doorgezaagd aluminium kozijn met raam

Aluminium kozijnen: de voor- en nadelen

doorgezaagd aluminium kozijn met raamDe eerste aluminium kozijnen werden in de jaren 50 in Nederland toegepast. Kozijnen van dit materiaal hadden een aantal voordelen ten opzichte van stalen kozijnen. Zo zijn aluminium kozijnen van hoogwaardige kwaliteit, duurzamer en laag in gewicht. Aluminium kozijnen hebben echter ook enkele nadelen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van kozijnen gemaakt van aluminium.

Voordelen van aluminium kozijnen

Het is niet zo vreemd dat aluminium kozijnen zo snel populair zijn geworden en dat zelfs nog steeds zijn. Kozijnen gemaakt van aluminium bieden namelijk verschillende voordelen. Hieronder kun je lezen welke voordelen aluminium kozijnen met zich meebrengen.

Hoogwaardige kwaliteit

Aluminium kozijnen zijn van hoogwaardige kwaliteit en kunnen tot wel 50 jaar mee gaan. Ze zijn zeer stevig en vervormen niet. Aluminium is bestendig tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor het materiaal niet zal gaan roesten of rotten. Kozijnen gemaakt van staal of hout kunnen hier niet goed tegen en gaan daarom ook minder lang mee.

Veilig wonen

Aluminium kozijnen zijn ideaal tegen inbraak. Over het algemeen sluiten deze kozijnen namelijk af met een meerpuntsluiting en het hang- en sluitwerk is van hoogwaardige kwaliteit. Bij de meeste leveranciers kun je ook nog kiezen voor een extra beveiligingspakket waarbij je er ook het Politiekeurmerk Veilig Wonen bij krijgt

Onderhoudsarm

Kozijnen die gemaakt zijn van aluminium zijn bijna vrij van onderhoud. Dit materiaal trekt namelijk geen stof aan, waardoor de kozijnen er niet snel vies uit gaan zien. Houten kozijnen moeten regelmatig opnieuw geschilderd worden, maar dit is bij aluminium niet het geval. Wel moet je de kozijnen gemiddeld een of twee keer per jaar even schoonvegen om ze mooi te houden, maar je hoeft dus vrijwel niets aan het onderhoud te doen.

Eenvoudig te repareren

Zijn je aluminium kozijnen op de een of andere manier toch beschadigd? Kozijnen gemaakt van andere materialen moet je dan vaak meteen vervangen, maar gelukkig kun je aluminium heel gemakkelijk zelf repareren of laten repareren. Zo kun je bijvoorbeeld kneedbaar aluminium gebruiken om kleine beschadigingen bij te werken. Je kunt dit aluminium op formaat brengen, kneden en op de beschadiging plakken. Dit kost je dus bijna geen werk en je kozijn ziet er weer helemaal mooi uit!

Milieuvriendelijk

Nog een belangrijk voordeel van aluminium kozijnen is de milieuvriendelijkheid. Aluminium wordt uit de aardbodem gehaald en deze bron is onuitputtelijk. Daarnaast is het ook mogelijk om dit materiaal later weer te recyclen en opnieuw te gebruiken voor bijvoorbeeld nieuwe kozijnen.

Keuze uit verschillende profielen

De uitstraling van aluminium kozijnen is supermodern en zelfs bijna futuristisch. Het geeft een zakelijke, koele sfeer en kan met verschillende soorten huizen worden gecombineerd. Een strakke nieuwbouw woning kun je er met aluminium kozijnen bijvoorbeeld nog zakelijker en strakker laten uitzien, terwijl je een oudere woning juist een iets modernere uitstraling geeft. Sommige mensen vinden echter dat aluminium kozijnen er te strak en kil uit zien. Er is echter niet één soort aluminium kozijnen, maar je hebt de keuze uit meerdere profielen. Als je eens goed rond gaat kijken, vind je waarschijnlijk wel een profiel dat je wel mooi vindt.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de klassieke standaardprofiel, maar voor een romantische en rustieke uitstraling kun je beter gaan voor een retro-profiel. Als je op zoek bent naar aluminium kozijnen die een elegante en zachtere sfeer uitstralen, kun je beter eens kijken naar kozijnen met een ellipsvormig profiel. Verder is het mogelijk om te kiezen voor het zogenaamde Elite profiel dat een slank design en een strakke uitstraling heeft. Bepaal van tevoren welke uitstraling je aan je woning wilt geven. Ga je voor klassiek, strak of juist rustiek? Aan de hand hiervan kun je bepalen welke aluminium kozijnen het beste bij je woning passen.Nadelen

Aluminium heeft vele voordelen, maar er zijn helaas ook een aantal nadelen. Wel is het zo dat deze nadelen vaak wel kunnen worden tegengegaan. Lees hieronder wat de nadelen van aluminium kozijnen zijn en wat je hiertegen kunt doen.

Slechte isolatie

Het grootste nadeel van aluminium is dat het een slechte isolator is. Aluminium geleidt warmte en kou namelijk erg goed, waardoor je binnenshuis ook last krijgt van de warmte of de kou buiten. Bij de aankoop van aluminium kozijnen moet je er daarom op letten dat je kozijnen koopt met een lage U-waarde. Hier is namelijk een extra laag isolatiemateriaal ingebouwd dat er voor zorgt dat de kozijnen een stuk beter isoleren. Houd er wel rekening mee dat veel aluminium kozijnen tegen een budgetprijs niet beschikken over een extra laag isolatiemateriaal.

Mogen niet in contact komen met bepaalde materialen

Als je aluminium wilt gebruiken in combinatie met andere materialen, moet je hier erg voorzichtig mee zijn. Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om aluminium kozijnen in contact te brengen met andere metalen. Aluminium roest van zichzelf niet, omdat het een beschermlaag vormt in de buitenlucht. Ook zijn aluminium kozijnen meestal nog behandeld met een beschermende laag, waardoor de kans dat het gaat roesten nog kleiner is. Als het materiaal echter in aanraking komt met bijvoorbeeld staal, lood of koper, kan het wel gaan roesten. Deze metalen zijn namelijk wel gevoelig voor roest en/of verwering en kunnen zo het aluminium aantasten.

Verder is het ook zo dat hout aluminium kozijnen kan aantasten. Er zijn namelijk heel wat houtsoorten die zuren bevatten, omdat ze een bepaalde behandeling zijn ondergaan. Als de zuren aan dit hout in aanraking komen met de aluminium kozijnen, kunnen de kozijnen worden aangetast en een verkleuring gaan vertonen. Cementachtige stoffen en kalk kunnen ook zorgen voor een verkleuring van het aluminium. Het is wel mogelijk om deze verkleuringen te behandelen, maar het is natuurlijk beter als dit wordt voorkomen.

Om roesten en verkleuringen te voorkomen zal de fabrikant een beschermlaagje om het aluminium leggen. Dit wordt gedaan als bij de bouw blijkt dat de aluminium kozijnen in contact zullen komen met andere materialen die schadelijk zijn voor het aluminium. Op deze manier zul je dus niet te maken krijgen met roest of verkleuringen en blijven de kozijnen tientallen jaren mooi.

Niet overschilderbaar

Het laatste nadeel van aluminium kozijnen is dat aluminium niet overschilderbaar is. Dit betekent dus dat je de kozijnen niet in een ander kleurtje kunt verven. Wel heb je bij de aankoop de keuze uit verschillende profielen, dus er is zeker wel variatie.

Aluminium kozijnen onderhouden

De aluminium kozijnen hoef je eigenlijk maar één tot twee keer per jaar te reinigen, maar je kunt ze net zo goed tegelijkertijd met de ramen schoonmaken. Hiervoor gebruik je wat water met een zeep die niet schuurt en een zachte spons. Als je kozijnen een aluminium profiel hebben, kun je hier wel het beste speciale reinigingsmiddelen voor aluminium profielen voor gebruiken. In dat geval kun je de kozijnen ook beter vier tot zes keer per jaar schoonmaken.

Na enkele jaren is het belangrijk om de aluminium kozijnen te conserveren en diep te reinigen. Ook is het verstandig om de kozijnen dan weer opnieuw te stellen. Dit doe je door de schroeven aan te draaien en de sluitingen in te smeren. Ook deze onderhoudsbeurt kost je dus eigenlijk helemaal niet zoveel werk.

Aluminium kozijnen kopen: waarop letten?

Zoals we al eerder noemden is het belangrijk om te letten op de isolatiewaarde van aluminium kozijnen. Deze waarde wordt uitgedrukt in de zogenaamde U-waarde en varieert tussen de 2 en 4 W/ m²K. Het is het beste om te kiezen voor aluminium kozijnen met een zo laag mogelijke U-waarde, want dit betekent dat de kozijnen juist beter isoleren. Verder dienen de kozijnen voorzien te zijn van een koudebrug onderbrekingen, als je ze wilt plaatsen in een verwarmde ruimte (bijv. een woning of kantoorpand). Als laatste is het van belang om te letten op de garantie van het lakwerk. Dit kun je zien aan het Qualicoat of Qualanod keurmerk.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 11747x
Toegevoegd: 09-02-2016 15:10
Gewijzigd: 31-05-2016 15:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!