Alles over houten kozijnen

Alles over houten kozijnen

Alles over houten kozijnenJe bent bezig met het renoveren, bouwen of verbouwen van een een bedrijfspand of woning en wil de kozijnen vervangen. Je hebt je goed ingelezen en je denkt na om houten kozijnen te nemen. Houten kozijnen hebben een lange levensduur en een mooie uitstraling, maar het is nog maar de eerste stap. Wil je meer weten over houten kozijnen? In dit artikel lees je er alles over!

Voordelen van houten kozijnen

Ten opzichte van kunststof of aluminium hebben houten kozijnen veel voordelen. Om je een beter beeld te geven lichten wij de grootste voordelen kort toe:

Lange levensduur

Houten kozijnen zijn erg duurzaam en gaan lang mee. Bij goed onderhoud gaan hardhouten kozijnen tot wel 75 jaar lang mee. Als je houten, kunststof en aluminium kozijnen vergelijkt is het verstandig om dit over een lange termijn te berekenen. Houdt rekening met de levensduur en de onderhoudskosten.

Unieke en authentieke uitstraling

De uitstraling van een houten kozijn is uniek en authentiek. Hout is een natuurlijk materiaal en geeft een warme uitstraling. Kunststof en aluminium kozijnen hebben dit een stuk minder. Al kunnen kunststof kozijnen tegenwoordig wel heel erg laten lijken op hout door bijvoorbeeld houtnerf folie.

Gemakkelijk te schilderen en te repareren

Heel veel mensen zien schilderwerk aan kozijnen als een nadeel, omdat het kosten met zich meebrengt. Het brengt alleen ook voordelen met zich mee. Je kunt een houten kozijnen bijvoorbeeld makkelijk repareren bij beschadigingen en een andere kleur meegeven als je dit wil. Bij kunststof en aluminium kozijnen moet je bij beschadigingen vaak het gehele kozijn vervangen.

Houtsoorten

Ben je overtuigd van houten kozijnen en staat je keuze vast? Dan is het eerste waar je tegenaan gaat lopen is de keuze voor de houtsoort. Er zijn verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor kozijnen, maar wat is de beste en welke houtsoort gebruik je voor welk doeleinde?

Hardhout

Als het gaat om buitenkozijnen dan kun je het beste kiezen voor hardhout. Hardhouten kozijnen gaan tussen de 30 tot wel 75 jaar lang mee, afhankelijk van het onderhoud. Het is een duurzaam materiaal en is goed bestand tegen weersomstandigheden. Er zijn diverse soorten hardhout die geschikt zijn voor kozijnen. De meest populaire houtsoort zijn:

  • Mahonie

  • Meranti

  • Merbau

  • Afzelia

Wat is hierin de beste soort? Kozijnenfabrikant Nijhuis Toelevering deed onderzoek naar de verschillende houtsoorten. Zij hebben de verschillende houtsoort getest op massa, hardheid, duurzaamheid, sterkte, inbraakveiligheid en nog veel meer kenmerken. Zij kwamen tot de conclusie dat Mahonie het beste hardhout is voor kozijnen.

In vergelijking met andere soorten hardhout heeft Mahonie weinig kleurverschil, is gladder dan andere soorten hardhout. Het bevat minder poriën en nerven waardoor de verflaag beter gesloten is. Hierdoor krijgen ze een langere levensduur en heb jij langer plezier van de kozijnen.

Zachthout

Zachthout is minder bestand tegen de weersomstandigheden en minder duurzaam. Binnen komen kozijnen alleen vrijwel niet in aanraking met weersinvloeden. Zachthout wordt daarom veeal gebruikt voor binnenkozijnen. Houtsoorten als grenen en vuren zijn hiervoor veel gebruikt.




Wat kosten houten kozijnen?

Houten kozijnen komen in allerlei soorten en maten en ieder huis is verschillend. Een houten kozijn is dus bijna altijd maatwerk. Afhankelijk van verschillende factoren wordt de prijs bepaald. Denk hierbij aan factoren als de houtsoort, het formaat, ventilatieroosters, het soort kozijn, met zijlicht of bovenlicht en andere factoren.

We kunnen je wel een inschatting geven van de kosten. Om je een inschatting te geven zijn wij uitgegaan van een raamkozijn van 700 x 1000 mm.

Type

Formaat

Houtsoort

Glas?

Geschatte kosten incl. BTW (excl. Montage)

Vast raam

700 x 1000 mm

Mahonie

Onbeglaasd

€ 200,00

Vast raam

700 x 1000 mm

Meranti

Onbeglaasd

€ 150,00

Draaikiepraam

700 x 1000 mm

Mahonie

Onbeglaasd

€ 435,00

Draaikiepraam

700 x 1000 mm

Meranti

Onbeglaasd

€ 325,00

Uitzetraam

700 x 1000 mm

Mahonie

Onbeglaasd

€ 450,00

Uitzetraam

700 x 1000 mm

Meranti

Onbeglaasd

€ 300,00


Zoals je hierboven kunt zien kan er veel verschil zitten tussen de verschillende soorten kozijnen en houtsoorten. Wil je graag weten wat een houten kozijn kosten voor jouw situatie? Kijk dan eens bij Toelevering Online. Hier kun je gemakkelijk je eigen houten kozijn samenstellen en je krijgt meteen een prijs te zien.

Als je prijzen gaat vergelijken met anderen kijk dan wel goed of het echt hetzelfde is. Denk bijvoorbeeld ook aan zaken als:

  • Wordt het beslag meegeleverd?

  • Is het inclusief of exclusief glas?

  • Is het met of zonder ventilatieroosters?

Onderhoud

De levensduur van je houten kozijnen worden veel langer als je de kozijnen goed onderhoud. De verflaag beschermt de kozijnen tegen vocht en weersinvloeden. Met de verven van tegenwoordig is het interval waarin je je kozijnen bij hoeft te werken een stuk lager. Houdt rekening met een interval van 10 á 15 jaar voordat ze weer geschilderd moeten worden.

Naast schilderen is het verstandig om houten kozijnen (minimaal) één keer per jaar schoon te maken. Hout blijft werken waardoor er kleine openingen kunnen ontstaan. In deze openingen kan vuil en vocht gaan zitten. Dit komt niet ten goede aan de levensduur. Werk zwakke plekken in de kozijnen bij om te voorkomen dat het erger wordt.

Het zwellen en krimpen van het hout kan ook invloed hebben op de kit in het kozijn. Kijk tijdens het schoonmaken van de ramen en/of kozijnen naar zwakke plekken in de kit en vervang eventueel de kit zodat water niet bij het kozijn kan komen.

Kozijnen vervangen: zelf doen of laten doen?

Het vervangen van een kozijn kun je zelf doen, maar dan moet je wel een beetje handig zijn. Veel mensen laten de kozijnen dan ook vervangen in plaats van het zelf te doen. Hoe gaat het vervangen in zijn werk? Wij lichten de stappen heel beknopt toe:

1. Inmeten

De eerste stap is het juist inmeten van het kozijn. Dit is een van de meest belangrijke stappen, want als het kozijn te groot of te klein is gaat deze niet passen.

2. Bestellen

De tweede stap is het bestellen zodat de houten kozijnen gemaakt kunnen worden. Kijk goed naar welke aansluiting je moet hebben. Bij het vervangen is bijna altijd een renovatiesponning van toepassing.

3. Verwijderen van oude kozijnen

Als je weet wanneer de kozijnen binnen komen en jij of een bedrijf ze gaat plaatsen kun je de oude kozijnen slopen.

4. Nieuwe kozijnen plaatsen

Als je de oude kozijnen zijn verwijderd kunnen de nieuwe houten kozijnen geplaatst worden en kan het glas geplaatst worden. Tot slot wil je de houten kozijnen beschermen en moeten ze nog geschilderd worden.

Aan de slag

Je weet nu een stuk meer over houten kozijnen en kunt aan de slag. Succes in jouw zoektocht, het maken van de keuzes en alvast veel plezier van de nieuwe kozijnen.   







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: wouthegeman
Aantal keer gelezen: 2032x
Toegevoegd: 23-05-2019 15:45
Gewijzigd: 24-05-2019 08:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3135 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!