antikraak woningen

Antikraak wonen: voor- en nadelen

antikraak woningenSteeds meer mensen kiezen ervoor: antikraak wonen. Voor studenten lijkt het de perfecte oplossing te zijn, omdat ze op deze manier zeer voordelig in een grote stad kunnen wonen. Maar welke voor- en nadelen zitten hieraan vast? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Wat is antikraak wonen precies?

Er staan in deze tijd steeds meer gebouwen leeg: oude appartementencomplexen, kantoren en bedrijfspanden. Maar er zijn bijvoorbeeld ook gebouwen die nog worden gebouwd en tijdens de bouw staan deze panden waarschijnlijk eveneens leeg. De gebouwen worden niet bewaakt en daarom is er een kans dat er krakers inkomen. De eigenaren van de panden zien dit natuurlijk liever niet gebeuren, ook omdat ze niet willen dat de staat van het gebouw slechter wordt. Daarom kiezen zij er vaak voor om studenten of andere mensen in het pand te laten wonen door middel van antikraak wonen.

 Als je antikraak woont, bescherm je het gebouw dus eigenlijk tegen krakers. Het is niet zo dat je hiervoor echt als beveiliging aan het werk moet: krakers kiezen eigenlijk alleen gebouwen uit die echt leegstaan. Jij hoeft er dus alleen maar voor te zorgen dat het gebouw er bewoond uitziet, zodat krakers hier niet komen.

De eigenaren van de panden hebben zich aangemeld bij een antikraak organisatie en via deze organisatie kun jij in een antikraak pand komen te wonen. Dit kan tegen een zeer voordelige prijs, omdat je geen echte woning huurt. Verder moet je het pand verlaten als de eigenaar heeft besloten het te verkopen, te slopen of opnieuw in te richten, dus je weet vaak niet hoe land je hier kunt blijven wonen.

Voordelen

Antikraak wonen biedt verschillende voordelen: het is goedkoop, snel geregeld en er gelden geen eisen voor de inrichting. Hieronder lees je hier meer over.

Goedkoop wonen

Het grootste voordeel van antikraak wonen is dat het zo goedkoop is. De huurprijzen van particuliere appartementen zijn tegenwoordig bijna niet meer te betalen en de wachtlijsten van sociale huur zijn erg lang. Daarom is antikraak wonen vaak een uitkomst en met name voor studenten die al niet zoveel te besteden hebben. Je woont vaak ook een stuk groter dan wanneer je een kamer huurt. Zo kun je gehele eensgezinswoning of een deel van een kantoorpand tot je beschikking krijgen.

Snel iets vinden in een grote stad

In de grote steden is het momenteel erg moeilijk om een woning te vinden. Waarschijnlijk kom je op een lange wachtlijst terecht en het kan zomaar een half jaar duren voordat je aan de buurt bent. Als je antikraak gaat wonen, vind je vaak veel sneller een plekje. Wel moet je ervoor zorgen dat je snel reageert, omdat een antikraak woning – zeker in grote steden – zo weer verhuurd kan zijn aan iemand anders. Als je een antikraak pand hebt gevonden, kun je hier in de meeste gevallen ook vrijwel direct intrekken.

Het is een avontuur

Antikraak wonen moet eigenlijk iedereen in zijn of haar leven wel eens gedaan hebben. Het is namelijk een groot avontuur, omdat je niet weet waar je terecht komt. Misschien woon jij zo meteen wel in een bankgebouw, een gloednieuw kantorencomplex of in een politiebureau. Soms is dat natuurlijk wel lastig in te richten als woning, maar je komt wel op plaatsen waar je anders niet zomaar zou komen.

Het geeft je vrijheid

Aangezien antikraak wonen vaak maar voor een beperkte tijd is, is de opzegtermijn van het contract meestal maar twee weken of een of twee maanden. Dit geeft jou ook de vrijheid om er bijna direct uit te gaan als je iets anders hebt gevonden.

Geen eisen voor de inrichting

Met antikraak wonen wordt niet van je verwacht dat je het pand ook mooi inricht. Het is bijvoorbeeld niet verplicht om vloerbedekking te leggen. De enige verplichting die je hebt is het pand er bewoond uit laten zien, zodat er geen krakers komen.

Nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen vast aan het antikraak wonen. Je weet bijvoorbeeld niet wanneer je er weer uit moet en je woning dient ter beschikking te staan voor bezichtigingen. Hieronder kun je zien welke nadelen er precies zijn.

Je weet niet wanneer je eruit moet

Het grootste nadeel van antikraak wonen is dat je niet weet wanneer je er uit moet. Misschien kun je het pand twee jaar blijven bewonen, maar het kan ook zijn dat je na enkele maanden alweer op straat staat. De antikraak organisatie kan je hier van tevoren geen duidelijkheid over geven, ook al geven ze wel vaak een indicatie. Het contract dat je ondertekent voordat je er gaat wonen is een bruikleenovereenkomst waarbij je geen recht hebt op huurbescherming. Dit betekent dat de antikraak organisatie je zonder opgaaf van redenen uit het pand mag zetten. De opzegtermijn van de overeenkomst ligt meestal tussen twee weken en twee maanden. Wel proberen veel antikraak organisaties een nieuw pand voor je regelen, als je eruit moet.

Je zult je niet echt thuis voelen in het pand

Aangezien je elk moment uit de woning kan worden gezet, is het vaak niet de moeite om het pand tot een echt thuis om te toveren. In veel gevallen is het ook niet toegestaan om te behangen, te verven of een nieuwe vloer te plaatsen. Als het om een bedrijfspand gaat, zal dit trouwens ook nooit echt op een woning gaan lijken.

Geen gevoel van privacy

Een ander nadeel aan antikraak wonen is dat de antikraak organisatie ten alle tijden het pand mag betreden. Dit gebeurt ook met enige regelmaat, omdat ze controleren of je het pand in goede staat houdt. Verder kunnen er ook zo nu en dan bezichtigingen zijn en je moet er daarom voor zorgen dat het pand steeds in een nette staat verkeert.

Antikraak panden zijn niet altijd goed bewoonbaar

Zoals we al eerder noemden zul je je waarschijnlijk niet helemaal thuis gaan voelen in een oud bedrijfspand. Daarnaast is het ook zo dat de panden niet altijd even bewoonbaar zijn als je erin trekt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de vloeren eruit liggen en dat er geen verlichting hangt. Wellicht is de central verwarming afgesloten en er is eigenlijk ook nooit internet. Deze zaken zul je dan allemaal zelf moeten regelen, als je het pand bewoonbaar wilt maken.

Kinderen en huisdieren zijn niet toegestaan

Aangezien antikraak wonen slechts voor een beperkte tijd is en er veel onzekerheid is over de duur van deze periode, is het niet toegestaan om met kinderen antikraak te wonen. De meeste organisaties laten ook huisdieren niet toe, maar in sommige gevallen is dit wel te bespreken.

Het pand mag verhuurt worden aan een ander bij langere afwezigheid

Als je een paar weken of langer op vakantie gaat, dien je dit altijd te melden bij de antikraakorganisatie. Aangezien het pand gedurende deze periode niet wordt bewoond, kan het zijn dat er krakers komen. Daarom is de antikraak organisatie gerechtigd om jouw antikraak woning in deze periode aan iemand anders te verhuren.

Tips voor antikraak wonen

Als je antikraak wilt gaan wonen, dien je je eerst in te schrijven bij een antikraak organisatie. Vaak moet je hiervoor ook inschrijfgeld betalen. Zodra de organisatie een pand voor je heeft, kun je het beste zo snel mogelijk reageren. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat de antikraak woning binnen enkele dagen alweer weg is. Denk eraan dat je bij het tekenen van de overeenkomst voor de woning de eerste twee maanden, een bedrag aan borg en meestal ook een brandveiligheidpakket moet betalen.

Houd er altijd rekening mee dat je binnen een beperkte periode weer uit de woning kunt worden gezet. Neem daarom niet teveel spullen mee en koop ook niet teveel nieuwe dingen. Zorg ook voor een back-up adres waar je eventueel tijdelijk kunt verblijven, als je moet verhuizen en niets anders kunt vinden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5320x
Toegevoegd: 11-02-2016 10:49
Gewijzigd: 16-03-2016 16:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!