2 mannen leggen keramisch parket

Keramisch parket: wat is dat?

2 mannen leggen keramisch parketWil je een onderhoudsvrije vloer met de charme van echt hout? Kies dan voor keramisch parket! Dit bestaat uit keramisch materiaal en is niet te onderscheiden van echt hout. Aangezien het om steen gaat, hoeft deze vloer vrijwel niet onderhouden te worden. Keramisch parket lijkt steeds meer in populariteit toe te nemen, omdat het een mooie, natuurlijke uitstraling geeft en toch gemakkelijk is in het onderhoud.

Wat is keramisch parket?

Keramisch parket bestaat uit tegels die gemaakt zijn van keramisch materiaal. De tegels hebben een houtstructuur, waardoor een vloer van keramisch parket net op een echte houten vloer lijkt. Ook is er een voelbare houtstructuur aangebracht, waardoor de gelijkenis met een houten vloer nog echter is.

Je kunt keramische tegels aanschaffen in verschillende maten tot wel 120 centimeter lang en het is mogelijk om de tegels in verschillende patronen aan te leggen. Keramisch parket kan niet enkel op de vloer worden gelegd, maar ook aan de wanden worden bevestigd.De prijs van keramisch parket is redelijk hoog in vergelijking met andere vloeren - tussen de 30 en 130 euro per vierkante meter - , maar je krijgt hier ook heel wat voor terug.

Voordelen

Enorme gelijkenis met een echte houten vloer

Een houten vloer staat prachtig, maar brengt ook veel onderhoud met zich mee. Ook is een houten vloer niet geschikt voor vloerverwarming. Kermisch parket heeft een enorme gelijkenis met een echte houten vloer en heeft daarnaast ook nog andere voordelen. Als je dus een houten vloer wilt leggen in je woning zonder te maken te krijgen met de nadelen van hout, kun je beter kiezen voor keramisch parket. Door de moderne productietechnieken van tegenwoordig zijn keramische tegels met houtstructuur namelijk niet meer te onderscheiden van een houten vloer.

Onderhoudsvrij

Een van de redenen waarom veel mensen voor keramisch parket kiezen is het feit dat het vrijwel onderhoudsvrij is. Je hoeft de vloer niet te schuren, te waxen of te lakken, zoals bij een echte houten vloer wel het geval is. Ook zijn keramische tegels vochtbestendig, waardoor het niet erg is als hier een vlek op komt te zitten. Vlekken kun je namelijk zo verwijderen met een dweil. Verder is het ook heel gemakkelijk om de vloer schoon te houden. Je kunt de vloer gewoon reinigen met een stofzuiger en een dweil.

Vloerverwarming

Aangezien kermisch parket niet van hout is gemaakt en kan worden vergeleken met normale vloertegels, kan dit heel goed worden gecombineerd met vloerverwarming. Niet alleen doordat het keramische materiaal niet op de hitte reageert, maar ook omdat het een stuk beter geleidt dan echt hout. Het rendement bij keramische tegels is gemiddeld 50% hoger dan bij een normale houten vloer en er hoeft dan ook minder hard gestookt te worden. Hiermee bespaar je uiteindelijk weer op je energierekening. Als je keramisch parket aanlegt in je woning, kun je zelfs de vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming.

Smalle voegen

In een houten vloer zitten naden waartussen rommel en aanslag kunnen gaan zitten. Kermisch parket kan met zeer smalle voegen worden gelegd, waardoor dit nauwelijks voorkomt. De voegen zijn verkrijgbaar in vele kleuren en er is dus vrijwel altijd een kleur te vinden die perfect past bij het kermisch parket. Hierdoor vallen de voegen ook bijna niet op.

Vochtbestendig

Een ander groot voordeel van keramisch parket is dat het vochtbestendig is. Dit betekent dat een vloeistof die je op de vloer laat vallen gemakkelijk te verwijderen is, maar ook dat keramische tegels in vochtige ruimtes kunnen worden gelegd. Hierbij kun je denken aan de badkamer, maar ook aan een sauna of zwembad. Normale tegels in de badkamer hebben we inmiddels wel gezien en keramisch parket is dan ook echt de toekomst. Het geeft een warme, natuurlijke sfeer en dit is ook ideaal voor vochtige ruimtes.

Duurzaam

Keramische tegels zijn duurzaam op twee verschillende manieren. Allereerst gaat keramisch parket lange tijd mee, omdat het zeer hard materiaal is. Daardoor is het bestand tegen krassen en slijtage. Daarnaast is het kappen van bomen niet nodig voor de productie van keramische tegels. Vaak worden nieuwe tegels zelfs gemaakt van oud keramisch parket en het is dus recyclebaar.

Kwaliteit

Er zijn grote prijsverschillen tussen keramische tegels van diverse merken. De goedkoopste tegels zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar het kan ook zijn dat iets duurdere tegels juist van mindere kwaliteit zijn. Daarom is het belangrijk om hier bij het aanschaffen van de tegels goed op te letten, want je wilt natuurlijk dat de vloer zo lang mogelijk meegaat en er goed uitzet. Een belangrijk punt om op te letten is de dikte van de voeg, aangezien dit ook deels de kwaliteit van de vloer bepaald. Des te smaller de voeg, des te beter de kwaliteit van de tegels. Ook is het zo dat je met smallere voegen minder goed ziet dat het niet om een echte houten vloer gaat.

Soorten keramisch parket

Elke dag lijkt het aanbod keramisch parket groter te worden. De tegels zijn in allerlei lengtes en breedtes verkrijgbaar. Vaak zijn de kleinere tegels goedkoper per vierkante meter, omdat deze gemakkelijker te produceren zijn. Verder heb je de keuze uit verschillende houtstructuren, zoals beuken, kersen en eiken. Bepaal van tevoren welke houtsoort(en) je mooi vindt en wat er goed bij de rest van de kamer en de meubels past.

Patronen

Keramisch parket kan in verschillende patronen worden gelegd, net als bij normaal parket of gewone tegels. In sommige kamers is het mooier om geen patroon te gebruiken, terwijl een uitgebreid patroon in andere kamers juist weer heel mooi staat.

Halfsteensverband
Het halfsteendsverband wordt veel gebruikt voor het leggen van keramische tegels en zien we ook vaak terug bij normaal parket. Hiervoor dien je langwerpige tegels te gebruiken. Je legt deze tegels eigenlijk net zo neer als bakstenen: in rechte rijen met steeds een ander beginpunt. De lijnen van de voegen lopen op deze manier slechts in één richting en je krijgt hierdoor een levendig interieur.

Diagonaal verband
Een diagonaal verband wordt vaak toegepast voor normale tegels, maar kan ook mooi staan bij keramisch parket. Je gebruikt hiervoor vierkante tegels die je diagonaal naast elkaar legt. Het voordeel van een diagonaal patroon is dat je de kamer hierdoor ruimer kunt doen lijken.

Visgraatverband
Houten vloeren worden vaak in een visgraatverband gelegd en dit is daarom ook een leuk patroon voor kermisch parket. Hierbij worden de vloeren schuin naar elkaar toe gelegd, zodat ze gezamenlijk een punt vormen. De keramische tegels zijn bij dit patroon rechthoekig gevormd en de ene tegel wordt iets hoger gelegd dan de ander. De hoek van de hoger liggende tegel is dan de punt.

Wildverband
Een wildverband is de perfecte optie om een kamer zo levendig mogelijk te maken. Bij dit patroon wordt gebruik gemaakt van keramische tegels in verschillende formaten. Deze tegels worden vervolgens in een bepaald patroon door elkaar heen gelegd. Er zijn meerdere wildverbandpatronen waarmee je je interieur een unieke uitstrling kunt geven.

Blokverband
Als je kiest voor een legpatroon in blokverband, maak je blokken van twee tot vier keramische tegels. Deze blokken leg je vervolgens steeds naast elkaar neer. Ook voor het blokverband heb je de keuze uit meerdere legpatronen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van keramisch parket?

Wil je keramisch parket kopen? Dan is het handig om op een aantal punten te letten. Zo kun je in vochtige ruimtes beter niet te gladde tegels gebruiken. Het is dan beter om te kiezen voor tegels met een soort reliëf. Let er ook op of de dikte van de tegels goed in de kamer past in verband met de plinten en de verwarming. Daarnaast moet je nagaan of het keramisch parket geschikt is voor het gewenste gebruik en of het bestand is tegen diverse soorten reinigingsproducten. Zorg er ook voor dat de kleur van de voeg goed bij de tegels past, zodat het niet opvalt dat de vloer niet van echt hout is.

Als je van plan bent om vloerverwarming onder het keramisch parket te leggen, is het belangrijk dat je erop let dat het soort lijm dat je kiest hier geschikt voor is. Bedenk ook of voor het leggen van de vloer tegels in meerdere formaten of in één formaat wilt gebruiken. Kies je voor één formaat? Dan lijkt je vloer waarschijnlijk het meest op een laminaat vloer. Indien je kiest voor meerdere formaten, krijg je meer het idee van parket. Wel is het zo dat één formaat tegels een rustigere uitstraling geeft, maar meerdere formaten zorgen ervoor dat de kamer levendiger is. Uiteraard is het ook belangrijk dat je let op de kwaliteit van het keramisch parket en of de kleur en houtstructuur wel bij de rest van de kamer passen.

Kermisch parket leggen

Ondergrond

Keramisch parket kan op verschillende ondergronden worden gelegd, zoals beton of hout. Ook is het mogelijk om keramische tegels over een bestaande tegelvloer te leggen. Het is wel belangrijk dat deze vloer dan goed vast zit. Zorg er daarnaast altijd voor dat de ondergrond helemaal vlak en schoon is om oneffenheden te voorkomen. Je wilt natuurlijk niet dat de tegels schuin komen te liggen.

Voorbereiding

Zodra je een partij keramische tegels hebt aangeschaft, kun je het beste eerst controleren of er geen tegels beschadigd of gebroken zijn. Gebroken tegels kunnen altijd nog worden gebruikt als reststukken voor de randen. Verder is het van belang dat de ondergrond helemaal glad is. Als dit niet het geval is, kun je het egaliseren met behulp van een primer of eglisatie voegsel. Zorg er ook voor dat de ondergond goed schoon is, voordat je begint met het keramische parket leggen.

Vloer leggen

Er zijn drie mogelijkheden om keramische tegels te leggen, namelijk door te lijmen, in een mortelbed of in een chape. Een cementgebonden of een pasta-lijm kan worden gebruikt bij bepaalde ondergronden en typen tegels. Dikke tegels worden voornamelijk in een mortelbed geplaatst en een natte chape laag wordt meestal toegepast bij dunnere tegels. Hierover kan dan nog hars of droog cement worden gestrooid en de tegels worden hieraan bevestigd met lijm of kleefcement. Dit zorgt voor een betere hechting.


Lijmen
Als je ervoor kiest om het keramisch parket te lijmen, breng je eerst een dunne laag tegellijm aan op de vloer. Daarna smeer je ook de onderzijden van de tegels in met dezelfde tegellijm, alleen nu gebruik je hiervoor de vlakke kant van de lijmkam. Het is belangrijk dat deze laag zo dun mogelijk is. Vervolgens kun je de tegels een voor een plaatsen. Druk ze nog even voorzichtig aan en wiebel ze een beetje heen en weer, zodat ze beter hechten aan de ondergrond. Is het nodig om sommige tegels te snijden? Geef dan eerst met een viltstift of een waskrijtje aan waar de tegel precies gesneden moet worden. Indien de rand van de tegel daarna iets te scherp is, kun je dit met behulp van een schuurpapiertje een beetje afvlakken.


Mortelbed
Een mortelbed dient op een betonnen ondergrond te worden aangebracht en ongeveer 3 millimeter dik te zijn. De onderzijden van de tegels moeten voor het plaatsen goed worden gewassen met water en er dient een hechtbrug op te worden aangebracht. Zo zorg je ervoor dat de keramische tegels goed aan de mortel hechten. Als het je lukt om alle tegels te plaatsen voordat de mortel begint uit te harden, breng dan ook niet meer drainagemortel aan. Zorg er tijdens het leggen voor dat de tegels geen holle ruimtes vormen en dat ze volledig ingebed zijn in de mortel. Het is vaak het mooist als je de voegen zo smal mogelijk maakt, ongeveer 1 tot 2 millimeter. Let er ook goed op dat je de tegels waterpas legt.


Chape
Als ondergrond voor het keramisch parket kun je ook gebruikmaken van een chape. Dit kun je van tevoren zelf bereiden door rijnzand en cement met elkaar te mengen. Dit breng je vervolgens aan op de vloer in de kamer in een laag van 15 tot 20 centimeter. Houd er ook rekening mee dat de gehele vloer uiteindelijk niet hoger wordt dan de verwarmingen. Het is mogelijk om de tegels op een verse chpte te plaatsen, waardoor dit ook meteen dient als een soort hechtingsmteriaal. Je hoeft de keramische tegels dn enkel op de chape te leggen en iets in te drukken met een rubberen hamer.

Het is ook mogelijk om de chape ongeveer vier weken te laten drogen. Vervolgens kun je de tegels hieraan bevestigen door ze te verlijmen. Je begint in het midden van de kamer en je brengt ongeveer op één vierkante meter lijm aan. Dit doe je met een truweel en met een getande lijmkam smeer je de lijm vervolgens uit. Daarna kun je de keramische tegels op de chape bevestigen.

Afwerking

Nadat je het keramisch parket hebt gelegd, dien je de vloer nog af te werken. Bij een gelijmde vloer of een vloer die gelegd is op een chape dien je hier minstens 24 uur mee te wachten. Als je de vloer hebt gelegd in een mortelbed, is het nodig om minstens 5 tot 7 dagen te wachten. Voor de afwerking maak je de vloer eerst een beetje vochtig met behulp van een spons. Dit zorgt ervoor dat je na de afwerking heel gemakkelijk de voegresten kunt verwijderen. Daarna wrijf je de voegpasta in met een rubberen trekker of spons in cirkelvormige bewegingen. Zodra alle voegen dicht zijn, kun je de vloer reinigen met een natte spons.

Schoonmaken en onderhoud

Kermisch parket kun je goed schoonmaken met een stofzuiger en een dweil. Zorg ervoor dat je de vloer vaak genoeg stofzuigt, zodat harde materialen worden verwijderd en niet de kans krijgen om de vloer te beschadigen. Dweilen kun je het beste doen met twee emmers: één met schoon water en één voor het vuile water. Gebruik geen allesreiniger of vloeibare zeep, want hierdoor blijft er een vette filmlaag op de tegels aan. Dit zorgt ervoor dat de vloer meer vuil aantrekt. Het beste is om te kiezen voor een tegelreiniger of een dopje azijn. Let er wel op dat je geen azijn gebruikt bij een gepolijste vloer. Verder kun je nog viltjes of rubberen parketbeschermers onder je meubels plaatsen om de vloer langer mooi te houden.

Keramisch parket laten leggen

Het kan nogal een werk zijn om keramisch parket aan te leggen en niet iedereen is hiervoor in de wieg gelegd. Als je zeker wilt weten dat de vloer professioneel wordt aangelegd, kun je ook het keramisch parket laten leggen door een gespecialiseerd bedrijf. Zoek op internet naar bedrijven bij jou in de buurt en bekijk hun referenties. Het is vaak het beste om bij hetzelfde bedrijf ook de keramische tegels aan te schaffen, zodt je ook één aanspreekpunt hebt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 8078x
Toegevoegd: 19-12-2015 20:43
Gewijzigd: 29-12-2015 14:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!