Laminaat vloeren

Alles wat je moet weten over laminaat vloeren

Laminaat vloerenAls je voor je nieuwbouw- of renovatieproject op zoek gaat naar een vloerbedekking heb je naast een traditionele parketvloer ook zeker keuze uit kurkvloer of laminaat. Laminaat is de dag van vandaag een zeer betaalbare en kwalitatieve vloerbedekking. In dit artikel kom je er alles over te weten.

Het woord laminaat komt uit het Latijn (Lamina) en betekent laag. Dit laat direct zien hoe een laminaatvloer is opgebouwd: meerdere lagen geperst hout of andere materialen worden aan elkaar gelijmd. Je kent waarschijnlijk de term "laminaat" die gebruikt wordt wanneer je papier in folie krimpt. In dit artikel leggen we je alles uit over laminaat, de soorten en de voor- en nadelen.

Alle mogelijke design zijn te vinden

Het laminaat dat je kent als vloerbedekking kopieert het uiterlijk van een duurdere vloer. Zo krijg je bijvoorbeeld de mooie uitstraling van een parketvloer voor een lagere prijs. Hiervoor worden "foto's" van de vloer op de geperste lagen gelijmd en daar verzegeld. Op deze manier zijn laminaten in alle facetten en ontwerpen mogelijk. Of je nu laminaatvloeren, laminaatparket of zelfs tegellaminaat wilt kopen, er zijn nauwelijks grenzen aan je fantasie.

Een praktische vloer

Vaak moet een nieuwe vloer er niet alleen goed uitzien, maar ook aan individuele eisen voldoen. Laminaat vloeren hebben verschillende eigenschappen die ze ideaal maken voor bijna elke situatie en elke ruimte. Laminaat vloeren of PVC vloerbedekkingen zijn geschikt voor vloerverwarming, verminderen het contactgeluid, zijn vochtbestendig en gemakkelijk te onderhouden.

Laminaat: voor welke kamers?

In privékamers kunnen bijna overal hoogwaardige laminaatvloeren worden gebruikt. Zelfs voor keukens is bepaalde laminaat geschikt. Decors in tegel- en steenoptiek zijn hier bijzonder populair.

In de commerciële sector wordt laminaat steeds opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld in hotels, restaurants, kantoren of winkels. Hier staat de laminaatvloer natuurlijk meer onder druk dan in de particuliere sector. Zorg er daarom voor dat je laminaat de juiste gebruiksklasse heeft, zodat je er lang van kunt genieten!


Soorten laminaat vloeren

Zelfklevende vinyl vloeren

De zelfklevende vinylvloeren kunnen eenvoudig op maat worden gesneden, omdat ze slechts 2 mm dik zijn. Dan gewoon verwijderen van de zelfklevende strip van de achterkant en de plank kan direct worden gelijmd op het substraat. Het grootste voordeel van de vloer is dat de planken slechts 2 mm dik zijn en er geen lijm of andere kleefstoffen nodig zijn voor het leggen.

Click laminaat

De click laminaat vloeren (Click-versie) kunnen eenvoudig op maat gesneden worden. Nadat de snede is gemaakt, kunnen de planken eenvoudig uit elkaar worden gehaald. De planken worden dan in elkaar "geklikt" met tong en groef. De planken zijn slechts 4-5 mm dik.

Het grote voordeel van onze vloerdelen is dat ze uitneembaar zijn en dus geschikt voor elk huis. Zolang het substraat vlak is, kunnen ze onmiddellijk overal worden gelegd en verwijderd. Dit maakt ze ideaal voor renovatiewerkzaamheden.

Dryback laminaat vloeren

De dryback laminaat vloeren kunnen ook snel en eenvoudig worden gelegd. Je kunt deze vloeren eenvoudigweg met een tapijtmes uitsnijden en vervolgens direct op de ondergrond lijmen met lijm. Voor een nog eenvoudigere montage en demontage raden wij je aan de Dryback vloer te lijmen op een unieke, zelfklevende ondervloer zonder lijm.

Dankzij de geringe dikte van de planken kun je ze eenvoudig op maat snijden met een standy mes. Trek het lemmet van het mes eenmaal over de plank om een scheur in de plank te maken. Je kunt de plank dan op dit punt voorzichtig uit elkaar breken. Dit geeft je een zuivere snijkant.

Voordelen van vinyl laminaat

Laminaat is zeer geschikt voor vloerverwarming, omdat het nauwelijks isoleert en dus de warmte doorlaat. Het is robuust, slijtvast en gemakkelijk te reinigen. Er is een grote keuze aan decors en laminaat is goedkoop. Nog meer voordelen van laminaat op een rij:

  • Geschikt voor vloerverwarming: Voor optimale warmtegeleiding
  • Minimaal contactgeluid: Rust en stilte voor jou en je omgeving
  • Nauwelijks slijtage: Genieten van je vloer voor de komende jaren
  • Gemakkelijk te onderhouden: Eenvoudig stofzuigen en afvegen met een vochtige doek
  • Vochtbestendig: Geen problemen meer met vocht
  • Hygiënisch: Geschikt voor allergiepatiënten en astmapatiënten

Laminaat is eenvoudig te installeren

Een laminaat vloer kan in drie eenvoudige stappen worden gelegd. Je hebt geen speciale gereedschappen, apparatuur of andere speciale materialen nodig. Bovendien genereert het geen onnodig afval. Het is alleen belangrijk dat het oppervlak waarop je je vloerbedekking wilt aanbrengen vlak is.

Minimaal contactgeluid

Vinyl laminaat voorkomt hinderlijke contactgeluiden zoals bij het verplaatsen van stoelen of het lopen op schoenen met hoge hakken. Hoe werkt dat? Vinyl heeft een zeer hoge dichtheid. Dit betekent dat er minder lucht in het materiaal wordt opgesloten dan bijvoorbeeld bij klassieke houten vloeren.

Hoe minder lucht er in het materiaal zit, hoe minder geluid zich in de bodem kan voortplanten. Daarom is het een laminaat bijzonder stil. Zelfklevende laminaat vloeren zijn bijzonder geluidsisolerend. Als je contactgeluid helemaal tot een minimum wil herleiden kan je onder je laminaat steeds een ondervloer leggen.

Wat zijn de nadelen van laminaatvloeren?

Zonder vloerverwarming voelt een laminaatvloer koud aan, omdat het de warmte slecht isoleert. Voetstappen kun je horen. Laminaatvloeren zonder geïntegreerde isolatie vereisen een geluiddempende onderlaag. Een laminaat vloer kan niet worden gerenoveerd, kleine onvolkomenheden kunnen worden verborgen, maar niet worden verwijderd door schuren, anders zal het substraatmateriaal verschijnen. Laminaat is daarnaast elektrostatisch geladen.

Laminaat of afgewerkt parket: wat zijn de verschillen?

Beide vloeren kunnen eenvoudig en zonder lijm worden gelegd, beide zijn verkrijgbaar met geïntegreerde contactgeluidsisolatie. Wat zijn de verschillen:

  • Terwijl laminaat er alleen uitziet als hout, heeft afgewerkt parket een vier millimeter dikke toplaag van echt hout, afgedicht met lak. Daaronder bevinden zich verschillende lagen massief hout of op hout gebaseerde materialen (zoals vezelplaat met hoge dichtheid).
  • Afgewerkte parket isoleert goed en voelt warm aan, in tegenstelling tot laminaat dat koud aanvoelt.
  • Hout laadt nauwelijks elektrostatisch op, laminaat wel: vanaf drie kilovolt zijn de ontladingen merkbaar en die met negen tot tien kilovolt worden door veel mensen als onaangenaam ervaren. Gevoelige apparaten zoals computers kunnen door statische ontlading beschadigd raken. Sommige laminaatfabrikanten rusten hun producten uit met een technologie die elektrostatische ladingen vermindert.
  • Het oppervlak van laminaat is duurzamer, maar het afgewerkte parket kan worden geschuurd en vernieuwd.
  • Gemiddeld kost laminaat de helft minder dan afgewerkt parket.

Zo, nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van een laminaatvloer kan je dit in overweging nemen als vloerbedekking voor je woning. Hou er rekening mee dat goedkoop laminaat vandaag de dag zeker geen duurkoop hoeft te zijn. Zo heb je vandaag al een mooie, kwalitatieve laminaatvloer voor €9 à €15 per vierkante meter.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DS2018
Aantal keer gelezen: 2382x
Toegevoegd: 26-09-2018 13:22
Gewijzigd: 28-09-2018 00:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!