Alles wat je moet weten over een tuinslang kopen

Alles wat je moet weten over een tuinslang kopen

Alles wat je moet weten over een tuinslang kopenAls je een tuin hebt, kun je nauwelijks zonder een tuinslang. Of het nu gaat om snel sproeien met de hand of om het aansluiten van een sproeier: om de planten in de tuin van voldoende water te voorzien, is een goede slang nodig. Omdat het moeilijk is om verschillen aan de buitenkant te onderscheiden, kiezen veel mensen voor goedkope modellen. Maar de vreugde van het vermeende koopje is vaak van korte duur.

Alles wat je moet weten over een tuinslang kopen

Als je een tuin hebt, kun je nauwelijks zonder een tuinslang. Of het nu gaat om snel sproeien met de hand of om het aansluiten van een sproeier: om de planten in de tuin van voldoende water te voorzien, is een goede slang nodig. Omdat het moeilijk is om verschillen aan de buitenkant te onderscheiden, kiezen veel mensen voor goedkope modellen. Maar de vreugde van het vermeende koopje is vaak van korte duur. Knikken, onstabiel materiaal en lekkende verbindingen veroorzaken al snel problemen. We leggen je graag uit hoe je een goede tuinslang kunt herkennen en we geven tips over waar je op moet letten bij de aankoop ervan.

Welke afmetingen moet een tuinslang hebben?

De diameter van een tuinslang wordt meestal aangegeven in inches. Er zijn drie standaardmaten op de markt: 1/2 inch (12 mm diameter) 3/4 inch (19 mm diameter) en 5/8 inch (15 mm diameter).Voor de meeste hobbytuinders zijn slangen met een diameter van een halve inch voldoende. Om een groot gebied te besproeien, moet er meer water door stromen. In dit geval kan het zinvol zijn om te kiezen voor een model met een diameter van driekwart inch of 5/8 inch.
Hoe lang de slang moet zijn hangt ook af van de grootte van het te besproeien oppervlak. Klassieke lengtes zijn tussen de 10 en 50 meter. Hoe langer de slang, hoe zwaarder en logger hij wordt. Als je alleen de afgelegen delen van de tuin af en toe wilt besproeien, kun je overwegen om twee kortere slangen aan te sluiten.

Waterdruk en andere gegevens

De meeste waterleidingen hebben een waterdruk van vier tot acht bar. Veel slangen zijn hier goed tegen bestand. Natuurlijk kunnen er op korte termijn drukpieken optreden, dus het is de moeite waard om te kijken naar de druk van de slang zelf.De meeste tuinslangen hebben een druk van 25 bar. Inmiddels zijn er ook zogenoemde flexibele slangen die lichter zijn dan conventionele uitvoeringen en die alleen met water hun volle lengte bereiken. Een flexibele slang van 15 meter lang is bijvoorbeeld maar ongeveer vijf meter lang zonder water en daardoor veel gemakkelijker op te bergen. Deze ruimtebesparing is echter te danken aan de duurzaamheid van het materiaal. Bovendien bedraagt de druk van flexibele slangen vaak slechts tien bar.
Voorkom knikken en knopen in de slang
Bij dagelijks gebruik kan de tuinslang tijdens het afrollen verstrikt raken of kunnen er vouwen ontstaan die tijdens het afrollen blijven hangen en de watertoevoer belemmeren. De knikweerstand neemt toe met de dikte van de slangen. Het hangt af van de lagen. Meerlaagse uitvoeringen zijn bijzonder stabiel en bestand tegen knikken. Ze hebben vaak een Uv-bestendige buitenlaag en een algenbestendige binnencoating. Een gladde laag binnenin zorgt voor een snelle en ongehinderde doorstroming, een stoflaag zorgt voor de nodige maatvastheid en de buitenste laag voorkomt dat zonlicht, scherpe randen of overrijden met een kruiwagen geen beschadigingen opleveren. Een tuinslanghaspelvoorkomt ook knikken en knopen.
Goedkope slangen hebben vaak geen stoffen inzetstuk. Hierdoor blijven drukpunten en knikken permanent in de slang. Niet alleen hoopt het water zich op deze plaatsen op, ze zijn ook gevoelig voor scheuren. Goede slangen voor huishoudelijk gebruik zijn uitgerust met een kruisweefsel, dat ook verdraaien en dus sterke knoopvorming voorkomt. Professionals gebruiken zogenoemde jersey slangen met een gebreide stofinzet die ook bij lage temperaturen niet uithardt.




Gewicht als indicatie voor een goede kwaliteit

Omdat de slang bij elke extra laag zwaarder wordt, is het gewicht ook een goede indicatie voor de kwaliteit. Met een standaardlengte van 20 meter en de meest voorkomende binnendiameter van een halve inch (1/2"), weegt een goede PVC slang minstens 2,5 kilogram. Een tuinslang van 50 meteris erg populair.

Schadelijke stoffen in slangen

Iedereen die kinderen, dieren of een groentetuin heeft, moet er voor zorgen dat de slang vrij is van schadelijke stoffen. Helaas zijn er zelden actuele testresultaten, zodat kopers moeten vertrouwen op de gegevens van de fabrikanten. De meeste tuinslangen zijn gemaakt van PVC. Om het materiaal echter flexibel te maken, bevatten deze slangen onvermijdelijk weekmakers en stabilisatoren. Het productieproces zorgt er ook vaak voor dat zich binnenin zware metalen en andere schadelijke residuen ophopen, die bij het eerste gebruik van het product worden uitgespoeld. Daarom moet je de waterstraal bij het eerste gebruik niet direct bij gevoelige planten gebruiken.

Rubberen slangen zijn zwaarder

Rubber slangen zijn milieuvriendelijker omdat ze geen weekmakers of stabilisatoren bevatten. Ze zijn ook zeer weerbestendig. Hun robuustheid komt echter ook tot uiting in hun gewicht. Met een lengte van 20 meter kan het gemakkelijk oplopen tot tien kilo. Een rubberen slang is moeilijk te transporteren zonder een slanghaspel. Dit hulpmiddel wordt ook aanbevolen voor dikkere slangen. Een dikkere driekwart-inch slang kan ook nuttig zijn voor grote tuinen. Met het hogere debiet kan de bewateringstijd worden verkort.
Platte slangen worden aangeboden als een ruimtebesparende variant - meestal op een compacte haspel. Wanneer ze niet in gebruik zijn, worden ze plat opgerold en samengeperst. Ze zijn gemakkelijk te transporteren en daardoor geschikt voor bijvoorbeeld kampeerders. Ze zijn echter slechts in beperkte mate geschikt voor dagelijks gebruik. Om ze te kunnen gebruiken, moeten ze voor elk gebruik volledig uitgerold zijn.

Flexibele slangen die uitzetten

Een andere ruimtebesparende oplossing is de flexibele telescopische tuinslang die onder waterdruk tot drie keer de lengte uitzet. Het gewicht is minder dan een kilo. De meningen van de gebruikers verschillen over de flexibele slangen. Een korte levensduur wordt vaak bekritiseerd, ze zouden snel barsten. Aangezien de slangen nu door veel verschillende fabrikanten met verschillende materialen worden aangeboden, kan dit een probleem zijn bij bepaalde merken. Het is echter begrijpelijk dat het materiaal door voortdurende uitzetting en inkrimping sneller stuk gaat.

Drink geen water uit de tuinslang

Van welk materiaal dit product ook gemaakt is, het water is niet geschikt om te drinken. Niet alleen de ontharders zijn schadelijk. In het water in de tuinslangen kunnen zich algen en ziektekiemen vormen - vooral bij warmere temperaturen. Het is belangrijk dat je de tuinslang in de winter volledig leegmaakt en vorstvrij opbergt. Dan blijft de tuinslang langer goed.

Welke tuinslang kiezen?

Ga je een tuinslang kopen, dan moet deze aan verschillende kenmerken voldoen. De slang moet stabiel genoeg zijn om de hoge druk binnenin te weerstaan. Tegelijkertijd moet de slang flexibel genoeg zijn om bestand te zijn tegen het trekken om hoeken en andere scherpe randen. De zonnestralen hebben ook veel effect. Als het materiaal niet Uv-bestendig is, zal de slang snel broos of kleverig worden en scheuren. Een tuinslang moet dus sterk zijn. Hij wordt door de tuin gesleept, geschopt, geknikt, moet bestand zijn tegen de zon, wind en regen en een goede waterdruk hebben. Het is daarom de moeite waard om een goede slang te kopen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 5215x
Toegevoegd: 09-05-2019 10:27
Gewijzigd: 15-05-2019 09:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!