geelwangschildpad

Alles over de geelwangschildpad

geelwangschildpadDe geelwangschildpad is de meest gehouden schildpad in Nederland. Mensen kennen de waterschildpad vaak als een klein schildpadje, maar de geelwangschildpad wordt tot wel 30 cm groot! Voordat u een geelwang aanschaft, is het belangrijk dat u zichzelf goed informeert.

Algemeen

De geelwangschildpad is een ondersoort van de moerasschildpadden. Onder de moerasschildpadden vallen ook de roodwangschildpad en de geelbuikschildpad. Omdat de geelwang- en de geelbuikschildpad van dezelfde familie zijn, kunnen ze kruisen. In Nederland zijn er weinig raszuivere geelwangschildpadden te koop, vaak zijn het kruisingen tussen de geelwang- en geelbuikschildpad.

In het wild leeft de geelwangschildpad in de Verenigde Staten, in gebieden met rivieren en moerassen. De geelwangschildpad is een koudbloedig dier, dat betekent dat het dier erg afhankelijk is van zijn of haar omgevingstemperatuur. Geelwangschildpadden moeten zich daarom opwarmen in de zon, een plek om uit het water te gaan is dus noodzakelijk. Geelwangschildpadden hebben liever niet meren met te grote dieptes, ze moeten namelijk regelmatig bovenwater komen om adem te halen. In het wild eten geelwangschildpadden voornamelijk vlees en vis, hoewel ze ook regelmatig planten eten.

De geelwangschildpad als huisdier

In de dierenwinkel zijn allerlei plastic schildpaddenaquaria te koop, deze zijn vaak helaas niet geschikt. Ze zijn erg klein, waardoor de schildpad veel te weinig ruimte heeft. Bovendien kan de noodzakelijke apparatuur niet aangesloten worden Wanneer je een geelwangschildpad in de winkel koopt, zie je dat de schildpad nog erg klein is. Laat je hier niet door verleiden, het dier groeit snel en zal dan ook veel ruimte nodig hebben. Kies meteen voor een groot aquarium, zo worden kosten bespaard. Een waterdiepte van 40cm met een aquarium van 120 cm in de lengte, 50 cm in de breedte en 50 cm in de hoogte is een minimum voor een koppeltje. Zorg altijd voor een eiland waar de schildpadden droog op kunnen zitten. Wanneer je ook een vrouwtjes schildpad hebt, heb je ook een zandeiland nodig. Hierin leggen de vrouwtjes de (eventueel onbevruchte) eieren. Wanneer het vrouwtje haar eieren niet kan leggen, kan dit zelfs tot het sterven van het dier leiden. Naast een aquarium zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden bij het houden van geelwangschildpadden.

Temperatuur van het aquarium
Geelwangschildpadden leven in de Verenigde Staten in staten waar de temperatuur niet onder de 18 graden Celcius komt. In gevangenschap is een temperatuur die altijd boven de 18 graden Celcius is dus ook wenselijk.

Lampen
Vaak wordt er bij het houden van een schildpad niet nagedacht over lampen. Een warmte- en UV-lamp zijn noodzakelijk voor het verantwoord houden van geelwangschildpadden. In het aquarium wordt een schildpad vaak niet blootgesteld aan zonlicht. In het wild drogen de dieren zich vaak op in de zon, maar worden er ook allerlei vitamines uit het zonlicht gehaald. Als u zowel een warmtelamp als een UV-lamp koopt, zullen de schildpadden de vitamines nog steeds binnenkrijgen en kunnen ze goed opdrogen.



Filter
Een aquariumfilter is noodzakelijk bij het houden van geelwangschildpadden. Dit soort schildpad eet veel en scheidt daarom ook veel afval uit, koop daarom een krachtig en extern filter. Voordat de schildpadden in het aquarium terechtkomen is het aan te raden om het aquarium met het filter te laten draaien voor een aantal weken, zo worden de nodige bacterieculturen opgebouwd. Om dit proces te stimuleren, kan je af en toe wat vissenvoer in het water leggen.

Verzorging 

Naast een goed te tehuis, heeft een schildpad natuurlijk ook de juiste zorgen nodig. Bij het houden van schildpadden moet er regelmatig schoon worden gemaakt en de juiste voeding moet voor het dier beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er ook nog een aantal punten waarop je moet letten bij het hanteren van een schildpad.


Voeding
Voeding is voor de gezondheid van je geelwangschildpad erg belangrijk. Wanneer we kijken naar de natuur, zien we dat de geelwangschildpad vooral vlees en vis eet. Af en toe eten ze ook planten. Om je schildpadden verantwoord te houden, is het belangrijk om zo dicht mogelijk bij dit natuurlijke eetpatroon te blijven. Het totaal-schildpaddenvoer dat je vaak in de winkel ziet, pas niet bij een natuurlijk eetpatroon. Vaak bevat het gevriesdroogde insecten. Afwisseling is belangrijk, kies daarom bijvoorbeeld voor het schildpaddenvoer uit de winkel in combinatie met vlees, kattenbrokjes en vis. Omdat de schildpad ook stoffen uit planten in het wild halen, is het ook aan te raden om groenten zoals andijvie te geven en fruit zoals appel. Let bij het voeren van je schildpad wel op dat u ze niet producten met teveel suiker geeft. Jonge schildpadden hebben dagelijks voer nodig, naarmate de dieren ouder worden hebben ze steeds minder frequent voeding nodig. Volwassen geelwangschildpadden (2 jaar en ouder) hoeven maar twee keer per week te worden gevoerd.


Ziektes
Net zoals elk ander huisdier, kan ook de geelwangschildpad ziek worden. Salmonella is een veelvoorkomende ziekte, die overdraagbaar is op de mens. Veel jonge schildpadden hebben deze ziekte, vaak is dit voor de schildpad zelf niet al te erg. Wanneer je als mens echter salmonella krijgt, is dat er vervelend. Was daarom altijd goed de handen na ieder contact met de schildpad of zijn/haar omgeving. Naast salmonella, hebben veel schildpadden last van wormen. Longontstekingen kunnen het gevolg zijn van blootstelling aan tocht.
Als uw dier ziek is, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk hulp zoekt. Belt u bijvoorbeeld eens de dierenarts bij u in de buurt, die kan u vaak veel advies geven.

Verschonen
Om ziektes zoveel mogelijk te voorkomen, is een schoon aquarium erg belangrijk. Verschoon wekelijks een deel van het water, ongeveer de helft. Zorg ervoor dat de temperatuur van het kraanwater gelijk is aan het aquariumwater. Verwijder poep en voedingsresten zoveel mogelijk dagelijks.

In de vijver

Geelwangschildpadden kunnen ook in de vijver gehouden worden. Het is aan te raden om dit enkel in de zomer te doen, 's winters dalen de temperaturen vaak ver beneden de 18 graden Celcius. De vijver van een geelwangschildpad moet regelmatig zonlicht krijgen, zo krijgt je schildpad de benodigde vitamines binnen. Om goed op te kunnen drogen en te kunnen zonnen, is een landgedeelte belangrijk. Ook hier geldt weer dat de vrouwtjes graag een zandeiland hebben, zo kunnen ze hun eieren kwijt. Wanneer je dit niet doet, ontstaan er allerlei vervelende kwalen. Geelwangschildpadden zijn goede klimmers, ontsnappingen zijn niet zeldzaam. Zorg er dus voor dat de vijver (met het landgedeelte) goed is afgesloten. Er zijn wel voorbeelden van geelwangschildpadden die gedurende het hele jaar in de vijver zaten, of dit diervriendelijk is, is maar zeer de vraag.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Olivier
Aantal keer gelezen: 8610x
Toegevoegd: 17-03-2016 14:35
Gewijzigd: 17-03-2016 23:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!