Nederlandse stroopwafels

Nederlandse cultuur: tradities en feestdagen

Nederlandse stroopwafelsTulpen, drop en fietsen: dit zijn een aantal opvallende kenmerken van de Nederlandse cultuur. Maar welke tradities zijn er allemaal nog meer in Nederland? En welke feestdagen worden hier gevierd? In dit artikel vertellen we je meer over de tradities en feestdagen van de Nederlandse cultuur.

Tradities

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een schaatstocht door elf steden in Friesland met een lengte van ongeveer 200 kilometer. Elk jaar is het weer de vraag of deze tocht kan worden gehouden. Het hangt namelijk af van de weersomstandigheden: er moet voldoende ijs op het water liggen en niet teveel sneeuw. De laatste tocht is gehouden in 1997.

Kroketten en frikandellen uit de muur

Typische Nederlandse snacks zijn kroketten en frikandellen. Deze snacks kunnen thuis worden gemaakt of je kunt het bij de snackbar bestellen. Veel Nederlanders halen het liefst een kroket of frikandel uit de muur. Dit is een soort verkoopautomaat dat in een aantal snackbars aanwezig is.

Zegeltjes

Nederlanders staan bekend om hun zuinigheid en het is dan ook niet zo vreemd dat zegeltjes sparen hier een waar begrip is. In diverse winkels krijg je bij een aankoop een aantal zegeltjes mee en hiermee kan worden gespaard voor een bepaald product of een leuke korting.

Haring happen

In Nederland zijn veel viskramen te vinden en hier kan een lekkere haring worden gehaald. Nederlanders dopen deze haring eerst in wat uitjes en eten daarna de vis op door hem in de hand aan de staart vast te houden en vervolgens te happen.

Stroopwafels en drop

Twee andere heerlijke snacks in Nederland zijn stroopwafels en drop. De stroopwafels eten we het liefst als ze net vers gebakken zijn. Veel mensen uit andere landen zijn de smaak van drop niet gewend en vinden dit dan ook helemaal niet lekker.

Wandelvierdaagse lopen

Diverse steden in Nederland houden jaarlijks een zogenaamde wandelvierdaagse. Elke dag van deze vier dagen wordt er een wandeltocht gehouden en iedereen kan hieraan deelnemen. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk de wandeltochten van alle vier de dagen voltooid.

Patatje oorlog

Patat is natuurlijk niet typisch Nederlands, maar een patatje oorlog is dat zeker wel. Dit is een patatje met mayonaise en pindasaus. Ook wordt patat in Nederland soms gegeten met appelmoes of appelmoes en mayonaise.

Kaarsjes uitblazen bij een verjaardag

In de Nederlandse cultuur is het traditie om kaarsjes op een verjaardagstaart te plaatsen. De jarige moet deze kaarsjes uitblazen en mag een wens doen als alle kaarsjes in één keer uit zijn.

Stamppot eten

Een typisch Hollands gerecht is stamppot. Hierbij worden aardappels en groenten gekookt en door elkaar gestampt. Het gerecht wordt in de meeste gevallen met een rookworst, een gehaktbal of een speklapje opgediend en in de hoop stamppot wordt een kuiltje gemaakt voor de jus.

Fietsen

De fiets is een typisch kenmerk van de Nederlandse cultuur. In Nederland zijn er zelfs meer fietsen dan inwoners. We pakken vaak de fiets als we ergens naar toe moeten en veel jongere fietsen heel wat kilometers af om naar de middelbare school te gaan. Er zijn hier ruimvoldoende fietspaden en de fietstunnels zijn ook een bekend fenomeen. In de groepen 7 van de basisscholen wordt er zelfs met de fiets een landelijk verkeersexamen gedaan.

Feestdagen

Oud en nieuw

Een bekend fenomeen in Nederland is het oliebollen eten op oudejaarsavond. Ook wordt er om twaalf uur 's nachts door vrijwel iedereen vuurwerk afgestoken. Op nieuwjaarsdag is de nieuwjaarsduik een traditie, ook al neemt slechts een klein deel van de bevolking hieraan deel. De nieuwjaarsduik is een duik in zee die in Scheveningen wordt gehouden.

Valentijnsdag

Deze feestdag vindt plaats op 14 februari en is niet wettelijk erkend. Op Valentijnsdag draait het om de liefde en geliefden verrassen elkaar dan vaak met cadeautjes.

Carnaval

Zeven weken voor Pasen wordt de vastentijd ingeluid met het carnavalsfeest. Iedereen gaat verkleed en er rijden prachtige carnavalswagens met vaak een bepaald thema door de straten.

Pasen

Pasen gaat in Nederland vooraf aan Goede Vrijdag - de dag van de kruiziging van Jezus - en de meeste Nederlanders zijn vrij op deze feestdag. Een bekende Nederlandse traditie met Pasen is het zoeken van paaseieren. De ouders vertellen de kinderen dat de eieren zijn verstopt door de Paashaas.

Koningsdag

Een typische feestdag in de Nederlandse cultuur is koningsdag. Hiermee wordt de verjaardag van de koning gevierd en vrijwel iedereen draagt gedurende deze dag oranje kleding. Er worden diverse feesten georganiseerd en je ziet in alle steden en dorpen de zogenaamde vrijmarkten.

Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag viert de Nederlandse bevolking de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945. Ook op deze dag zijn er verschillende vrijmarkten en kun je in het gehele land diverse feesten bezoeken.

Moederdag

Jaarlijks wordt op de tweede zondag van mei moederdag gevierd ter ere van het moederschap. Moeders worden op deze dagen verwend door de rest van hun gezin.

Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag wordt de opneming van Jezus in de hemel gevierd. Deze feestdag vindt veertig dagen na Pasen plaats.

Pinksteren

Tijdens eerste en tweede Pinksterdag wordt in de Nederlandse bevolking herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Eerste pinksterdag valt tien dagen na Hemelvaartsdag.

Vaderdag

Vaderdag is een feestdag ter ere van het vaderschap dat jaarlijks op de derde zondag van juni wordt gevierd. Op deze dag worden de vaders verwend door de rest van het gezin.

Prinsjesdag

Prinsjesdag wordt gevierd op de derde dinsdag van september. Tijdens deze feestdag rijdt de koning met de Gouden Koets naar de Ridderzaal om de troonrede uit te spreken. Daarna biedt de Minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.

Dierendag

Op 4 oktober vindt in Nederland dierendag plaats en tijdens deze feestdag worden de dieren in het zonnetje gezet.

Sint Maarten

Tijdens Sint Maarten gaan de kinderen zingend en met lampionnen de straat op en bij elk huis krijgen ze wat lekkers mee. Deze feestdag vindt plaats op 11 november.

Sinterklaas

Op 5 december wordt in de Nederlandse cultuur het Sinterklaasfeest gevierd. Dit feest draait om Sinterklaas die samen met zijn Pieten met de boot naar Spanje is gekomen. De Pieten delen voorafgaand aan Sinterklaas al pepernoten uit op straat en de kinderen kunnen ook al hun schoen zetten op bepaalde avonden. De ouders vertellen de kinderen dat de Pieten het huis binnenkomen via de schoorsteen en cadeautjes in de schoenen achterlaten. Op 5 december is het pakjesavond en krijgt iedereen cadeautjes (met name de kinderen). In sommige gezinnen worden er surprises en gedichten voor elkaar gemaakt.

Kerstmis

In de Nederlandse cultuur komt de Kerstman vrijwel niet voor, aangezien er al een Sinterklaas is. Wel wordt er van tevoren een kerstboom in huis gehaald en sommige gezinnen leggen cadeautjes neer onder de kerstboom of geven elkaar enkele cadeaus. Op Eerste en Tweede kerstdag in Nederland draait het voornamelijk om het samenzijn en gezamenlijk lekker eten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 46841x
Toegevoegd: 29-12-2015 20:51
Gewijzigd: 15-02-2016 00:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!