Waar moet je op letten bij het importeren van een auto?

Waar moet je op letten bij het importeren van een auto?

Waar moet je op letten bij het importeren van een auto?Wanneer je een auto uit een niet-EU-land wilt importeren, komt er veel bij kijken. Dit artikel gaat in op de regels, de documenten die je nodig hebt en de mogelijkheden bij het importeren van een auto uit een niet-EU-land. Aan het einde zal er ook een advies zijn over hoe je het importeren (of exporteren) van een auto kunt aanpakken terwijl je tijd bespaart!

Vervoer door rijden

De meest populaire manier om een auto naar Nederland te importeren, is het voertuig het land inrijden. Waar je tijdens dit proces op moet letten, is het aanvragen van een eendagskenteken bij de RDW als je buitenlandse kentekenbewijs of kentekenplaten verlopen of niet meer geldig zijn. Gelukkig is het eendaags registratienummer gratis, dus er is geen reden om niet voor deze optie te kiezen! Met het kenteken kan je van je huidige woonplaats naar het keuringsstation rijden en weer terug. De aanvraag van het registratienummer kan gedaan worden bij het maken van een inspectieafspraak. .

Transport via containervervoer

Komt het voertuig dat wordt geïmporteerd uit een ver land of heeft de importeur geen zin om te rijden, dan is het ook mogelijk om het voertuig via containervervoer te importeren. De auto wordt in een container geparkeerd en uiteindelijk wordt die container op een schip geladen. Daarna gaat het schip naar de gekozen bestemming. Hoewel dit klinkt als een ja of nee-vraag, zijn er meerdere manieren om dit te doen als je voor deze optie kiest. In de volgende twee paragrafen wordt uitgelegd welke mogelijkheden je hebt op het gebied van containervervoer.

De juiste maat container kiezen voor containervervoer

Meestal zijn er twee soorten containermaten: de 14 meter en 18 meter container. De 14 meter container is de goedkoopste omdat er meer auto's worden verscheept. Een voorbehoud bij dit containertype is dat de verlader degene is die bepaalt welke andere voertuigen ook in de container gaan. De reden dat je deze keuze zou kunnen heroverwegen, is omdat deze optie meer potentiële risico's met zich meebrengt. Hoe minder auto's in een container, hoe minder kans op schade. De 14 meter container is alleen voor jouw voertuig. Hoewel dit een duurdere optie is, is het van cruciaal belang om de reparatiekosten te onthouden voor het geval je een luxe voertuig vervoert dat vatbaar is voor meer schade wanneer het met andere voertuigen wordt verzonden. 

De aanvraag voor een Nederlands kenteken

Voor het aanvragen van een Nederlands kenteken moet je een keuringsafspraak maken bij de RDW. Belangrijk om te weten is dat het proces van het maken van een afspraak voor elke keuring bij de RDW anders is. Voor sommigen kan je deze afspraak online maken, voor anderen kan je deze ook op het station maken. Een goede vuistregel is dat de meeste afspraken online kunnen worden gemaakt. Je kunt tijdens het proces een lijst met vragen over het voertuig verwachten voordat je een afgesproken dag voor keuring kiest.

Wat moet je meenemen naar de keuringsafspraak

Er zijn een aantal zaken die je mee moet nemen bij de aanstelling van de keuring zoals documenten. Voordat je op de afspraak voor de autokeuring verschijnt, dien je het originele buitenlandse kentekenbewijs mee te nemen, samen met een paspoort of identiteitsbewijs ter identificatie. Een ander document dat je nodig hebt, is het invoerdocument waarop de status van de auto staat vermeld. Dit document mag niet ouder zijn dan 12 maanden, anders wordt het niet als geldig document geaccepteerd. Als het buitenlandse kentekenbewijs onvoldoende informatie geeft, is het toegestaan om fabrieksgegevens te gebruiken.

Belasting

Nadat de keuring is afgerond en de auto is geslaagd voor de keuring, is het belangrijk om het voertuig fiscaal aan te geven. De Nederlandse Belastingdienst moet hiervoor toestemming geven. Na goedkeuring stuurt de Belastingdienst je een nieuw bewijs van inschrijving in de vorm van een kaart. Dit heet de kentekencard die je voor de auto moet gebruiken. Daarnaast stuurt de RDW een brief met daarin een volledige kentekencode. Deze code is nodig als je de auto te koop wilt aanbieden. Het kentekenbewijs is ook nodig om kentekenplaten aan te schaffen die door een erkende fabrikant moeten worden gedaan.De registratievoorwaarden om een auto te importeren

Om een auto te importeren moet je minimaal 18 jaar oud zijn. In sommige gevallen is het oké om een voertuig te importeren op 16-jarige leeftijd. In de meeste gevallen is de minimumleeftijd echter 18, dus het is het beste om van die regel uit te gaan. Naast de leeftijdseis moet je ook ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Fiscaal moet de administratie de auto als verhuisgoederen classificeren. Nu alle formele regels zijn genoemd, moet je ten slotte persoonlijk verschijnen. Je kan niet iemand anders naar de afspraak sturen en de afspraak ook niet telefonisch hebben. Het is erg belangrijk dat de persoon van wie het voertuig is, aanwezig is tijdens de keuringsafspraak.

Importeren met de hulp van een bedrijf

Als de bovenstaande stappen veel te tijdrovend zijn om voor je te leren, is er goed nieuws! Er zijn bedrijven die je begeleiden bij het importeren van auto's. Zij zijn experts in het importeren en exporteren van auto's en helpen je bij het gebrek aan kennis waardoor het mis kan gaan. Tijdens het proces van het importeren van een auto kunnen er veel dingen fout gaan omdat het proces zo informatiegevoelig is. Daarom zal het inhuren van een bedrijf je helpen het proces comfortabel te doorlopen zonder tijd te verliezen door een gebrek aan expertise. In Nederland zijn er veel bedrijven die je tijdens dit proces kunnen begeleiden. Ook zijn er bedrijven in het buitenland die zulke diensten aanbieden. Deze bedrijven bieden veel diensten aan die het export en import proces makkelijker maken. Verder zijn er ook extra diensten die gunstig zouden kunnen zijn zoals het helpen adverteren van de auto's die je importeert. 

De begeleiding van een externe partij

Externe partijen die belangrijke hulp bieden, bieden meestal apps aan die het proces eenvoudiger en foutbestendiger maken. Zoals eerder vermeld, bieden ze ook expertise die de meeste mensen missen door werknemers in dienst te nemen die al heel lang in de branche werken. Via een externe partij kan je binnen een paar klikken alle bovengenoemde stappen doorlopen. Hoewel er een vergoeding is verbonden aan het krijgen van de hulp van een extern bedrijf, is het belangrijk om te bedenken dat verloren tijd door gebrek aan kennis net zo duur, zo niet meer, kan zijn.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Auteur: Benjaminlaurens
Aantal keer gelezen: 924x
Toegevoegd: 24-06-2022 16:03
Gewijzigd: 27-06-2022 09:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!