Autoshampoo en autoklei tegen hardnekkig vuil op je lak

Autoshampoo en autoklei tegen hardnekkig vuil op je lak

Autoshampoo en autoklei tegen hardnekkig vuil op je lakVogelpoep op je autoruiten, Saharazand op je net gewassen auto: zolang je auto buiten staat of je er überhaupt ooit mee uit rijden gaat, krijg je te maken met talloze bronnen van vervuiling. Dat is toch jammer, zeker als je net door de wasstraat bent geweest! Maar op een auto die compleet onder het stof en de vlekken zit, zit je ook niet te wachten. Zit er dan niets anders op dan een wasstraatabonnement?

Gelukkig kun je je auto ook heel goed zélf reinigen, zonder de hulp van de professionele autowasser. Wat je daarvoor nodig hebt, is een goede autoshampoo én een autoklei. Wanneer je klaar bent met zo’n wasbeurt, zal je lak weer glanzen als nieuw.

Waarom autoshampoo in plaats van gewone shampoo?

Autoshampoo is iets anders dan een gewone shampoo of zelfs maar een afwasmiddel. De reden hiervoor is simpel: de lak van een auto is extreem kwetsbaar en je maakt er makkelijk krassen op. Een normaal schoonmaakmiddel bevat bijtende stoffen, voor een krachtige schoonmaakbeurt. Diezelfde bijtende stoffen zouden je autolak echter zeer snel beschadigen. Dat is waarom de autoshampoo is ontwikkeld.
Een autoshampoo is nog steeds heel krachtig tegen vuil, maar dan zónder de bijtende eigenschappen van een schoonmaakmiddel. Zo maak je je auto goed schoon en blijft je lak helemaal heel.

Hoe was je een auto met autoshampoo?

Voor het gebruik van autoshampoo heb je weinig nodig. Volg simpelweg de instructies die op het product staan op en je weet zeker dat je goed zit.
Over het algemeen vul je eerst een emmer met water en voeg je de autoshampoo daaraan toe. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van je product.
Voor het wassen zelf gebruik je een zachte doek, spons of washandschoen. Gebruik géén schuurspons of borstel, aangezien je dan gegarandeerd krassen creëert – met of zonder autoshampoo. Was je autolak bij voorkeur in kleine, ronde bewegingen en oefen niet teveel druk uit. Werk je volledige auto af tot deze schoon (genoeg) is.

Waarom kan het zijn dat je daarna nog autoklei nodig hebt?

Na het wassen met autoshampoo zou je auto zo goed als schoon moeten zijn. Toch blijven er soms wat hardnekkige vuile plekken achter die je met deze methode níet zo makkelijk kunt verwijderen. Hard schrobben wordt sterk afgeraden, omdat je de lak daarmee kunt beschadigen. Dat is waarvoor je autoklei hebt, ook wel aangeduid als “auto kleien”. Vaak werkt een autoklei in combinatie met een spray, die je op het te reinigen gebied spuit. Vervolgens gebruik je een stuk klei of een kleipad om de spray weer af te nemen. De overgebleven viezigheid zal zich sterker aan de autoklei hechten dan aan je autolak, waardoor ook de laatste stofdeeltjes en vlekken zullen loslaten. Hoe langer je de autoklei gebruikt, hoe gladder je lak zal gaan aanvoelen. Als je je auto wilt polijsten of waxen, kan het om deze reden verstandig zijn om de volledige lak te kleien. Zo blijft er geen viezigheid achter die tijdens het polijsten krassen kan veroorzaken.


Welke soorten autoklei bestaan er?

In principe bestaan er drie soorten autoklei, die allemaal hun eigen doel hebben:

  • Zachte autoklei is niet geschikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil, maar wel voor het regelmatige onderhoud van je auto. Hiermee houd je de lak in topconditie.
  • Milde of normale autoklei zal de meeste viezigheden van je autolak kunnen verwijderen, tenzij ze heel hardnekkig zijn. Deze klei mag je minder vaak gebruiken dan de zachte variant, omdat deze wat harder is voor je lak.
  • Grove of agressieve autoklei is tot slot bedoeld voor de meest ernstige vormen van vervuiling. Gebruik deze alleen als het écht niet anders kan en laat het liever niet zover komen dat je deze klei wel echt nodig hebt.

De meeste trotse autobezitters zullen voldoende hebben aan zachte of milde autoklei. Wil je dit product gaan gebruiken, dan zijn dat ook de opties die we aanraden.

Kun je je auto ook kleien met gewone klei?

Nee, je auto kleien met gewone klei is sterk af te raden. Autoklei is speciaal ontwikkeld om geen ruwe korrels of andere structuren te bevatten die krassen op je lak zouden kunnen opleveren. Klei uit een speelgoed- of hobbywinkel kan een stuk korreliger zijn, waardoor deze je auto onbedoeld zou kunnen beschadigen.

Waar moet je op letten bij het kleien?

Bij het kleien van je auto is het belangrijk om op een aantal aspecten te letten. Als je hier namelijk geen rekening mee houdt, zou je je lak namelijk juist kunnen beschadigen.

  • Gebruik autoklei altijd in combinatie met een daarvoor bedoelde spray, en niet droog. Anders kan er te veel wrijving ontstaan, wat slecht is voor je lak.
  • Maak de klei zachter voordat je gaat kleien en gebruik geen keihard stuk klei.
  • Als je de klei op de grond hebt laten vallen, gooi dit stuk dan liever weg. Anders kan er microscopisch vuil aan blijven plakken dat vervolgens krassen op je lak geeft.

Polijsten na het kleien?

Het polijsten van je autolak heeft als doel om kleine, oppervlakkige krasjes weg te werken. Vaak wordt dit aanbevolen na het gebruik van autoklei, aangezien een milde klei toch wel enige krasjes kan opleveren. Dit wordt ook wel marring genoemd. Zie je geen marring, dan hoef je ook niet te polijsten! Is het polijsten wel nodig, maak hiervoor dan gebruik van de juiste apparatuur. Een excentrische polijstmachine is hiervoor een geschikte optie. Deze zogenaamde autopoetsmachines verwijderen krassen uit het bovenste laagje van je lak en zijn heel eenvoudig te gebruiken, ook door de particulier.

Geshampood, gekleid en gepolijst: wat nu?

Nu je autolak geshampood, gekleid én eventueel gepolijst is, zou je auto er weer zo goed als nieuw uit moeten zien! Geen viezigheden meer en ook geen krasjes: dit effect wil je natuurlijk zo lang mogelijk in stand houden. Daarvoor zou je nog kunnen kiezen om een wax of coating aan te brengen, die de laklaag van je auto beschermt tegen toekomstige aanvallen van buitenaf. Met een goede wax of coating hoef je je auto niet meer non-stop te wassen of te kleien. Veel vuil spoelt vanzelf al weg en de lak ziet er gewoon stralender uit, waardoor je niet langer steeds het gevoel hebt tegen een vieze auto aan te kijken.

Waar koop ik al deze producten?

Autoshampoo, autoklei en al je andere autoreinigings- en polijstbenodigdheden koop je bij een zogeheten polijstexpert! Deze retailers weten exact hoe je een auto er als nieuw uit laat zien en welke producten de mildste reinigende werking hebben, om krassen te vermijden. Wil je weten wat jouw beste opties zijn? Neem dan contact op met een polijstexpert. Deze verkoper adviseert je graag over de mogelijkheden en kan jouw alles vertellen over de producten in zijn specifieke assortiment. Zo schaf je meteen de beste autoshampoo en -klei aan voor jouw wagen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JeffOnDigital
Aantal keer gelezen: 726x
Toegevoegd: 17-04-2023 09:25
Gewijzigd: 17-04-2023 17:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!