timmerman bezig met dakwerk

Timmerman, taken en verantwoordelijkheden

timmerman bezig met dakwerkAls je als timmerman aan het werk wil, is het belangrijk dat je daarvoor een opleiding volgt. Wat zijn jouw taken en verantwoordelijkheden als timmerman? In dit artikel lees je er meer over.

Timmerman, algemeen

Timmerman is een mooi beroep als je met je hoofd en je handen wilt werken. Je hebt een idee in je hoofd en voert het uit met je handen.

 • Een timmerman moet netjes werken en nauwkeurig de boel op  kunnen meten bij het fijne timmerwerk. Hij moet kunnen sjouwen wanneer het grof timmerwerk betreft.
 • Een timmerman heeft met veel verschillende mensen te maken.
 • Hij staat in direct contact met zijn werkgever als hij in loondienst is, maar hij heeft ook direct te maken met klanten waar hij de werkzaamheden uitvoert.
 • Is de timmerman van alle markten thuis, zowel het fijne als het grove timmerwerk dan zul je hem ook op de bouwplaats aantreffen, waar hij zijn werkzaamheden uitvoert.
 • Een timmerman werkt zelfstandig, als hij een tafel maakt bijvoorbeeld, maar hij werkt ook samen met collega's als hij bij een project te werk is gesteld.
 • Een goede timmerman weet welk gereedschap hij nodig heeft en welk materiaal voor welk doel geschikt is. Hij zal altijd zelf de boel opmeten en de nauwkeurigheid, de juistheid niet laten afhangen van maten die hij bijvoorbeeld telefonisch heeft doorgekregen.
 • Hij neemt zijn verantwoordelijkheid, ook voor het milieu door hout te gebruiken van bomen die speciaal voor timmerwerken zijn aangeplant (al is dat in de praktijk niet altijd even gemakkelijk te realiseren).

Jong geleerd is oud gedaan

Laat kinderen al jong kennis maken met diverse beroepen. Dat kan op een leuke en speelse manier, zoals je dat voor techniek kunt doen kan dat ook voor timmeren. Ken je een buurman, een kennis, een familielid, een leerling van een praktijkschool waar timmerles wordt gegeven, een timmerman die met pensioen is of werkeloos, vraag één van hen of hij of zij tijd vrij kan maken voor een kinderfeest. Bedenk samen een simpele opdracht en maak er een origineel feestje van. Het kost je wel wat voorbereiding denk aan gereedschap, materiaal (je kunt ook afval hout, restjes hout gebruiken), ontwerp enz.

Wellicht helpt de ervaren timmerman of timmervrouw je daar graag bij. Denk ook aan het stukje veiligheid! Zorg dat er voldoende begeleiding aanwezig is en maak de groep niet te groot. Je kunt er een gezellige en interessante middag van maken. Je vertelt alles wat je weet over hout en waar het vandaan komt. Laat kinderen ook zelf vertellen wat ze weten en wat ze vinden van timmeren, hout en het kappen van bomen. Zorg dat elk kind iets tastbaars mee naar huis kan nemen. Een product van hout dat ze zelf hebben geschuurd, gemaakt en eventueel geschilderd. Ontbreekt het aan ideeën of aan een ervaren timmerman, dan kun je vertellen dat kunst niet altijd iets hoeft voor te stellen en dat een figuur ook prachtig is. Een eigen creatie is altijd waardevol. Werk en vertel op het niveau van de groep.

Een timmerman is een vakman

Je kunt het beroep timmerman onderscheiden in twee groepen:

 • De timmerman als vakman in de bouw voor nieuwbouw, onderhoud van houten vloeren, kozijnen, dakconstructies, ramen en deuren
 • De timmerman als vakman in de meubelmakerij, hij maakt maatwerk kasten, keukens enz.

Bij opleidingscentrum ROC word je opgeleid tot timmerman. Je volgt VMBO b en houtbewerking. Aanverwante beroepen aan meubelmakerij zijn bijvoorbeeld machinaal houtbewerker en lijstenmaker.

Mogelijkheden timmerman

Het beroep timmerman geeft vele mogelijkheden: werken in de bouw, in een meubelmakerij, in de scheepsbouw en andere aanverwante beroepen. Een timmerman kan werken bij een aannemer, hij kan er echter ook voor kiezen zelfstandig ondernemer te worden. Het salaris van een timmerman ligt tussen de 1500 en 2500 euro.

Voorbereiding werkzaamheden timmerman

Op de timmerman wordt uiteraard een beroep gedaan als er getimmerd moet worden, maar dat is echt niet alles. Een timmerman moet veel meer in huis hebben.

 • Voordat de timmerman aan het uiteindelijke timmerwerk kan beginnen moeten er diverse andere belangrijke werkzaamheden worden uitgevoerd. Het goed opmeten en uitmeten voordat de timmerman zijn klus begint is van groot belang.
 • Hij moet de boel inspecteren, controleren, is het mogelijk wat men hem opdraagt te doen? Past het straks als de timmerman de aanwijzingen op de tekening volgt, is de constructie stevig genoeg als de timmerman de opdracht precies uitvoert zoals deze hem is opgedragen?
 • De timmerman moet meer kunnen en kennen dat timmeren. Het is erg handig als hij enige kennis van wiskunde heeft, als hij bouwtekeningen kan lezen.
 • De timmerman moet in elk geval nauwkeurig werken, hij moet handig zijn, hij moet zelfstandig kunnen werken.
 • Ook moet hij goede omgangsvormen hebben, want de timmerman heeft veel en verschillende sociale contacten tijdens zijn werkzaamheden.

Verantwoordelijkheden timmerman

Je zult begrijpen dat bij het maken van een kast de verantwoording niet zo erg groot is, maar dat deze des te groter is als de timmerman in de bouw werkzaam is. Is de constructie stevig genoeg? Kloppen de maten? Een klein verschil in het begin van de werkzaamheden kan op het einde ervoor zorgen dat de boel niet pas.

 • Onnauwkeurigheid van de timmerman kan zelfs desastreuze gevolgen hebben. De ervaren timmerman zal tijdens zijn carrière jonge mensen mee opleiden tot timmerman of timmervrouw. Deze leerling staat dan onder zijn verantwoordelijkheid en werkt onder zijn  verantwoordelijkheid.
 • Een timmerman maakt producten of bouwwerken voor anderen. Hij zal daarom de wensen van anderen moeten uitvoeren. Soms moet een klus binnen een bepaalde tijd af zijn, daar is de timmerman voor verantwoordelijk.
 • Wordt het hout niet op tijd geleverd? Dan zal de timmerman dit aan de klant moeten uitleggen en actie ondernemen.
 • De timmerman wordt geacht te weten waarmee hij werkt. Was het hout niet droog toen het door hem werd verwerkt? Ook dan zal de cliënt bij hem aankloppen. Hij is verantwoordelijk voor goed advies over het onderhoud van de houten producten die hij heeft afgeleverd.
 • Een ervaren timmerman zal je zelfs een goede schilder kunnen aanbevelen om je hout de verven, te schilderen en te onderhouden.
 • Een goede timmerman gaat zijn werk aan het hart, hij voelt zich verantwoordelijk en zal de werkzaamheden perfect uitvoeren.   

Een allround timmerman heeft altijd werk

Ben jij een allround timmerman dan zul je over werk niet te klagen hebben. Er is altijd wel ergens een klus te klaren, in de bouw, bij je thuis, bij familie en kennissen die jouw werkzaamheden weten te waarderen en daar graag gebruik van maken. Wie heeft er een nieuwe maatwerk kast nodig? Of durf jij de klus aan om bij je zus een hele keuken op maat te maken? De voldoening van het werk van een timmerman is groot. Je maakt iets met je handen, je bedenkt iets met je hoofd en je leest tekeningen van ontwerpen. Je creëert in elk geval altijd iets nieuws, of je restaureert en bent ook weer bezig met vernieuwen, met mooier maken. Een timmerman is zowel met hoofd en handen behoorlijk creatief, hij is vindingrijk, kan zelfstandig werken en weet van aanpakken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 7664x
Toegevoegd: 20-07-2016 18:17
Gewijzigd: 31-07-2016 22:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!