Welke kachel past in uw interieur?

Ondanks dat we kachels al jaren niet meer nodig hebben om ons huis te verwarmen, we hebben immers genoeg andere manieren om warmte te genereren, neemt de populariteit van kachels weer toe.

Kachels worden tegenwoordig gebruikt als echte eyecatcher in je interieur. Ben jij ook op zoek naar een mooie toevoeging voor in het interieur? Maar kun je niet kiezen welke het meest geschikt is? Wij begrijpen je helemaal, het aanbod is eindeloos. Gelukkig kunnen wij je helpen met het kiezen van de kachel die bij je past. In dit artikel lees je welke soorten kachels er zijn. Zo kun je een keuze maken welke soort kachel of haard het beste bij jou past.

Houtkachels

Zoals het woord al zegt: een houtkachel is een kachel, waarin je vuur maakt met behulp van hout. Houtkachels zijn populair door hun sfeervolle en authentieke gevoel. Het knisperen van het hout, de warmte van de vlammen en de geur van echt vuur geven een warm en knus gevoel. Geen enkele haard kan dit gevoel helemaal nabootsen. Maar een houtkachel heeft nog meer voordelen. Doordat een houtkachel ook daadwerkelijk warmte geeft, houdt het je energierekening laag en is de woonkamer een aangename warme plaats. Toch geeft een houtkachel ook nadelen, die voor veel mensen niet opwegen tegen de voordelen. In tegenstelling tot elektrische haarden en gashaarden, die later genoemd gaan worden, heeft een houtkachel vrij veel onderhoud nodig. Om een houtkachel aan te sluiten is er een schoorsteen nodig en deze moet jaarlijks geveegd worden. De kachel zelf moet natuurlijk schoongemaakt worden na gebruik. Hiernaast moet je droog hout kopen en heb je ruimte nodig om het hout op te slaan.

Palletkachels
Een palletkachel is vergelijkbaar met een houtkachel. Je kunt genieten van echt vuur, met de bijbehorende geur en het knetterende geluid. Het verschil is dat een palletkachel werkt op houtpallets: cilindervormige korrels die gemaakt worden van onbehandeld houtschaafsel- en zaagsel. Voordelen van een palletkachel zijn: het is gebruiksvriendelijk en verbranding is goedkoop en gebeurt op een schone, efficiënte manier. Nadelen zijn dat je een palletkachel regelmatig moet bijvullen en dat je net als bij een houtkachel een schoorsteen nodig hebt, die jaarlijks geveegd moet worden. Ook moet je zorgen dat je altijd houtpallets in huis hebt en laten de houtpallets net als houtblokken as achter in de haard.

Elektrische haarden

Een elektrische haard is een goed alternatief wanneer je graag een sfeervol item wilt toevoegen aan je interieur, maar het werk dat bij een hout- of palletkachel komt kijken te veel vindt. Voor een elektrische kachel is er namelijk geen schoorsteen nodig en dus ook geen jaarlijkse veegbeurt.
Ook heb je geen hout of palletkorrels nodig. Het vuur in een elektrische haar is echter wel heel sfeervol. Het vuur wordt prachtig nagebootst met de meest moderne technieken van nu. Zo kijk je naar een levensecht schouwspel van brandend vuur, dat met behulp van rook, mist en waterdamp wordt nagemaakt. Dit wordt zo goed nagebootst dat het nauwelijks van echt te onderscheiden is.





Wat ze helaas niet kunnen nabootsen is de warmte die een houtkachel geeft. Dit is ook meteen het enige nadeel van een elektrische haard. Sfeervol, maar niet verwarmend. Bijverwarmen is eventueel een mogelijkheid, maar een elektrische haard zal je niet warm houden in de winter.

Gashaarden
Het vuur van een gashaard lijkt levensecht, waardoor deze haard je dezelfde sfeer en warmte geeft als een houtkachel. Het grote verschil is dat je voor een gashaard geen hout nodig hebt, maar dat je slechts op een knop hoeft te drukken om de gashaard te laten branden. Dat maakt het gebruik van deze haard zeer eenvoudig. Andere voordelen van de gashaard zijn: je hebt weinig onderhoud en hebt geen gasaansluiting nodig hebt. Wat je wel nodig hebt is een rookgaskanaal. Gelukkig kan deze vaak makkelijker aangesloten worden dan een rookkanaal voor de houtkachels. Ook hoeft een rookgaskanaal maar eens in de twee jaar geveegd te worden.

Vrijstaand, gevel- of inzetkachel

Naast het kiezen van de juiste kachel om tegemoet te komen aan jouw wensen en interieurstijl, heb je ook nog keuze over het uiterlijk van de kachel. Zo kun je kiezen uit vrijstaande kachels, inzet-, hangende of inbouwkachels.

Vrijstaande kachel: Deze kachel wordt los geplaatst, vaak op pootjes of op een sokkel. Qua plaatsing is dit vrij makkelijk. Zorg voor genoeg ruimte in je interieur en voila, de kachel wordt gemakkelijk neergezet. Deze vrijstaande kachels zijn vrijwel altijd houtkachels en moeten dus wel bij een schoorsteen geplaats worden. Via een pijp wordt de rook dan naar de schoorsteen geleid. Heb je (nog) geen schoorsteen? Dan wordt dit een lastiger verhaal. Het aanleggen van een schoorsteen is een lastig en precies karwei. Ook de kosten hiervan kunnen hoog oplopen. Voor het aanleggen van een geheel nieuw rookkanaal lopen de kosten in de duizenden euro’s.
Inzetkachel: Deze wordt in de haardpartij, schouw of muur geplaatst. Dit maakt een mooi en afgewerkt geheel. Er is behalve het venster en de vuurpartij nauwelijks iets van de haard te zien. We zien deze kachel veel terug in een modern interieur.
Inbouwkachels: Het verschil tussen inzet- en inbouwkachels is klein. Inbouwkachels worden echt direct in een bestaande muur of schouw geplaatst, maar krijgen vaak een prominentere plaats in de kamer. Hierna wordt er om de kachel heen een schouw of stuk wand aangebracht. Deze kachels zijn een echte toevoeging aan het interieur en worden in de meeste fraaie vormen geplaatst. Deze kachels worden bijvoorbeeld ook gebruikt als roomdividers.
Hangende kachels: Een hangende kachel wordt gemonteerd aan de wand, maar hangt los boven de grond. Zo ontstaat er onder de kachel een open stuk. Hierdoor behoud je meer gevoel van ruimte in de kamer. Ook wordt dit open gedeelte vaak gebruikt om hout te bewaren. Dit is vaak decoratief en voor de sfeer, omdat het hout niet echt gebruikt wordt.

Hiernaast kunt u ook kiezen voor een gevelkachel. Dit is alleen mogelijk als er voor een gashaard gekozen wordt. Een gevelkachel wordt door middel van pijpen direct op de gevel aangesloten, in plaats van op een schoorsteen. Hierdoor is de aanleg hiervan minder ingrijpend en minder prijzig. Een gevelkachel is erg effectief voor het verwarmen van uw huis, maar geeft weinig sfeer.

Benieuwd naar het haardenaanbod? Neem een kijkje bij Haardenexpert!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Lotte
Aantal keer gelezen: 691x
Toegevoegd: 17-11-2023 13:43
Gewijzigd: 20-11-2023 10:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!