Je auto onderhouden doe je eenvoudig zelf

Je auto onderhouden doe je eenvoudig zelf

Je auto onderhouden doe je eenvoudig zelfEn dan bedoelen we van buiten én van binnen. Dat is en blijft de allerbeste manier om te zorgen dat jij extra lang van jouw wagen mag genieten.

Van sommige spullen moet je na verloop van tijd afscheid nemen. Dat is nou eenmaal een trieste waarheid. Natuurlijk hoeft lang niet alles een emotionele waarde te hebben, maar bepaalde bezittingen horen natuurlijk wel een lang leven beschoren te zijn. De beste voorbeelden zijn witgoedartikelen, je woning en natuurlijk je auto! Daaraan kan na verloop van tijd helaas van alles gaan mankeren. Sterker nog, daar mag je vanuit gaan. Het enige wat je hiertegen kunt doen is je wagen regelmatig uitgebreid wassen en ook periodiek een flinke onderhoudsbeurt geven. Sterker nog, dat is cruciaal om er zo lang mogelijk in te kunnen blijven rijden! En ja, we snappen wel dat niet iedereen een automonteur is en dat je dus ook niet alle gebreken die je tegenkomt zelf kunt oplossen. Dat hoeft ook helemaal niet! Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Oftewel, verstoppingen, roest en andere ongemakken tegengaan voordat ze de kop opsteken is de beste manier om je ervan te verzekeren dat alle onderdelen van je voertuig in een perfecte staat verkeren. Dat lukt je natuurlijk niet zonder het beste gereedschap voor deze klussen in huis te halen. Daarom hebben we hieronder een handig overzichtje gemaakt van enkele instrumenten die je voor degelijk onderhoud nodig hebt.


Reinigingsgeweer

Uiteraard heet dit accessoire zo vanwege de specifieke vorm. Het heeft een typische handgreep en ook een ‘loop’. Je sluit het reinigingsgeweer aan op je tuinslang om er het interieur van je auto mee schoon te maken. Het grote verschil met een gewoon koppelstuk hiervoor is dat het een reservoir bevat waar je auto shampoo in kunt doen. Het merk maakt niet uit, dus ook jouw favoriete schoonmaakmiddel gebruik je ermee! Bovendien heeft zo’n apparaat vaak verschillende standen, wat betekent dat jij de binnenkant van je wagen heel nauwkeurig kunt schoonmaken.

Injector cleaner

Om ervoor te zorgen dat je auto probleemloos blijft rijden, is het uiteraard heel belangrijk dat je brandstof ook daadwerkelijk in de motor van terechtkomt. Maar dat gaat nogal lastig wanneer er bijvoorbeeld benzine restjes achterblijven in vervuilde injectoren, wat verstoppingen veroorzaakt. Wordt het niet een enorm priegelwerk om die grondig schoon te maken? Dat valt reuze mee! Een eventueel harsachtige afzetting haal je namelijk eenvoudig weg wanneer je een speciale injector cleaner gebruikt. Doe dit in ieder geval jaarlijks, zodat je zeker weet dat er geen verstoppingen plaats zullen vinden. Ook verstuivers kun je met dit middel van een uitgebreide reinigingsbeurt voorzien. Vergeet je bovendien niet om ook goed te kijken of je leidingen brandstofpomp, kleppen en carburateur niet enig onderhoud vereisen? Die klussen knap je ook met dergelijke middelen op.


Microfiber washandschoen

Je auto wassen is dé manier om te voorkomen dat stof en vuil zich ophopen en zodoende allerlei problemen voor je auto te veroorzaken. Denk er daarom wel goed over na welke hulpmiddelen je gebruikt om te poetsen en te schrobben. Zo kom je zelf misschien al redelijk gauw op een spons uit maar die raden we je juist heel erg af. Hiermee veroorzaak je namelijk gemakkelijk krassen op je lak! Dat is onomkeerbare schade. Natuurlijk, je kunt je laklaag (laten) verversen maar dat kost je weer flink wat centen. Kies in plaats van een spons daarom voor een microfiber washandschoen. Tip: het uitspoelen van je washandschoen zorgt er natuurlijk voor dat al dat vuil in je emmer terechtkomt. En ook dat kan voor oppervlakteschade zorgen. Ververs je water of sopje dan ook regelmatig.


Velgenreiniger

Heb je nou voor ieder onderdeel een apart schoonmaakmiddel nodig? Jazeker! En dat zul je er ook maar beter voor over kunnen hebben. Gebruik je namelijk de verkeerde reiniger, dan heb je de kans dat een materiaal of lak beschadigd raakt. Kies daarom onder andere voor een speciale velgenreiniger, waarmee je er niet alleen voor zorgt dat je auto er als nieuw uit blijft zien. Je behoudt er namelijk ook de balans van je wagen mee, omdat je vuil dat zich ophoopt aan de achterkant van je wielen ermee verwijdert. Dat is nog een extra reden om de schoonmaak van je wielen, banden en de onderdelen van je auto in de directe omgeving daarvan heel serieus te nemen.

Automatische versnellingsbak reiniger

Slib kan een probleem vormen wanneer je soepel wilt kunnen schakelen. Mocht je bovenstaande tips al hebben doorgelezen, dan voel je hem misschien al aankomen: dergelijk vuil moet je namelijk wederom verwijderen met een speciale automatische versnellingsbak reiniger. Alle inwendige onderdelen worden hiermee gespoeld en schoongemaakt. Ook wordt met regelmatig gebruik hiervan de slib opbouw tegengegaan. Bovendien worden in de automatische transmissie de oliekanalen en lamellen met dit middel ontstopt. Oh, en ervaar je weleens irritante trillingen tijdens het rijden? Die nemen ook af wanneer je deze reiniger periodiek toepast. Zeiden we hierboven nog dat je overal een speciaal middel voor nodig hebt, dan zie je nu dat dat niet helemaal waar is: sommige reinigers kunnen ook voor andere specifieke doeleinden worden gebruikt. Dit zie je meestal wel staan in de productinformatie op de website waar je ze koopt. En anders worden ze ook op het etiket vermeld.


Banden poets

Het oog wil ook wat. Zo bestaan er speciale poetsmiddelen voor je banden. Hiermee geef je ze een sportief uiterlijk omdat ze constant nat lijken te zijn. Maar dat is nog niet alles! Je beschermt je scheur rubber namelijk tegelijk tegen de destructieve eigenschappen van vuil, veroudering en UV-straling. Om deze glinsterende beschermlaag toe te passen en effect laat hebben is het wel noodzakelijk dat je het oppervlak eerst grondig schoonmaakt. Breng de banden poets bovendien zo dun mogelijk aan.

Tips

Houd één belangrijke regel in je achterhoofd: goedkoop is duurkoop. Dit geldt voor apparatuur, gereedschap en reinigingsmiddelen. De hogere prijs voor de betere middelen betaal je voor de kwaliteit ervan. We beseffen dat we hierboven slechts enkele middelen hebben beschreven die het onderhoud van jouw auto eenvoudiger maken. Hopelijk hebben we je wel geïnspireerd om een beetje verder te kijken. Betrouwbaar transport is immers van het grootste belang! Succes met het onderhoud van jouw zeer gekoesterde auto.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Yeungman
Aantal keer gelezen: 1608x
Toegevoegd: 06-11-2020 08:23
Gewijzigd: 06-11-2020 10:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3420 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!