . Door het vergelijken van providers kan je al snel enkele euro's tot tientallen euro's per maand besparen. Ga jij al over op glasvezel?


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Boris
Aantal keer gelezen: 6150x
Toegevoegd: 12-10-2016 19:28
Gewijzigd: 18-10-2016 23:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!