Bedrijfsadviseur aan het werk

Bedrijfsadviseur, wat doet hij?

Bedrijfsadviseur aan het werkIedereen heeft wel eens van een bedrijfsadviseur gehoord, maar wat doet hij, hoe kun je zijn of haar werkzaamheden omschrijven? In dit artikel zal deze vraag beantwoord worden. Ontdek daarom nu wat de bedrijfsadviseur allemaal doet en wat diegene voor jou kan betekenen. Alle taken van de bedrijfsadviseur worden hier nader toegelicht.

Werken als bedrijfsadviseur

Als je aan het werk gaat als bedrijfsadviseur dan is het je taak om adviezen te geven en vraagstukken af te handelen voor organisaties en bedrijven. De vraagstukken kunnen over verschillende onderwerpen gaan. Het kan over financiële zaken gaan, maar ook over het personeel van de organisatie of over de strategie van een organisatie. Als je vraagstukken af gaat handelen, dan komt het er op neer dat je een probleem gaat analyseren, zodat je daar vervolgens een advies over uit kunt brengen. Je gaat analyseren, adviseren, maar ook de organisatie begeleiden tijdens een proces om een vraagstuk of probleem op te lossen. Meestal werkt een bedrijfsadviseur in dienst van een adviesbureau en in opdracht voor een organisatie of bedrijf. Hoe gaat het in zijn werk?

  • Een bedrijf of organisatie heeft een probleem waar ze zelf niet uitkomt.
  • Het bedrijf of de organisatie gaat op zoek naar een adviesbureau, die het probleem op gaat lossen.
  • Er kan dan gekeken worden naar een specifiek onderwerp waar een bedrijfsadviseur voor ingehuurd kan worden, zoals arbeidsrecht, organisatiekunde en/of strategiebepaling.

Bedrijfsadviseur worden

Een bedrijfsadviseur is altijd hoog opgeleid, hij moet immers complexe vraagstukken oplossen. Een bedrijfsadviseur heeft minimaal een HBO studie afgerond. Welke opleiding de bedrijfsadviseur precies heeft afgerond, hangt af van het vakgebied van de adviseur. Als een bedrijfsadviseur zich wil specialiseren in arbeidsrecht, dan is er een rechtenstudie nodig. Als hij zich wil specialiseren hoe de organisatie communiceert, dan is een communicatie opleiding nodig. Er zijn echter ook wetenschappelijke opleidingen, die je op kunnen leiden tot bedrijfsadviseur. Daarbij kun je denken aan Organisatiekunde en Bedrijfswetenschappen.

Bedrijfsadviseur arbeidsvoorwaarden

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen altijd samen met de organisatie waar hij in dienst is. De meest voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een auto van de zaak (met name wanneer een bedrijfsadviseur veel moet reizen), maar ook vakantiedagen en een maaltijdvergoeding.

Salaris bedrijfsadviseur

Wanneer je als beginnend bedrijfsadviseur aan het werk gaat, dan verdien je gemiddeld 2500 euro in de maand, maar dit hangt af van de organisatie waar de adviseur in dienst is. Het bedrag kan omhoog gaan wanneer je meer ervaring en expertise hebt als bedrijfsadviseur. Een maandsalaris kan dan oplopen tot wel 8000 euro per maand.

Bedrijfsadviseur vaardigheden

Vaardigheden die je als bedrijfsadviseur moet beheersen zijn:

  • Analytisch naar het probleem kijken, dat is een van de eerste dingen die een bedrijfsadviseur doet.
  • Leiderschap, een probleem moet onderzocht worden en de bedrijfsadviseur heeft de leiding om alles te realiseren, een project te analyseren, uit te voeren en advies te geven. Ook zal hij het project blijven volgen en dan is goed leiderschap van groot belang.
  • Plannen en organiseren, want er moet gekeken worden naar de voortgang. Eerst zal een probleem geanalyseerd moeten worden, maar daar blijft het niet bij. Vervolgens zal de oplossing in kaart worden gebracht en uit worden gevoerd. Ook daarin speelt de bedrijfsadviseur een belangrijke rol.
  • Presenteren, dit zal gedaan worden wanneer de bedrijfsadviseur het probleem heeft geanalyseerd. Er zal duidelijk worden gemaakt wat hij heeft gezien en wat de mogelijke oplossingen kunnen zijn. Er wordt dan ook aangegeven hoe er naar de oplossingen gehandeld kan worden, zodat een probleem wordt opgelost.
  • Inzicht in omgeving, dit speelt een rol bij het oplossen van een probleem. Omgevingsfactoren kunnen namelijk van invloed zijn op een probleem in de organisatie. Deze factoren kunnen echter ook weer bijdragen aan het oplossen van een probleem. Ook daar zal de bedrijfsadviseur naar kijken en dit in kaart brengen.

Netwerk bedrijfsadviseur

Meestal werkt een bedrijfsadviseur alleen. Dit wil zeggen dat hij of zij een eigen verantwoordelijk heeft voor een project van de organisatie of bedrijf. De bedrijfsadviseur geeft advies, begeleidt een project en rapporteert vervolgens weer aan de leidinggevende. Hij heeft veel extern contact met klanten. Er zijn soms ook meerdere bedrijfsadviseurs betrokken bij een bedrijf of organisatie als het gaat om grotere projecten. Hierbij kan het dus voorkomen dat een bedrijfsadviseur samenwerkt met collega bedrijfsadviseurs.

Taken bedrijfsadviseur

De bedrijfsadviseur wordt in de praktijk ook wel een organisatieadviseur genoemd of een managementconsultant. De taken kunnen per opdracht verschillen:

  • De bedrijfsadviseur adviseert een bedrijf en organisatie. Dit kan op verschillende gebieden zijn. Het is belangrijk dat je goed weet wie je in gaat schakelen voor welke case. Er zijn namelijk ook specialisten op bepaalde gebieden en zij kunnen je wellicht beter helpen. Informeer daarom altijd bij meerdere adviseurs om in te schatten wie jou het beste kan helpen met deze case;
  • De bedrijfsadviseur krijgt te maken met beleidsmatige vraagstukken. Dit kan een groot stuk zijn, maar ook een kleiner dilemma. Sommige vraagstukken kosten erg veel tijd, anderen zijn sneller opgelost. Een adviseur kan snelde situatie inschatten en aangeven welke opties er zijn voor het bedrijf;
  • Je kunt als adviseur gespecialiseerd zijn in verandermanagement, dat is echt een populaire term;
  • Een bedrijfsadviseur kan gespecialiseerd zijn in diverse vakgebieden, maar hij of zij kan ook een allround bedrijfsadviseur met veel specifieke kennis zijn van het bedrijfsleven en organisatiestructuren;
  • Meestal wordt de bedrijfsadviseur ingeschakeld door grote bedrijven en door overheden. Ze ondervinden problemen binnen een bedrijf of organisatie. Deze problemen kunnen divers van aard zijn, ze krijgen niet alleen met financiële problemen te maken. Let daarom goed op wie je in gaat schakelen bij welke case en wanneer. Neem de tijd om rond te kijken wie je in gaat schakelen en waarom. Soms is het ook aan te raden als je geen keuze kunt maken, om op zoek te gaan naar ervaringen die anderen met een adviseur hebben.
  • Een bedrijfsadviseur kan zich bezighouden met veranderingen binnen het personeelsbeleid. Maar ook het krimpen of groeien van de organisatie is een interessant item voor de organisatie. De toekomstvisie van een bedrijf kan ook nader bekeken worden en een reorganisatie kan ook in kaart worden gebracht door de bedrijfsadviseur en dan kan diegene daarin een organisatie ook adviseren.  

Heb jij interesse in dit beroep? Het is een beroep met veel afwisseling. Je hebt er de juiste diploma's voor nodig. Bedrijfsadviseur is uitdagend en geeft veel voldoening als je weer een probleem hebt opgelost en een bedrijf of organisatie de juiste adviezen hebt kunnen geven, waardoor ze weer goed verder kunnen. Als bedrijfsadviseur ben je de rechterhand van een bedrijf of organisatie, jij draagt oplossingen aan. Veel bedrijven en organisaties kunnen de inzet van een bedrijfsadviseur heel goed gebruiken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5871x
Toegevoegd: 15-04-2016 06:08
Gewijzigd: 02-05-2016 21:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!