Alles over edelstenen en mineralen.

Alles over edelstenen en mineralen

Alles over edelstenen en mineralen.Van een kleine, getrommelde edelsteen in je broekzak tot een groter juweel voor in je woonkamer, of een kristal verwerkt in een hanger: edelstenen en kristallen zijn ontzettend populair. Maar bovenal vertellen ze een klein stukje geschiedenis van de aarde. Sommige mensen geloven zelfs dat edelstenen een bepaalde werking op de eigenaar hebben of helende krachten hebben. Maar wat zijn deze stenen eigenlijk, hoe worden ze gevormd en welke verschillende soorten edelstenen bestaan er?

Wat zijn edelstenen?

Edelstenen zijn prachtige producten uit de natuur. Het kost soms wel miljoenen tot miljarden jaren om een edelsteen te vormen. Edelstenen worden vaak gebruikt voor verschillende rituelen en therapieën. Denk bijvoorbeeld aan healings, massages, opstellingen of het opladen van drinkwater. Ook worden ze vaak ter decoratie in huis geplaatst of gedragen in een broekzak, handtas of als sieraad. Ze worden dan ingezet als amulet of talisman. 

De helende kracht van edelstenen

Liefhebbers geloven dat edelstenen helende krachten hebben, die ons kunnen helpen op emotioneel, spiritueel of fysiek gebied. Dit is gebaseerd op de gedachte dat alles energie uitstraalt, dus stenen ook. Dit heeft te maken met een bepaalde trilling of vibratie, die hoog of laag kan zijn. Zo zou je de trilling van emoties vast wel eens ervaren hebben: de trilling van een vrolijke bui zou een stuk hoger zijn dan verdriet. Edelstenen zouden een hoge vibratie hebben, waarmee ze dus een positieve werking zouden hebben op ons en onze eigen vibratie.  

Het verschil tussen edelstenen, mineralen en kristallen

Een mineraal is een stof die in de aarde voorkomt en door geologische processen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn calcium en ijzer. Kristallen bestaan uit een zuiver mineraal en zijn relatief zacht, denk bijvoorbeeld aan Bergkristal en Amethist. Ze hebben een duidelijke vorm en patroon. Edelstenen zijn harder dan kristallen en bestaan uit meerdere mineralen, meestal twee of drie. De aanwezige mineralen bepalen de kleur van de edelsteen. Bovendien hebben edelstenen een bepaalde kristalstructuur. Om te bepalen of iets een edelsteen is, wordt gekeken naar de duurzaamheid, schoonheid en zeldzaamheid. Zodra de steen herkenbaar is aan vorm, glans en kleur en zeldzamer is dan de gemiddelde steen, wordt het een edelsteen genoemd. 

Waar komen ze vandaan?

Mineralen, kristallen en edelstenen ontstaan dus op een natuurlijke manier en diep in de aarde. Daarom worden ze ook wel schatten of cadeautjes uit de natuur genoemd! Het vormen van edelstenen, kristallen en mineralen gaat heel langzaam. De edelstenen die je in de winkel koopt, zijn dus waarschijnlijk al ontzettend oud. Ongeveer 4,5 miljard jaar geleden, bij het ontstaan van de aarde, vonden verschillende geologische processen plaats in de bodem van de aarde. Hierdoor werden deze natuurlijke schatten gecreëerd. Door verschillende invloeden, zoals aardverschuivingen, vervormen ze steeds. Hoe lang ze er precies over hebben gedaan om ‘geboren’ te worden, kan variëren van honderden tot miljoen jaren.

Hoe worden edelstenen gevormd?

Edelstenen ontstaan op verschillende manieren. Ze kunnen zich op vier wijzen vormen, namelijk:

  • magmatisch

  • sedimentair

  • metamorf

  • meteorieten

Magmatische edelstenen

Magmatische edelstenen of stollingsgesteente ontstaat rond het oppervlak van de aarde. Het uiterlijk van deze stenen heeft iets weg van glas. Ze ontstaan door afgekoeld magma dat is vrijgekomen uit een vulkaan of juist onder het oppervlak. Door veranderende temperatuur en druk groeien deze edelstenen over miljoenen jaren uit tot grote stenen. Aardverschuivingen duwden deze briljante beauties vervolgens naar het oppervlak, waar ze nog altijd gedelfd worden. 

Sedimentaire edelstenen

Sedimentaire edelstenen worden gevormd met de hulp van wind en water. Ze bestaan dan uit laagjes klei, zand, grind, schelpen en steentjes. Vaak zijn deze laagjes of banden vaak goed in de steen te herkennen. Het begin van hun reis begon bij erosie van bergen, waarbij stukken steen en korrels zand afbrokkelden. Het water in rivieren onderaan de berg verplaatste ze richting grotere wateren, terwijl ze onderweg groeiden door metaal en kalk mee te nemen. Laagjes ontwikkelden zich en werden steeds dikker. Uiteindelijk groeiden ze uit tot harde, sedimentaire edelstenen, doordat druk het water uit deze lagen heeft geperst.

Metamorfe edelstenen

Metamorfe edelstenen zijn magmatische edelstenen of afzettingsgesteenten die een soort make-over hebben gekregen. Door druk, temperatuurverschil en verschuivingen in de aarde zakten ze af naar een dieper gelegen aardlaag, waar ze steeds harder werden en waardoor er nieuwe kristallen ontstonden. 


Meteorietinslagen 

De laatste manier zijn meteorietinslagen. Tijdens zo’n inslag, die al miljarden jaren geleden plaatsvond, kwam er veel energie vrij. Door de hoge temperatuur werd het aanwezige materiaal op aarde verplaatst en getransformeerd. De groene Moldaviet is een voorbeeld van een edelsteen die zo ontstond. Deze zou zowel aardse als buitenaardse energie uitstralen!

Welke soorten edelstenen zijn er?

Edelstenen zijn er in allerlei vormen en maten, maar de meest bekende varianten zijn:

  • getrommelde edelstenen

  • ruwe edelstenen

  • geodes

  • clusters

Getrommelde edelstenen

Getrommelde edelstenen ontstaan als harde, ruwe kristallen tot kleine stukken worden gezaagd en daarna gepolijst. Dit gebeurt in een trommel die wiegende bewegingen maakt. De combinatie van slijpmiddel, water en de kristallen die elkaar raken, ontstaan gladgeschuurde edelstenen. Deze worden ook getrommelde edelstenen of knuffelstenen genoemd. Dit proces duurt ongeveer een maand tot anderhalve maand. 

Ruwe edelstenen

Ruwe edelstenen zijn onbewerkte edelstenen, waar weinig tot geen mensenwerk aan te pas komt. Als ze toch bewerkt zijn, is dit vaak om ze kleiner te maken. Wel blijven de stenen in hun originele staat behouden, samen met de vormen, lagen, aders en lijnen. Hierdoor zou de eigenaar van de steen ook de oorspronkelijke energie en werking van de steen beter kunnen voelen. 

Geodes

Wanneer een geode wordt opengebroken, verschijnt een holle, glinsterende binnenkant die begroeid is met een of meerdere kristalsoorten. Een geode of druse is een versteende gasbel die helemaal of gedeeltelijk hol is. Ze zijn bolvormig. Miljoenen jaren geleden begonnen ze als gasbel in vloeibaar magma. De bellen bleven vastzitten door stolling, waardoor kiezelzuur vanaf de oppervlakte naar binnen kon stromen. Na het afkoelen werden langzaam maar zeker verschillende kristallen in de binnenste laag van de holte gevormd. Het vormen van een druse of geode kan ontzettend lang duren, soms wel miljoenen jaren. 

Clusters

Een edelstenen cluster wordt vanwege de platte onderkant vaak gebruikt om neer te zetten in huis. Naast dat ze mooi zijn om neer te zetten, zouden ze ook een speciale energetische werking hebben. Dit komt door de punten of vierkantjes die uit de moedersteen zijn gegroeid. Je kunt deze variant van edelstenen zien als een groepje dat bij elkaar hoort. Ze zijn te herkennen aan het platte vlak met mooie punten erop. Een vaak gekochte cluster is bijvoorbeeld Bergkristal. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: EdelstenenLiefhebber
Aantal keer gelezen: 1757x
Toegevoegd: 02-05-2022 14:25
Gewijzigd: 03-05-2022 09:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!