Bespaar jezelf veel ongemak, gebruik een steekwagen

Bespaar jezelf veel ongemak, gebruik een steekwagen

Bespaar jezelf veel ongemak, gebruik een steekwagenVerhuizen is niet de hobby van iedereen. Dit komt vooral door het gesleep van alle inboedel van de ene woning naar een andere woning. Zware meubels en vooral veel verhuisdozen zijn een zware last om te tillen. Een hulpmiddel is bij een verhuizing daarom onontbeerlijk. Een steekwagen kan je veel ongemak besparen, deze maakt het werken namelijk een stuk gemakkelijker.

Bespaar jezelf veel ongemak, gebruik een steekwagen

Verhuizen is niet de hobby van iedereen. Dit komt vooral door het gesleep van alle inboedel van de ene woning naar een andere woning. Zware meubels en vooral veel verhuisdozen zijn een zware last om te tillen. Een hulpmiddel is bij een verhuizing daarom onontbeerlijk. Een steekwagen kan je veel ongemak besparen, deze maakt het werken namelijk een stuk gemakkelijker. Je laadt hier alles op dat je wilt vervoeren, waardoor je niet hoeft te tillen. Het voorkomt ook dat je gezondheidsklachten krijgt. Rugpijn is niet voor niets één van de meest gehoorde klachten na een verhuizing. Wil je een steekwagen kopen, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Het maximale laadgewicht

Het belangrijkste punt om op te letten is het maximale laadgewicht van een dergelijke wagen. Er zijn namelijk verschillende soorten te koop en het maximale laadgewicht kan onderling behoorlijk verschillen. Weet je al dat je zeer zwaar materiaal moet vervoeren, ga dan ook voor een model met een hoog maximaal laadgewicht. Het zou jammer zijn om er een aan te schaffen terwijl blijkt dat je veel materiaal vervoerd dat zwaarder is dan het maximale laadgewicht. Probeer nooit een steekwagen te overladen met een hoger gewicht dan wat de wagen maximaal aan kan. Dit gaat onherroepelijk tot problemen leiden. Het metaal van de wagen zal gaan verbuigen of door het gewicht zakt de vracht door de wielen van de steekwagen. Daarnaast maak je het voor jezelf ook niet gemakkelijk, want een wagen met meer laadvermogen dan het kan hebben is veel te zwaar om voor te bewegen. Om dit soort problemen te voorkomen moet je een steekwagen aanschaffen die het gewicht van de te vervoeren goederen kan dragen.

Soorten draaghulpen

Bij het kiezen van een steekwagen heb je de keuze uit verschillende types. Sommige steekwagens kunnen gebruikt worden bij verschillende soorten klussen, terwijl andere uitvoeringen bedoeld zijn voor een specifieke klus. De belangrijkste types op een rijtje:
De klassieke steekwagen
Het kenmerk van de klassieke uitvoering is dat deze twee wielen heeft met een smal plateau en handvatten op ten minste heuphoogte. Deze is ideaal voor het vervoeren van grote huishoudelijke apparatuur, zoals wasmachines en koelkasten. Ook dozen kunnen hier gemakkelijk opgestapeld worden. De steekwagen is schuin te zetten, zodat je er gemakkelijk mee kunt lopen. De constructie onder de handvatten voorkomt dat alles er afglijdt. Hoewel het plateau oorspronkelijk relatief smal is, zijn er ook versies op de markt met grotere draagplateaus.

Steekwagen voor trap

Moet je zware goederen vervoeren over een trap, dan is het handig om hier bij de aankoop van een draaghulp rekening mee te houden. Er zijn namelijk speciale uitvoeringen die je met je goederen over een trap kunt trekken. Ze lijken op de klassieke steekwagen, maar het wielsysteem is anders. In het frame zitten naast de “normale” wielen drie wielen naast elkaar in een driehoeksvorm. De wielen zullen elke traptrede dan volgen en het is voor jou een fluitje van een cent om de wagen met vracht omhoog te trekken. Doordat de steekwagen voor trap ook gewone wielen heeft, kun je hem ook gewoon gebruiken zonder een trap te gebruiken. Soms zit er ook een steunwiel aan, zodat je de vracht horizontaal op de trap kunt laten rusten. Dit werkt een stuk veiliger. Je moet sowieso aan de veiligheid denken als je goederen met een dergelijke wagen de trap op brengt. Zet de goederen daarom altijd goed vast op de wagen met een spanband.
Plateauwagen 

Voor grote en zware goederen kan een plateauwagen uitstekend dienst doen. De plateauwagen bestaat uit vier wielen onder een groot plateau met aan één zijde de handvatten. Je ziet plateauwagens ook wel eens bij bouwmarkten staan als alternatief voor het winkelkarretje. Een voordeel van de plateauwagen is dat er grotere en zwaardere goederen op te vervoeren zijn. De plateauwagen is robuust en zeer sterk, waarmee je goederen ook op een langere afstand kunt vervoeren. De wielen zijn zwenkbaar, waardoor de plateauwagen ondanks dat er veel gewicht op staat goed hanteerbaar blijft.

Meubelroller

Een meubelroller is een stevig houten plateau met daaronder vier zwenkbare wielen. Aan de meubelroller zitten geen handvatten. Het is dan ook vooral bedoeld voor het verplaatsen van meubels in de woning zelf. Bijvoorbeeld als je je interieur of de indeling van je woonkamer wilt veranderen. Hiermee voorkom je dat je door het schuiven van meubels de vloer beschadigt. Meubelrollers worden ook wel eens permanent gebruikt onder een zware plantenbak. Zo kun je de plantenbak altijd op een plek zetten waar deze het mooiste uitkomt of waar de zon schijnt.

Houtwagen

De houtwagen is heel specifiek bedoeld om houtblokken te vervoeren. Veel mensen hebben een houtkachel in huis of een buitenhaard die op hout werkt. Daarvoor heb je wel een voorraad hout nodig. Omdat het zwaar en lastig kan zijn om meerdere houtblokken in je armen mee te nemen, is er de houtwagen. De houtwagen heeft qua vorm wel iets weg van de klassieke steekwagen, maar het frame is verlengd en er zit een houtrek op. Zo vervoer je heel gemakkelijk houtblokken van je voorraadruimte naar de houtkachel.

Steekwagen voor vaten en gasflessen

Het vervoeren van stalen of metalen vaten is een hele uitdaging. Door de ronde vorm van een vat is er altijd moeilijk grip op te krijgen. Om vaten toch goed te vervoeren, gebruik je een vatensteekwagen. Omdat een vat ook gevuld kan zijn, is het gewicht extra zwaar. De vatensteekwagen is er dan ook op gebouwd om tot wel 350 kilogram te kunnen dragen. Aan het frame van de handvatten zitten klemmen waarmee je het vat stevig vast kunt zetten. Moet je regelmatig gasflessen vervoeren? Dan is een gasflessenwagen een goede aankoop. Het plateau heeft opstaande randen, zodat een gasfles er niet gemakkelijk af valt en met een ketting zet je de bovenzijde van de gasfles vast.

Inklapbare steekwagens

Als je een dergelijke wagen niet gebruikt, kan deze door de omvang een sta in de weg zijn. Helemaal als je maar weinig opslagruimte hebt. Ook het vervoeren van een draaghulp kan problemen opleveren, vooral als je hem met een gewone auto vervoerd. In dit geval biedt een inklapbare steekwagen uitkomst. Deze is in elkaar te vouwen tot een klein pakket, zodat je deze gemakkelijk kunt vervoeren en hij neemt geen plaats in beslag als je de steekwagen wilt opbergen. Inklapbare steekwagens zijn meestal ook van aluminium, dat zeer licht van gewicht is. Een nadeel hiervan is dat het laadgewicht bij een opvouwbare uitvoering aanzienlijk lager is. Het is daarom belangrijk om bij de aanschaf van een opvouwbare wagen goed na te kijken wat het maximale laadgewicht is. Je kunt ook specifiek op zoek gaan naar een opvouwbare steekwagen van metaal. De wagen is dan wat zwaarder, maar ze hebben wel een veel hoger laadgewicht. Daarnaast zijn er ook modellen waarbij enkel de handvatten en/of het plateau ingeklapt kunnen worden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 2497x
Toegevoegd: 21-05-2019 08:56
Gewijzigd: 22-05-2019 17:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!