Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten, zodat je lekker kunt slapen? Maakt bijvoorbeeld je gewicht uit? En moet je met je lengte nog rekening houden? In dit artikel vertellen we je meer over de meest voorkomende matrassen.
Een koudschuim matras
Een matras van koudschuim is in opkomst. Het ventileert beter dan andere soorten matrassen en een koudschuim matras neemt daarnaast ook goed vocht op. Doordat koudschuim matrassen niet veel ruimte vasthouden, ontstaan er geen kuilen in het matras. Hierdoor is het comfort een stuk beter dan bij andere matrassen.
Toch moet je goed nagaan of een koudschuim matras in jouw situatie geschikt is. Een koudschuim matras wordt namelijk veel gebruikt in ziekenhuizen. Hier is de temperatuur altijd constant. En dit is het beste voor een koudschuim matras. Is dit bij jou thuis niet het geval? Dan is een koudschuim matras niet direct de juiste keuze. Ook blijft een koudschuim matras vaak koel. Dit is dus ook in de winter het geval. Als je graag van een warm bed geniet, dan kun je dit matras beter overslaan.
Een traagschuim matras
Wanneer je kiest voor een traagschuim matras, dan kies je eigenlijk voor een drukverlagende knuffel. Een traagschuim matras vormt zich namelijk naar jouw lichaam. Je begint je nacht vaak op een redelijk oppervlakkig matras. Naarmate de nacht vordert, zak je verder weg in het matras. Dit komt door de omgevingstemperatuur, maar ook door je lichaamstemperatuur. Vooral mensen met chronische pijn kiezen voor een traagschuim matras. Het ligt namelijk het meest comfortabel.
Toch wordt een traagschuim matras nooit volledig van traagschuim gemaakt. Vaak is dit een combinatie van traagschuim en koudschuim. Dit komt de ondersteuning en het comfort ten goede. Als een matras alleen van koudschuim wordt gemaakt, dan zak je uiteindelijk te ver in het matras. Zonder het gebruik van koudschuim is de ondersteuning voor je lichaam helemaal weg.
Een bonellvering matras
Misschien denk je nu: wat is een matras met bonellvering eigenlijk? Een matras dat bestaat uit bonellvering bevat veel losse, dubbelconische 4- of 5-slagsveren. Ze zijn verbonden met een spiraalveer.
Maar betekent dit iets goeds of niet? Om maar direct met de deur in huis te vallen: een bonellvering matras raden we je af. Dit soort matrassen zijn namelijk slecht in zones verdelen. Je merkt dit bijvoorbeeld als je je wil omdraaien in bed, ze nog lang na bewegen.
In Nederland zijn ze daarom ook niet meer populair. Alleen als je een goedkope boxspring koopt, kan deze nog bonellvering bevatten. Check dit dus goed als je een boxspring koopt. Je wilt natuurlijk wel lekker slapen!
Een waterbed
Er zijn genoeg voordelen op te noemen als je kiest voor een waterbed. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur instellen, de hard- en zachtheid en de stabilisatie. Daarnaast is het ook ideaal als je bijvoorbeeld last hebt van een huisstofmijtallergie. Het is een hygiënische keuze.
Maar er zijn ook een aantal nadelen. Want het is een stuk moeilijker om uit bed te komen. Als je hier dus al moeite mee hebt bij een normaal matras, dan raden we je af om voor een waterbed te kiezen. Ook zijn de energiekosten hoog. Dat is nu met de stijgende energieprijzen nóg minder goed voor je portemonnee.
Ben je wat zwaarder? Dan raden we je ook aan om voor een ander bed te kiezen. Veel mensen ervaren in een waterbed sowieso al moeite met het omdraaien, maar zwaardere mensen ervaren dit nog erger.