Er zijn over het algemeen twee verschillende soorten laminaat. Het materiaal van goedkopere soorten laminaat bestaat vaak uit Medium Density Fiberboard (MDF). Dit betekent dat de houtsnippers waaruit het laminaat bestaat op een gemiddelde dichtheid zijn samengeperst. De kwaliteit van MDF laminaat is daardoor redelijk en het kan het beste alleen worden gebruikt voor kleinere ruimtes.
Het andere soort laminaat is HDF, wat staat voor High Density Fiberboard. De houtsnippers zijn bij hierbij op een hoge dichtheid samengeperst, waardoor het materiaal harder is. Het is daardoor ook meteen stabieler en het reageert minder snel op luchtvochtigheid. Daarnaast zet een HDF laminaat vloer niet uit. Over het algemeen blijft HDF laminaat daarom ook langer mooi dan een vloer van MDF laminaat.
Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van moderne printtechieken om een print op laminaat te printen. Vrijwel alles lijkt nu wel mogelijk te zijn. Je kunt keizen voor een print die sterk op hout lijkt of ga voor een laminaat vloer met een natuursteen print. Er zijn nog vele andere prints die de laminaatvloer op natuurlijke materialen laten lijken. Bepaal bij het kopen van laminaat eerst welke print je het mooiste vindt en let er ook op dat de print bij je meubels past.
Of je nu gaat voor een laminaat vloer zonder of met print, je hebt vrijwel altijd de keuze uit verschillende kleuren. Ook hierbij moet je rekening houden met de kleuren die bij de rest van de kamer passen. Ga ook na welke sfeer je wilt creëren. Een witte laminaatvloer zorgt voor een frisse look en doet je kamer ruimer lijken, terwijl donkerbruin juist weer een rustige, natuurlijke en warme sfeer geeft.
Laminaat is te verkrijgen met of zonder V-groef. Een laminaat vloer zonder V-groef ziet eruit als één geheel, terwijl je bij een laminaat vloer met V-groef echt ziet dat de vloer is samengesteld uit individuele planken. Dit geeft een geheel andere uitstraling die meer natuurlijk is. Met een V-groef krijgt een laminaat vloer met een houtprint ook meer de look van een echte houten vloer. Laminaat met V-groef is dan ook zeer populair, maar het is natuurlijk maar net wat je mooi vindt en wat het beste bij de rest van de kamer past.
Als je vloerverwarming wilt aanleggen in de kamer waar je goedkoop of duur laminaat wilt gaan leggen, moet je erop letten of dit laminaat hier wel geschikt voor is. Normaal gesproken zet hout namelijk uit of het krimp juist bij een hogere of lagere temperatuur. Het merk en het soort laminaat bepalen vaak of de planken hier geschikt voor zijn. Ook moet je opletten bij het aanschaffen van isolatiemateriaal, aangezien de vloerverwarming hierdoor wellicht niet optimaal werkt. Het beste is om te kiezen voor isolatiemateriaal dat speciaal geschikt is voor vloerverwarming.
Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van goedkoop of duur laminaar bepalen en één van deze factoren is de kwaliteitsklasse of gebruiksklasse. Afhankelijk van de intensiviteit waarmee het laminaat gebruikt wordt kun je de meest geschikte kwaliteitsklasse bepalen. De intensiviteit van het gebruik wordt niet alleen bepaald door het aantal keren dat er op gelopen wordt, maar ook of je vaak op schoenen of juist op sokken of pantoffels over het laminaat loopt.
Bij licht gebruik is AC1 Klasse 21 voldoende en bij normaal gebruik kun je beter kiezen voor AC2 Klasse 22. Als de laminaat vloer intensief wordt gebruikt, kun je beter gaan voor AC3 Klasse 23/32. AC4 Klasse 32 is het beste voor zwaar gebruik en AC5 Klasse 33 voor zeer zwaar gebruik. Voor een woonkamervloer waarover regelmatig wordt gelopen, kan worden gekozen voor AC3 Klasse 23/32 of hoger.
De dikte van de laminaat planken is uiteraard ook bepalend voor de levensduur, maar ook voor de isolatie van de vloer. De meeste laminaat vloeren zijn tussen de 6 en 12 millimeter dik. Als er zware meubelen staan in de kamer waar je laminaat wilt (laten) leggen, kun je het beste kiezen voor planken die een dikte hebben van minstens 8 millimeter. Is je ondervloer niet helemaal vlak en zijn er enkele hoogteverschillen? Ook dan is het beter om te gaan voor laminaat met een minimale dikte van 8 millimeter, aangezien planken die dunner zijn door de hoogteverschillen gemakkelijk kunnen breken.
Een verschijnsel die kan voorkomen bij laminaat van minder hoge kwaliteit is naadvorming. Dit betekent dat de planken niet naadloos aan elkaar liggen. De naden maken de laminaat vloer minder mooi en er is ook een grotere kans op het ontstaan van schade tijdens het leggen en het gebruik. Naadvorming komt eigenlijk alleen voor bij bepaalde soorten laminaat zonder V-groeven. Het is dan ook verstandig om hier van tevoren goed op te letten, als je laminaat zonder V-groeven wilt kopen. Je kunt naadvorming niet zien bij één enkele plank. Leg daarom minimaal vier of vijf planken naast elkaar en kijk of hier naden tussen zitten.
Je kunt in Nederland kiezen voor laminaat van een (bekend) merk of van een private label. De kwaliteit van de private labels is over het algemeen hetzelfde als die van de (bekende) merken. Dit komt doordt het laminaat voor de private labels vaak door dezelfde fabrieken wordt geproduceerd als het laminaat voor de merken. Sommige mensen hebben wel een betere ervaring met het ene merk of label. Als je weet van welk merk of label je laminaat wilt kopen, kun je daarom het beste altijd nog even op internet zoeken naar referenties van dit merk.
Aangezien er zo veel laminaat beschikbaar is, zijn er ook een groot aantal verschillende prijsklassen. Het is echter niet duidelijk of je beter voor goedkoop of duur laminaat kunt kiezen. Sommige soorten goedkoop laminaat zijn van slechte kwaliteit, maar andere soorten hebben bijna dezelfde kwaliteit als de duurdere soorten. Het is daarom van belang om te letten op de verschillende kwaliteitspunten: de kwaliteitsklasse, de dikte van de planken en de naadvorming.
Ook moet je bepalen hoe lang je het laminaat nodig hebt. Als je het laminaat na enkele jaren weer uit je woning wilt halen, is de levensduur minder van belang. In dat geval kun je ook toe met laminaat van iets minder goede kwaliteit. Zeker als je slechts een beperkt budget hebt, is het goed om te kijken of je hierop kunt besparen. Zorg er echter wel altijd voor dat het laminaat in ieder geval van redelijke kwaliteit is, ook al is de prijs dan misschien iets hoger dan je eigenlijk had willen bepalen.
De wensen die je hebt voor de laminaat vloer bepalen ook de hoogte van de prijs. Een laminaat vloer met geen of een simpele print is goedkoper dan laminaat met een uitgebreide print. Verder betaal je voor laminaat met een V-groef vaak ook een hogere prijs. Vaak is het echter wel beter als je slechts een beperkt budget hebt om je wensen iets bij te stellen en te kiezen voor laminaat van hogere kwaliteit, dan te kiezen voor laminaat van slechte kwaliteit die wel aan al je wensen voldoet.
Als je laminaat wilt kopen, is het dus verstandig om je eerst goed te oriënteren voordat je een keuze maakt. Je kunt het beste even langsgaan bij een aantal bouwmarkten, houten vloer zaken, specialisten en andere aanbieders. Dan kun je het laminaat ook in het echt zien en bekijken of het aan al je wensen voldoet. Als je het laminaat bekijkt, kijk dan naar grotere oppervlakten. Op die manier zie je niet alleen of er sprake is van naadvorming, maar krijg je ook een beter beeld van de laminaat vloer.
Het is ook mogelijk om laminaat te bestellen op internet. Zorg ervoor dat je dit wel altijd bij een betrouwbare aanbieder doet en vraag van tevoren een proefstuk aan. Je kunt dan direct zien of het laminaat je bevalt en of de kleur en de print bij de rest van de kamer passen. Het nadeel van online bestellen is dat het moeilijk kan zijn om te kiezen van welke laminaat soorten je een proefstuk wilt, omdat de planken in het echt heel anders uit kunnen vallen. Wel is het gemakkelijker om de assortimenten van online aanbieders met elkaar te vergelijken.
De levensduur van je laminaat kan worden verlengt door te zorgen voor de juiste ondervloer. Allereerst is het belangrijk dat de ondervloer vlak is. Als er enkele oneffenheden in de ondergrond zitten, kun je daarom het beste kiezen voor een goed egaliserende ondervloer. Verder dient de ondervloer vocht te weren, aangezien laminaat hierdoor kan uitzetten. Daarnaast is het goed om een ondervloer met een geluidsdempende werking te kiezen, zeker als je niet op de begane vloer woont. En een ondervloer die goed isoleert zorgt ervoor dat de warmte langer in de kamer blijft en hierdoor kun je besparen op energiekosten.
Als je in een appartement woont en een laminaat vloer wilt leggen, kun je het beste kiezen voor een betonnen of zwevende ondervloer. Beide ondervloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Woon je in een woonhuis? Dan kun je gaan voor een ondervloer van hout of beton. Het is bij een houten ondervloer niet mogelijk om vloerverwarming aan te leggen. Voor bedrijven wordt het aangeraden om altijd te kiezen voor een betonnen ondervloer.
Laminaat kun je heel gemakkelijk zelf leggen. Zorg er altijd voor dat de ondervloer zo min mogelijk oneffenheden bevat. Ook kun je het laminaat het beste al 48 uur van tevoren laten acclimatiseren in de kamer waar je de vloer wilt leggen, zodat het gewend is aan de temperatuur. Het is mogelijk dat het anders nog gaat uitzetten en dat de planken dan krom trekken. Voordat je begint met het leggen, dien je te meten hoe je de planken moet zagen. Dit kun je doen door de vloer al regel voor regel aan te leggen en uit te meten hoe je de planken moet zagen. Voor het zagen kun je het beste een zaagmachine of een laminaatsnijder gebruiken. Het gebruik van een zaagmachine wordt aangeraden voor dikke laminaat planken.
Het is verstandig om planken uit verschillende verpakkingen door elkar heen te gebruiken. Zo is een eventueel kleurverschil tussen de verschillende verpakkingen niet zichtbaar. Als je laminaat hebt gekozen dat je moet verlijmen, ga je nu de planken aan de ondervloer lijmen. Kies je voor kliklaminaat? Dan kun je de planken simpelweg in elkaar klikken. Moeilijk bereikbare plaatsen kun je afwerken met behulp van een slagijzer. Haak dit achter de afgezaagde kant van het laminaat en tik de plank met een hamer op de juiste plaats.
Ben je geen klusser of wil je er zeker van zijn dat de laminaat vloer in één keer wordt gelegd? Dan kun je ook goedkoop of duur laminaat laten leggen. Er zijn verschillende bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Vaak is het het beste om vakmannen in te huren van het bedrijf waar je ook het laminaat koopt. Als er dan iets misgaat met de vloer, is slechts één bedrijf hiervoor aansprakelijk. Het kan soms echter voordeliger zijn om te kiezen voor twee verschillende bedrijven en dan kun je hier natuurlijk ook voor kiezen. Op internet kun je vaak wel referenties vinden van bedrijven die laminaat kunnen leggen, zodat je kunt zien welke vakmannen hun werk goed doen. Ook kun je hier de prijzen van de laminaatleggers met elkaar vergelijken.