Welke soorten matrassen zijn er?

Welke soorten matrassen zijn er?

Welke soorten matrassen zijn er?Zoek je een nieuw matras? We kunnen ons voorstellen dat je het door de ontelbare opties even niet meer weet. Want wist je dat er meer dan 10 soorten matrassen zijn? Ieder matras heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten, zodat je lekker kunt slapen? Maakt bijvoorbeeld je gewicht uit? En moet je met je lengte nog rekening houden? In dit artikel vertellen we je meer over de meest voorkomende matrassen. 

Een koudschuim matras

Een matras van koudschuim is in opkomst. Het ventileert beter dan andere soorten matrassen en een koudschuim matras neemt daarnaast ook goed vocht op. Doordat koudschuim matrassen niet veel ruimte vasthouden, ontstaan er geen kuilen in het matras. Hierdoor is het comfort een stuk beter dan bij andere matrassen.

Toch moet je goed nagaan of een koudschuim matras in jouw situatie geschikt is. Een koudschuim matras wordt namelijk veel gebruikt in ziekenhuizen. Hier is de temperatuur altijd constant. En dit is het beste voor een koudschuim matras. Is dit bij jou thuis niet het geval? Dan is een koudschuim matras niet direct de juiste keuze. Ook blijft een koudschuim matras vaak koel. Dit is dus ook in de winter het geval. Als je graag van een warm bed geniet, dan kun je dit matras beter overslaan.

Een traagschuim matras
Wanneer je kiest voor een traagschuim matras, dan kies je eigenlijk voor een drukverlagende knuffel. Een traagschuim matras vormt zich namelijk naar jouw lichaam. Je begint je nacht vaak op een redelijk oppervlakkig matras. Naarmate de nacht vordert, zak je verder weg in het matras. Dit komt door de omgevingstemperatuur, maar ook door je lichaamstemperatuur. Vooral mensen met chronische pijn kiezen voor een traagschuim matras. Het ligt namelijk het meest comfortabel.

Toch wordt een traagschuim matras nooit volledig van traagschuim gemaakt. Vaak is dit een combinatie van traagschuim en koudschuim. Dit komt de ondersteuning en het comfort ten goede. Als een matras alleen van koudschuim wordt gemaakt, dan zak je uiteindelijk te ver in het matras. Zonder het gebruik van koudschuim is de ondersteuning voor je lichaam helemaal weg.

Een bonellvering matras
Misschien denk je nu: wat is een matras met bonellvering eigenlijk? Een matras dat bestaat uit bonellvering bevat veel losse, dubbelconische 4- of 5-slagsveren. Ze zijn verbonden met een spiraalveer.

Maar betekent dit iets goeds of niet? Om maar direct met de deur in huis te vallen: een bonellvering matras raden we je af. Dit soort matrassen zijn namelijk slecht in zones verdelen. Je merkt dit bijvoorbeeld als je je wil omdraaien in bed, ze nog lang na bewegen.

In Nederland zijn ze daarom ook niet meer populair. Alleen als je een goedkope boxspring koopt, kan deze nog bonellvering bevatten. Check dit dus goed als je een boxspring koopt. Je wilt natuurlijk wel lekker slapen!
 
Een waterbed
Er zijn genoeg voordelen op te noemen als je kiest voor een waterbed. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur instellen, de hard- en zachtheid en de stabilisatie. Daarnaast is het ook ideaal als je bijvoorbeeld last hebt van een huisstofmijtallergie. Het is een hygiënische keuze.

Maar er zijn ook een aantal nadelen. Want het is een stuk moeilijker om uit bed te komen. Als je hier dus al moeite mee hebt bij een normaal matras, dan raden we je af om voor een waterbed te kiezen. Ook zijn de energiekosten hoog. Dat is nu met de stijgende energieprijzen nóg minder goed voor je portemonnee.

Ben je wat zwaarder? Dan raden we je ook aan om voor een ander bed te kiezen. Veel mensen ervaren in een waterbed sowieso al moeite met het omdraaien, maar zwaardere mensen ervaren dit nog erger.
 


Toppers voor op je matras
Een topper is vaak 5 tot 10 cm dik. Je legt een topmatras, kortweg ook wel topper genoemd, bovenop een normaal matras. We raden je niet aan om hiervoor te kiezen. Het is vaak een marketingtruc van een matrasfabrikant. Je krijgt door een topper het idee dat je voor een goedkoop bedrag extra comfort krijgt.

Bij een boxspring hoort vaak een topper. Je kunt niet enkel het matras optimaal gebruiken, doordat de eigenschappen zijn verdeeld over het matras en de topper. Ook geeft een topper een bepaalde uitstraling. Doordat je het hoeslaken alleen om de topper doet, blijf je het beklede matras zien.

Maar je kunt ook een losse topper kopen voor op je matras. Om je oude topper te vervangen of omdat je het op een gewoon matras wil leggen. Dit is alleen dubbelop, omdat in een gewoon matras die functies al goed zijn verdeeld. Je kunt ook niet je oude matras hiermee vervangen, als deze bijvoorbeeld is doorgezakt. Je moet dan alsnog een ander matras kopen.

Actieve matrassen
Een goed matras bij rugklachten is een actief matras. Vaak wordt een hard matras aanbevolen als je rugklachten ervaart. Maar het voordeel van een actief matras is dat het zorgt voor de de juiste ondersteuning in de taille. Je neemt hierdoor een natuurlijke slaaphouding aan. En een natuurlijke slaaphouding vermindert en voorkomt rugklachten.

Nu vraag je je misschien af wat een natuurlijke slaaphouding is. Wist je dat we stiekem allemaal van nature zijslapers zijn? Daarom is een zachte schouder- en heupzone essentieel bij een goed matras. Je gewicht en lengte maakt bij een actief matras niet uit. Je slaapadviseur helpt je om de juiste keuze te maken, zodat je straks uitgerust wakker wordt.

Kindermatrassen
Kindermatrassen hebben vaak een ander formaat dan een matras voor volwassenen. Sinds de komst van speciale kinderbedden, kunnen de matrassen ook in diverse formaten geleverd worden. Een kindermatras kan uit diverse materialen bestaan.

Een belangrijk punt is om te kiezen voor een matras met een anti-allergische bovenlaag. Op deze manier voorkom je dat jouw kind last krijgt van een allergie. Als je nog jonge kinderen hebt, is het handig dat je de hoes kunt wassen. Niet alle matrassen hebben deze optie, dus let hier dan ook goed op.

En nu…
Je weet nu een stuk meer over de 7 meest voorkomende matrassen. Verdiep je goed in welk matras bij jou past. Ga naar een beddenspeciaalzaak en laat je adviseren. Neem hiervoor de tijd. We raden je aan om van te voren een afspraak te maken. Zo weet je zeker dat degene die je helpt, ook daadwerkelijk de tijd voor je neemt.

Test vooral alle matrassen die ze je aanraden en natuurlijk ook het matras waar je, na het lezen van dit artikel, het meest enthousiast over bent. Doe dit ook in diverse houdingen: ga op je zij liggen, maar ook op je rug. Ga daarnaast op zoek naar reviews. Je wil natuurlijk niet het risico lopen dat je straks niet lekker slaapt en dus ook niet uitgerust wakker wordt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Lotte
Aantal keer gelezen: 1178x
Toegevoegd: 24-12-2021 09:32
Gewijzigd: 23-06-2022 20:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!