Het overgrote gedeelte van de bevolking in Turkije hangt de islam aan. Het gaat hierbij om ongeveer 96,1%. Daarom karakteriseren we Turkije ook wel als een islamitisch land. In het land staan de meeste moskeeën ter wereld en de staat beïnvloedt de godsdienstbeleving. Volgens de Turkse grondwet is godsdienstig onderwijs bijvoorbeeld verplicht. Verder zijn een aantal islamitische feesten ook meteen nationale feestdagen. Besnijdenissen horen eveneens bij de Turkse cultuur en worden vaak gezien als feestelijke gebeurtenissen.
Een groot gedeelte van Turkije is nogal conservatief wat betreft de kledingdracht. Zo is het niet gepast om met uitdagende kleding of een ontbloot bovenlichaam over de straten de wandelen. Verder mag badkleding alleen worden gedragen op het strand. Het is daarnaast verboden om naakt te zonnen. Dit kan dan ook nergens in Turkije.
Een belangrijk kenmerk van de Turkse cultuur is het regelmatig samenzijn met de familie. Families in Turkije zijn erg hecht en komen zo vaak mogelijk samen. Er worden met enige regelmaat feesten gevierd waarbij de gehele familie samenkomt, waaronder een besnijdenisfeest of een bruiloft.
Besnijdenisfeest
Vrijwel alle jongetjes in Turkije worden besneden als ze tussen de 5 en 8 jaar oud zijn. In sommige gevallen wordt dit echter al gedaan als het jongetje nog een baby is. Op een besnijdenisfeest komt de gehele familie samen en de besnijdenis wordt groots gevierd.
Turkse bruiloft
Een bruiloft wordt in de Turkse cultuur gevierd met diverse rituelen. Voordat de bruiloft begint wordt eerst een hamam bezocht. Verder wordt er tijdens de Turkse bruiloft een bruidsschat overgedragen. Ook vindt er nog een henna-avond plaats. Meestal duurt een bruiloft in Turkije een aantal dagen, gemiddeld ongeveer drie.
In Turkije trouwen de inwoners niet alleen voor de wet, maar ook voor imam. Als dit niet wordt gedaan, is het huwelijk niet rechtsgeldig. Uithuwelijking vond vroeger vaak plaats in de Turkse cultuur. De vrouwen werden dan uitgehuwelijkt aan een man die door de ouders was gekozen. In deze tijd komt dit echter vrijwel niet meer voor. Indien de vrouw nu wel door de ouders wordt uitgehuwelijkt, heeft zij over het algemeen wel meer inspraak.
Er zijn heel wat feestdagen in de Turkse cultuur waarbij vaak de gehele Turkse familie samenkomt. Aangezien Turkije een islamitisch land is, is een groot deel van de feestdagen islamitisch. Twee bekende islamitische feestdagen die in Turkije gevierd worden zijn het Suikerfeest en het Offerfeest. Daarnaast zijn er nog twee andere bekende Turkse feestdagen, namelijk de Dag van de overwinning en de Dag van de republiek.
Suikerfeest
De Ramadan is een periode van vasten die een maand duurt. Het wordt gevierd in de negende maand van de Islamitische kalender en de moslims zien deze maand als een feestmaand. Het einde van de Ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest. Aan het begin van deze dag bezoeken de Turkse moslims een moskee voor een speciaal gebed. Daarna vieren zij feest met de familie waarbij er diverse lekkernijen op tafel komen. Ook worden er tijdens het Suikerfeest cadeaus uitgedeeld.
Offerfeest
Het belangrijkste feest van de islam is het Offerfeest dat gevierd wordt vanaf de tiende dag van de twaalfde maand van de Islamitische kalender. Een ander woord die vaak wordt gebruikt om dit feest aan te duiden is het Slachtfeest. Op deze dag wordt herdacht dat Ibrahiem in plaats van zijn zoon een schaap offerde. Allah vroeg hem om zijn zoon te offeren, maar op het laatste moment mocht hij in plaats van zijn zoon een schaap offeren. Moslims herdenken deze gebeurtenis door tijdens het Offerfeest of Slachtfeest een schaap te offeren.
Dag van de overwinning
De Dag van de overwinning wordt gevierd op 30 augustus. Op deze feestdag wordt herdacht dat de nationalistische troepen van Turkije de Griekse troepen overwonnen in de slag bij Dumlupinarin in het jaar 1922. De nationalistische troepen werden geleid door Kemal Atatürk.
Dag van de Republiek
Op de Dag van de Republiek wordt gevierd dat Kemal Atatürk de Republiek Turkije stichtte in het jaar 1923. De onafhankelijkheid, integriteit en soevereiniteit van de republiek werden erkend in het Verdrag van Lausanna. Deze feestdag vindt plaats op 29 oktober.
Mannen en vrouwen zijn volgens de wet gelijk. Volgens de Turkse cultuur in een groot deel van Oost-Turkije moeten vrouwen zich echter wel aan traditionele regels houden en hebben zij niet veel in te brengen. Dit komt voornamelijk voor in gezinnen uit laagopgeleide, armere milieus. Zo moeten deze vrouwen bijvoorbeeld hun maagdelijkheid behouden tot het huwelijk.
De inwoners van Turkije groeten oudere personen met een kus op de hand. Mannen en vrouwen groeten elkaar door elkaar te kussen. De Turkse bevolking vindt het echter zeer storend als mensen knuffelen of zoenen op straat. Verder is het in Turkije niet netjes om te niezen in aanwezigheid van andere personen. Ook is het onbeleefd om naar iemand te wijzen.
In de Turkse cultuur is gastvrijheid een belangrijke waarde en het is daarom ook niet vreemd als je in dit land door een Turkse familie wordt uigenodigd om thee te komen drinken. Meestal vindt dit dan plaats bij de familie thuis of in een theehuis (çayhane).
Het kan ook voorkomen dat je door een Turkse familie bij hen thuis wordt uitgenodigd voor een maaltijd. Eigenlijk kun je deze uitnodiging niet afwijzen, want het is een hele eer dat je bij de familie thuis voor de maaltijd wordt uitgenodigd.
Ga je bij een Turkse familie op bezoek? Zorg er dan voor dat je altijd je schoenen bij de voordeur uitdoet. Als je samen met de familie een maaltijd gaat nuttigen in een dorpshuis, kan het zijn dat je op kussens op de grond aan een lage tafel zit. Verberg dan altijd je voeten onder een kleedje of onder de tafel, want volgens de Turkse cultuur mogen voeten niet worden getoond. Indien je eten wilt opscheppen uit een pan of pot, zorg er dan voor dat je de rechterhand gebruikt. De linkerhand wordt door de Turkse bevolking namelijk gebruikt voor toiletpapier en andere lichaamshygiëne.
Heb je geen tijd om op de uitnodiging van een Turkse familie in te gaan? De beste manier om de uitnodiging af te wijzen is door een hand op je borst te plaatsen en met de andere hand op je horologe te wijzen. Daarna wijs je met deze hand naar de richting waar je op dat moment heen moet. Dit is een Turkse gewoonte en het zal door de familie worden gewaardeerd dat je hun gewoonten respecteert.
Als je in Turkije op vakantie gaat, kun je genieten van de prachtige monumenten uit verschillende perioden van de geschiedenis. Deze monumenten zijn afkomstig van verschillende bevolkingsgroepen, waaronder de Grieken, de Romeinen, de Hittieten en de Byzantijnen. Het land is daarom rijk aan diverse culturen.
De islam verbiedt afbeeldingen van levende dingen en de meeste kunst vind je dan ook terug in de architecturen. De moskeeën, hammams en scholen zijn mooi versierde met bloemmotieven en andere patronen. Verder zijn de meeste theaters, tempels en pilaren ook echte bezienswaardigheden. Als je gek bent op cultuur, is Turkije dan ook een prachtig land om te bezoeken!