Vlam in de pijp krijgen? Eerst je examens halen!

Vlam in de pijp krijgen? Eerst je examens halen!

Vlam in de pijp krijgen? Eerst je examens halen!De meeste mensen, jong en oud, kunnen niet wachten om hun been over die stoere motorfiets te zwaaien, het beest te starten en weg te scheuren. Maar hier gaat uiteraard nog het een en ander aan vooraf.

Zo zul je in de praktijk moeten bewijzen dat je weet wat je doet en vooral wat je niet moet doen. Iedere situatie is er weer eentje die je volledig juist moet kunnen inschatten. En daarvoor moet je de regels kennen.

Maar voordat je die in de praktijk mag brengen, heb je eerst het obstakel te overwinnen dat ‘theorie examen’ heet. Hiervoor zul je regels en feiten in je hoofd moeten stampen, die je daarna dan ook nog eens moet begrijpen en interpreteren. Tijdens je deelname aan het verkeer kun je namelijk met talloze situaties worden geconfronteerd. En hoe reageer je daar al dan niet op? Zowel kennis van de verkeersregels als een scherp reactievermogen zijn vereist om jezelf bij de Liga der Rijbewijsbezitters aan te mogen sluiten.

En ja, dat laatste is puur spreekwoordelijk bedoeld. We bedoelen uiteraard dat je je mag scharen onder hen die zich volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen een volleerd weggebruiker mogen noemen. Maar wanneer ben je er nou klaar voor om aan de examens voor zowel theorie als praktijk te mogen deelnemen?

Allereerst heb je natuurlijk fatsoenlijke lesstof nodig en daarvoor moet je weer weten hoe je de keuze tussen al die verschillende aanbieders moet maken. De keuze in zowel fysieke winkels als digitale shops kan namelijk behoorlijk overweldigend zijn.

Maar wanhoop niet! In onderstaande tekst gaan we proberen inzichtelijk te maken hoe je het traject naar je motorrijbewijs fatsoenlijk begint en succesvol beëindigt. Nog eventjes en jij mag jouw skills gaan vertonen als volleerd verkeersdeelnemer! Oefen dus nog een flinke dosis geduld uit en bereid je voor op de weg die je moet afleggen om je op de openbare weg te mogen vertonen. Je motorrrijbewijs is binnen handbereik!

Lesmateriaal

We beginnen natuurlijk bij de theorie. Makke, toch? Even wat regeltjes uit een boekje opdiepen, in je hoofd stampen en opdreunen tijdens het uiteindelijke examen.

Was het maar zo simpel! Vergis je niet, de praktijk begint al bij de theorie. Dat wil zeggen dat je niet alleen over feitenkennis moet kunnen beschikken maar deze tevens weten toe te passen. Tijdens het uiteindelijke theorie examen krijg je namelijk enkele praktijkvoorbeelden voorgelegd waar je binnen een beperkt tijdsbestek antwoord op moet kunnen geven. Je reactievermogen wordt dus al op de proef gesteld, nog voordat je achter het stuur kruipt!

Maar hier gaan we zometeen dieper op in. Allereerst gaan we je vertellen hoe je een geschikt boek of andere lesmethode herkent. Hierbij speelt de uitgiftedatum een belangrijke rol. Waarom? Nou, omdat verkeersregels best nog wel eens veranderd kunnen worden. Misschien niet zo rigoureus dat we opeens links in plaats van rechts gaan rijden. Maar details zijn o zo belangrijk. En ook op je kennis en begrip daarvan ga je getoetst worden.

Dit betekent dan ook dat je ervoor moet zorgen dat je een boek of module in handen krijgt waarvan je zeker weet dat die up to date is. Een tweede- of derdehandslesboek gaat je dan ook niet helpen, laat staan eentje die al jaren de ronde doet in je plaatselijke bibliotheek.

Het CBR herkent 25 verschillende examen categorieën. Het beste oefen je dan ook je theorie examen voor de motor met een boek dat volgens deze classificatie is ingedeeld. Dit maakt het leerproces namelijk heel overzichtelijk en je weet meteen dat je lesstof in handen hebt die overeenkomt met wat er tijdens het examen gevraagd gaat worden!
Leren

We gaan jou niet vertellen hoe je moet leren; de manier waarop jij kennis tot je neemt, is namelijk heel persoonlijk. Wel raden we je aan om direct te beginnen met leren zodra je je boek in handen hebt en niet uit te gaan stellen. Neem de voorbereiding op je theorie examen heel serieus, want afhankelijk van je kennis, leervaardigheid en inzicht kan dit nog wel eens een hele kluif gaan worden! Al die feiten en regels lijken namelijk ontzettend op elkaar en een duidelijk onderscheid moet foutloos gemaakt kunnen worden. Evenals de zekerheid dat je de theorie goed in je hoofd hebt zitten.

Hiervoor zijn gedetailleerde oefenexamens in het leven geroepen. Kies altijd die van gecertificeerde aanbieders om jezelf een helder inzicht van jouw kennen en kunnen te voorzien. Je bent al helemaal goed bezig wanneer je ook nog eens proeftoetsen weet te vinden die een officiële CBR indeling hebben en daarmee een perfecte weergave zijn van de moeilijkheidsgraad van het uiteindelijke examen. En nee, de oefenexamens zijn niet gratis, maar bieden je wel dat ene steuntje in de rug dat je nodig zult hebben om, wanneer het erop aankomt, alle opgaven zo foutloos mogelijk af te leggen; zelfvertrouwen. Ontbreekt het je hier aan, dan ben je nergens.

Theorie examen

Je hebt uren, dagen, weken zitten zwoegen op je theorie, de nodige oefentoetsen gemaakt en nu ben je er zeker weten klaar voor; het examen. dan bevelen we je van harte aan om dit via Mijn CBR aan te vragen met behulp van je DigiD. Heb je die nog niet? Vraag die dan aan of download via de website van het CBR een speciaal formulier om ook zonder DigiD gegevens je aanvraag te kunnen doen.

Je zult maximaal vier weken moeten wachten voordat je wordt opgeroepen om examen te mogen doen. Genoeg tijd dus om nog even die stof bij te spijkeren en een oefentoets af te leggen op de onderdelen waar je nog niet zo best scoort! Zo ben je straks perfect voorbereid wanneer je de moeilijkste opgaven krijgt voorgeschoteld en heb je geen enkele last van de tijdsdruk. Met jouw uitgebreide  kennis van de verkeersregels én je volledig terechte zelfvertrouwen flik jij dat wel even!

Praktijk

Ben je geslaagd voor je theorie? Neem dan even het moment om je felicitaties van ons én van jezelf in ontvangst te nemen! Nu de praktijk. Begin zo snel mogelijk met lessen, aangezien je nu je theorie nog behoorlijk in je hoofd hebt zitten. Ben je in het echt ook zo goed in situaties inschatten en daarop reageren? Dan ben je maar wat snel toe om dat in het examen te bewijzen! Neem daarvoor wel je identificatiebewijs, je theoriecertificaat, een geldige uitnodiging én je volledig ingevulde formulier Zelfreflectie mee.

Vrees de examinator niet maar focus je op de weg. Alles komt goed, geloof ons. Nog even en je geniet met volle teugen van lange ritten op jouw geliefde motor.

Heel veel succes!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 1187x
Toegevoegd: 04-12-2019 15:57
Gewijzigd: 06-12-2019 08:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3646 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!