Denk maar aan een fiets, auto of ander voertuig. En aan kleding, natuurlijk. Wil je alleen maar dat het doet waarvoor het gemaakt is of stel je ook eisen aan het uiterlijk? De meeste mensen natuurlijk wel en dat is ook erg logisch. Je wilt dat jouw stijl in je keuzes naar voren komt. Je draagt kleding die bij helemaal je past en transporteert jezelf met voertuigen die voldoen aan jouw verfijnde gevoel voor esthetiek.
Je interieur vormt op deze regel geen uitzondering. Je omringt je met kleuren en vormen die jou aanspreken, zolang je daar het budget voor hebt. Geld hoeft overigens geen enorme rol te spelen hierin; voor iedere portemonnee is een woondoel vaak wel te verwezenlijken, op welke schaal dan ook. Zijn de meubels die je wilt hebben te duur? Tweedehands of bij een goedkopere winkel vind je vast wel iets dat qua uitstraling een gelijkwaardig effect zal hebben. En qua comfort ook.
Ja, comfort, laten we het daar ook eens over hebben. Kleding, voertuigen én meubilair moeten immers van alle gemakken zijn voorzien. Wat heb je immers aan een prachtige bank waar je alleen maar een zere rug van krijgt? Of schoenen die je outfit helemaal afmaken maar telkens zorgen voor pijnlijke voeten en andere kwetsuren? Wie mooi wil zijn moet pijn lijden maar er zijn natuurlijk grenzen. Dat is precies de reden dat je kritisch moet zijn op zowel de functionaliteit als het uiterlijk van wat je koopt. Daarom bespreken we enkele voorbeelden op het gebied van meubelen en de eisen die je hieraan mag stellen.
Hij moet een rugleuning hebben, wieltjes en gemakkelijk kunnen draaien.
Werkelijk? Is dat alles?
Nee, dat is het niet. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en lichamelijke eisen moet je zo veel mogelijk onderdelen van je ideale bureaustoel kunnen verstellen. De rugleuning, de armsteunen en de hoogte. Hiermee kun jij de ideale zithouding aannemen waarbij je gewicht zo goed mogelijk wordt verdeeld en zowel schrijven als typen zo min mogelijk belastend zijn. Je krijgt geen last van je rug, je voeten staan plat op de grond en ook je beeldschermen blijven op ooghoogte. Hoewel het best wel handig zou zijn om over monitoren te beschikken waarvan je de positie eenvoudig kunt wijzigen. Gelukkig is dat bij de meeste modellen wel het geval.
Om er zeker van te zijn dat je de belasting over je lijf perfect verdeeld, heb je ook een bureau nodig dat helemaal is ingesteld op jouw comfortabele zithoogte. Je wilt immers niet je armen te veel moeten optillen of juist laten zakken om adequaat te kunnen schrijven, typen en tekenen, bijvoorbeeld.
Mocht je niet zo snel een bureaustoel vinden die qua stijl overeenkomt met jouw wensen, dan is ergonomie wel even een tikkeltje belangrijker. Voorkomen dat je in de ziektewet terecht komt gaat immers boven hoe leuk je zetel eruit ziet. En wellicht lukt het je om de stoel een nieuwe bekleding te geven, mocht je weten hoe dat moet en een beetje creatief zijn.
Wacht. Horen die in dit rijtje thuis? Wij vinden van wel. Want bewegingsvrijheid is een groot goed. Zolang je je niet in bochten hoeft te wringen om over je gang of door je woonkamer te lopen, heb je het goed voor elkaar. Daarom is het zo belangrijk dat je kasten koopt die groot genoeg zijn om al je spullen in te bewaren.
Natuurlijk kan er sprake zijn van een stijlkeuze, waarin je magazines, boeken, bloempotten of andere kleine verzamelingen over de grond verspreid, langs muren en tafels bijvoorbeeld. Maar ze moeten je niet in de weg gaan zitten. ‘t Is überhaupt al vervelend om alles steeds maar aan de kant te moeten zetten zodat je fatsoenlijk kunt lopen. Kies daarom voor opbergruimte waar al je spullen mooi in passen. De hoogte van alle vakken is in dit geval erg belangrijk. Wanneer je gaat stapelen, weet je wellicht nog niet hoe je de inhoud van de kasten kunt gaan verdelen voordat je ze hebt staan, dat is waar. Maar zodra je dat gaat doen, kun je wel alvast provisorisch gaan meten en daarmee zelf een indicatie maken.
Met dit in het achterhoofd is het niet onverstandig om kasten uit te kiezen waarvan je de planken in hoogte kunt verstellen of zelfs verwijderen. Zo ben je een stuk zekerder dat je alles kwijt gaat kunnen wat er op te bergen valt.
Het uiterlijk van de kabinetten die je in je woon- of slaapkamer dan wel je keuken zet is natuurlijk ook belangrijk. Want hoe handig een metalen stellingkast ook kan zijn, daar kies je uiteraard niet voor als dat geen porem is in het vertrek waar je zo’n meubel neer wilt zetten. Denk er bovendien goed over na of je volledig gesloten dan wel glazen of helemaal geen deuren in je kasten wilt hebben. Natuurlijk kun je die ook losmaken maar misschien is het minder mooi wanneer je dan aan de zijkanten de scharnieren nog ziet zitten.
Zoals John Cleese het zo mooi kon zeggen in zijn Monty Python jaren: and now for something completely different. Hoewel het volgende onderwerp wel weer de ergonomische aspecten heeft van de bureaustoel, da’s waar. We gaan nu namelijk de tv beugel behandelen!
De wattes? De tv beugel. Dat is een koppelstuk voor tussen je muur en te scherm. Uiteraard kun je deze ook voor computermonitoren gebruiken.
Bovendien heb je de keuze uit verschillende variaties. De ene zet je tv of monitor op een vaste positie, de andere is juist bedoeld om de kijkhoek te kunnen wijzigen. Dat is bijvoorbeeld nodig wanneer je iemand op bezoek hebt die het beeld wegens een geringe lichaamslengte niet kan zien of omdat er licht van buiten, binnen of welke bron dan ook hinderlijk op het scherm valt. Wanneer het sluiten van gordijnen of dimmen en wegdraaien van een lamp niet mogelijk of wenselijk is, draai je gewoon je tv beugel een beetje bij!
Extra handig; er bestaan zelfs modellen waarmee je je scherm verticaal dan wel horizontaal aan je plafond kunt bevestigen! In en uitklappen wordt hierdoor mogelijk, zodat jij vanaf je luie stoel, bank of bed naar je scherm kijkt zoals jij wilt.