Een geschikte zwembadafdekking: dit moet je weten

Een geschikte zwembadafdekking: dit moet je weten

Een geschikte zwembadafdekking: dit moet je wetenBij een zwembad is het een must om deze te beschermen met een goede zwembadafdekking. Deze bedekking houdt niet alleen vuil buiten het zwembad, maar isoleert ook het water. Daarom zijn zwembadlamellen voor zowel binnen- als buitenbaden aan te raden. Er zijn verschillende soorten lamellen als afdekking voor een zwembad met elk hun voor- en nadelen. Wij leggen je hier alles uit wat je moet weten om een geschikte zwembad afdekking uit te kiezen.

Waarom zwembad afdekking belangrijk is

Het is belangrijk om je binnen- en buitenbad op de juiste manier te beschermen met een zwembadafdekking. Dit houdt namelijk vuil tegen, waardoor je een stuk minder onderhoud hebt. Met goede zwembadlamellen zijn zand, bladeren en ongedierte in het water verleden tijd.

Met het oog op hygiëne alleen al is een afdekking voor je zwembad dus een goede investering. Doordat je minder aan de slag hoeft met onderhoudsproducten en reinigers, bevordert een lamellen bedekking ook indirect de levensduur van het zwembad. Daarbij scheelt het je ook gewoon tijd en energie als het zwembad langer schoon blijft.

Ook isoleert een zwembadafdekking het water. Door de bedekking wordt warmte namelijk beter vastgehouden waardoor je minder kosten hebt om het zwembad te verwarmen. Het dek zorgt ervoor dat er minder verdamping van het water plaatsvindt. Het is dus ook een milieuvriendelijke toevoeging voor jouw binnen- en buitenbad welke je flinke energiekosten kan besparen. Dat is een fijne bijkomstigheid in deze tijd.

Het verschil tussen een overkapping of zwembadafdekking

Een zwembadafdekking is niet hetzelfde als een overkapping. Een zwembadoverkapping laat namelijk ruimte over tussen het water en de bedekking. Je kunt hierbij vaak kiezen uit een middel of hoge variant. Dit heeft als voordeel dat je met een overkapping het zwembad kunt blijven gebruiken. Je maakt er als het ware een overdekt zwembad van. Met een verrijdbare variant kun je deze open schuiven bij mooi weer.

Daarentegen kun je bij een zwembadafdekking van zogenoemde lamellen geen gebruik maken van het zwembad als deze dicht zit. Dit heeft als voordeel dat het optimaal beschermt tegen vuil en het aangezicht van jouw buitenbad niet verandert. Daarbij kun je vaak kiezen uit verschillende kleurtonen van het product, waardoor je zelf meer invloed hebt op de uitstraling hiervan. Zo kun je zelf bepalen of je het geheel onopvallend wilt houden of dat je er een accent aan geeft. Bij een overkapping heb je deze keuzes minder of zelfs helemaal niet.

Zwembad bedekking van polycarbonaat

Een goede zwembad bedekking wordt vaak gemaakt van polycarbonaat. Dit komt doordat dit materiaal erg sterk is en een groot drijfvermogen heeft. Dit betekent dat de bedekking veilig is voor vallende objecten, wat de gevaren van een zwembad inperkt.

Je wil natuurlijk niet dat je kind of huisdier in het water kan vallen als het zwembad niet in gebruik is en je even niet oplet. Een goede, stevige zwembadafdekking van polycarbonaat zorgt daarom voor meer veiligheid rondom het zwembad. Het drijvende vermogen zorgt ervoor dat er niet zomaar iets onder water kan vallen. Als er toch iets met niet al te veel gewicht op de afdekking valt, blijft het geheel grotendeels drijven. Dit kan gevaarlijke situaties voorkomen.


Solar zwembadafdekking

Als je beschikt over een buitenbad of een zwembad in het buitenland, is het aan te raden om te kiezen voor speciale solar zwembadafdekking. Deze solar lamellen absorberen namelijk het zonlicht. Omdat bij binnenzwembaden het zonlicht niet zorgt voor extra verwarming van het water is dit type bedekking bij deze baden niet noodzakelijk.

Hierdoor verwarmt deze solar zwembadafdekking het zwemwater. Op deze manier dienen de lamellen dus als een duurzame warmte opwekker, waardoor je energie bespaart terwijl je het water bedekt en geen gebruik maakt van het bad.

De isolerende eigenschap van het product behoudt tegelijkertijd de water temperatuur. Dit scheelt een hoop energiekosten aan zwembadverwarming, vooral als het ’s nachts buiten flink kan afkoelen. De solar lamellen zorgen dus voor een constante water temperatuur, zonder dat u hier veel voor moet bijstoken.

Polycarbonaat transparant

Transparant polycarbonaat is een geschikte zwembad afdekking voor binnenbaden. Deze ruimtes worden namelijk niet verwarmd door zonlicht. Daarom volstaat een transparant model zwembadlamellen om uw water te beschermen tegen vuil.

Met een volautomatisch oprolsysteem is deze transparante bedekking gemakkelijk in gebruik. Polycarbonaat is namelijk erg flexibel, waardoor je geen gedoe hebt met een los zwembad zeil. Met één druk op de knop kun je de bedekking eenvoudig over het zwembad laten schuiven.

Een ander voordeel is dat polycarbonaat op maat gemaakt kan worden. Hierdoor kun je altijd een passende afdekking bij het formaat van jouw zwembad laten maken. Dit is erg belangrijk om goed af te sluiten en optimaal van de bescherming te profiteren.

Extra winterafdekking

Een automatisch oprolsysteem vergroot dus het gebruikersgemak van de bedekking. Hierdoor is een zwembadafdekking een accessoire voor dagelijks gebruik. Is jouw zwembad echter winterklaar, dan kan een extra winterafdekking het zwembad nog beter beschermen.

Een winterafdekking zorgt er namelijk voor dat er geen licht meer door de lamellen komt. Hierdoor krijgen algen en bacteriën geen kans om te groeien. Dit scheelt een hoop tijd aan onderhoud in het voorjaar.

Daarbij hoeft het water niet warm te blijven als je het bad in de winter voor een bepaalde periode niet gebruikt. Een extra winterzeil zorgt dus voor nog meer bescherming buiten het seizoen. Natuurlijk heb je hier minder last van als het zwembad zich bevindt in een warm land.

Kies de geschikte afdekking voor jouw zwembad

Om een geschikte afdekking voor jouw zwembad te kiezen is de eerste overweging of je een binnen of buitenbad hebt. Bij een buitenbad zijn de solar lamellen namelijk overbodig en kun je het beste kiezen voor een transparante optie.

Bij het bepalen van de juiste maten voor een passende bedekking is het aan te raden om contact op te nemen met deskundige ontwerpers. Ieder zwembad is namelijk anders. De experts die deze lamellen op maat maken weten vaak precies waaraan gedacht moet worden en hoe zij het beste een product op maat kunnen produceren.

Investeer in duurzaamheid, veiligheid en hygiëne

Het lijkt misschien een grote investering, maar als je het in één keer goed doet kun je net als het bad zelf lang van zwembadlamellen profiteren. Een goede afdekking van jouw zwembad is dus een goede investering omwille van verschillende redenen die we hieronder nog kort opsommen:

  • Het verbetert de hygiëne van het water
  • Het bespaart energiekosten
  • Het vergroot de veiligheid van een zwembad

Daarbij ontvang je vaak meerdere jaren garantie op het product zelf inclusief het oprolsysteem, mocht er toch iets fout gaan bij de installatie of productie. Kortom, investeer in lamellen van polycarbonaat. Deze staan garant voor energiebesparing, veiligheid en afscherming tegen vuil. Kies voor kwalitatieve zwembadafdekking.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Soldeck
Aantal keer gelezen: 1602x
Toegevoegd: 25-11-2021 15:03
Gewijzigd: 26-11-2021 10:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!