Rolsteiger kopen: welke steiger moet ik kiezen?

Rolsteiger kopen: welke steiger moet ik kiezen?

Rolsteiger kopen: welke steiger moet ik kiezen?Een rolsteiger kopen is niet zomaar iets: de stellingen kosten veel geld, u wilt er lange tijd mee vooruit en moeten aansluiten op uw klussen. In deze blog informeren we u graag waar u op moet letten en waarom kopen bijvoorbeeld beter dan huren is.

Rolsteiger kopen: welke steiger moet ik kiezen?

Een rolsteiger kopen is niet zomaar iets: de stellingen kosten veel geld, u wilt er lange tijd mee vooruit en moeten aansluiten op uw klussen. In deze blog informeren we u graag waar u op moet letten en waarom kopen bijvoorbeeld beter dan huren is. Welke afwegingen en mogelijk heden zijn er allemaal? Wanneer je daadwerkelijk een rolsteiger wilt kopen, waar moet je op letten? Wat zijn de verschillende mogelijkheden en types? Lees gauw verder en kom er zelf achter!

 

Wat houdt een rolsteiger kopen in?

Als we terug naar de basis gaan van steigers dan kunnen we snel een aantal onderdelen benoemen die onontbeerlijk zijn. Denk hierbij aan de steigerwielen, opbouwframes, schoren en vloeren. De steiger moet u dan ook zien als een mobiele stellage die rondom een klus gereden kan worden. Door het lichtgewicht aluminium is deze snel en eenvoudig op te bouwen, maar ook snel te demonteren en op te bergen. Wanneer u een rolsteiger kopen gaat is het raadzaam om vanuit de eerste basis te gaan kijken.
  • Is de steiger voor particulier, of professioneel gebruik?
  • Op welke hoogte vinden de klussen veelal plaats?
  • Wilt u de stellage alleen opbouwen, of met z'n tweeën? 
  • Moet de steiger voldoen aan de nieuwe wet -en regelgeving?
  • Wat voor platformen wilt u en welke lengtes?

 

Diverse keuzes bij het kopen van een rolsteiger

Bij een rolsteiger kopen moet u diverse besluiten nemen over de gewenste afmetingen. Vooraf dient u hier dan ook goed over na te denken, we hebben de zaken voor u op een rijtje gezet in een eenvoudig stappenplan. Dit vereenvoudigd het maken van een keuze voor een rolsteiger.
  1. Bepaal de gewenste werkhoogte: op welke hoogte vinden uw klussen veelal plaats? Houdt bij deze hoogte rekening met begrippen zoals: platformhoogte en werkhoogte. Hierover later meer.
  2. Maak een keuze voor de breedte van de opbouwframes. U kunt hierbij kiezen uit de maten 1.35, 0.90 en 0.75 meter. De uiteindelijke keuze dient u te bepalen door u te realiseren in welke ruimtes u veelal werkzaam bent. Zijn dit vaak smalle ruimtes, kies dan voor 0.75, of 0.90 meter. Wanneer u veel werkoppervlakte van u steiger eist, kies dan voor de 1.35 meter. 
  3. Hoe lang moet het platform zijn? Gaat u voor een korte, of juist lange vloer? De standaard afmetingen hiervoor zijn 1.90, 2.50 en 3.05 meter. Meest gekozen variant betreft de 2.50 meter, niet te groot en niet te klein.
  4. Wilt u het tilwerk zo licht mogelijk houden? Kies dan voor een lichtgewicht vloer in plaats van de standaard houten vloeren. Ze zijn iets duurder, maar ergonomisch werken is ook nooit verkeerd.
  5. Gaat u de steiger professioneel, of particulier gebruiken? Hier zit een verschil in qua regelgeving, bij professioneel gebruik dient u gebruik te maken van heupleuningen, ook hierover later meer.
Tip: kijk bij het kopen van een steiger ook eens naar muurverankering. Deze zorgt ervoor dat een stellage veilig en stabiel aan de gevel blijft staan en is verplicht vanaf bepaalde hoogtes (afhankelijk van breedte van steiger). Los van het feit dat dit regelgeving is, geeft het ook een fijner gevoel als u weer thuis bent van uw klus en de rolsteiger staat nog tegen de gevel aan. Stel nu dat het ‘s nachts begint te stormen en alles valt om? Dat wilt u voor dat beetje extra geld niet op uw geweten hebben.

 



 

Het kiezen van de juiste hoogte van een rolsteiger

Een rolsteiger kopen blijkt misschien dus wel wat meer voeten in de aarde te hebben om te overdenken voordat u deze zoektocht begon. We hebben het meerdere malen gehad over het begrip ‘werkhoogte’. Wat bedoelen we hier nu precies mee? In de steigerbranche wordt veelal gesproken over platformhoogte en werkhoogte. Hieronder de korte uitleg: 
  • Platformhoogte is de hoogte waarop de vloer komt te liggen. 
  • Werkhoogte bereken je door bij platformhoogte 2 meter op te tellen
  • Rekensom: bij een steiger met een werkhoogte van 10 meter, liggen de vloeren op 8 meter.

 

Rolsteiger kopen voor professioneel gebruik

Gaat u een rolsteiger kopen voor professioneel gebruik? Dan is het raadzaam om ten alle tijde het A-blad voor rolsteigers erbij te pakken. Hierin staat ondermeer beschreven wat de richtlijnen omtrent het opbouwen en afbreken van steigers zijn. Zo geldt sinds een tijdje (01-01-2018) een nieuwe regelgeving waaraan iedere professional moet voldoen tijdens het gebruik van dergelijke stellages. Zo dient een steiger voorzien te zijn van extra platformen met luik, waardoor iemand naar boven klimt. Wanneer naar boven geklommen wordt moeten reeds heupleuningen bevestigd zijn. Merken zoals Altrex en Euroscaffold noemen dit: Safe-Quick Guardrail, of Voorloopleuning. Het werkt als volgt:
  • Plaats de steigerframes
  • Hang de heupleuningen in het frame
  • Plaats de vloer met luik
  • Klim door het luik naar boven
  • Bouw op deze manier verder tot de gewenste hoogte
Met deze nieuwe regelgeving wordt de valkans kleiner, daarnaast zijn er ook nog andere voordelen te herkennen. U heeft bijvoorbeeld minder losse onderdelen nodig, de foutkans qua opbouw wordt geminimaliseerd en de stellage wordt stabieler.

 

Onderschatte onderdelen

In de praktijk zien we vaak terug dat mensen bij de aanschaf van een steiger vaak onderdelen wensen weg te laten. Denk hierbij aan stabilisatoren en een kantplankset. Dit zijn echter zeer belangrijke onderdelen de stellage compleet maken. Zo zorgen stabilisatoren ervoor dat de rolsteigers stabiel blijven en minder snel omvallen. Wanneer u een steiger aan de gevel gebruikt dan zijn er twee stuks verplicht, zodra u vrijstaand van de gevel gaat werken dan zijn vier ‘stabs’ verplicht. Het andere onderdeel wat we graag willen belichten is de kantplankset. Want hoe vaak is het wel niet gebeurt dat iemand onder steigers doorloopt en dat er net iets van boven naar beneden valt, zo bij iemand op het hoofd. De kantplankset voorkomt het vallen van onderdelen/gereedschap die op de werkvloer liggen. 

 

Rolsteiger kopen: laat u adviseren!

Een rolsteiger kopen betekent dus nadenken over allerlei situaties, zodat u deze kostbare investering precies zo doet dat alles naar tevredenheid is. Laat u daarom adviseren bij de aankoop door professionele partijen met ervaring in het vak, zoals bijvoorbeeld de specialisten van Ladders & Rolsteigers. Zij weten van de hoed en rand kunnen u snel door het proces heen helpen, zodat u weer bezig kunt met klussen, veilig klussen!





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: U-nited
Aantal keer gelezen: 3002x
Toegevoegd: 29-04-2020 14:07
Gewijzigd: 30-04-2020 10:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!