bakker aan het werk

Bakker, wat doet hij?

bakker aan het werkBenieuwd naar wat een bakker allemaal doet? In dit artikel kom je er achter wat een bakker allemaal kan maken. Een bakker doet namelijk veel meer dan alleen maar brood bakken en taarten maken. Je komt er nu achter wat de bakker allemaal doet door dit artikel te lezen.

Bakker

Een bakker kan verschillende producten maken, zoals brood, banket en koek. Er wordt over een warme bakker gesproken wanneer de bakker zijn eigen producten maakt. Als een bakker dat niet doet, dan is het een koude bakker. Vaak worden de producten in de nacht gemaakt en die hoeven in de winkel alleen nog maar afgebakken te worden. De meeste bakkers hebben wel hun eigen soort brood (streekproduct). Het ligt een beetje aan de streek waar zij wonen welk brood dat is.

Ontstaan bakker

Het vermoeden bestaat dat brood is ontstaan in Egypte. Vroeger bakten veel mensen hun eigen brood en dat is pas veranderd tijdens de Middeleeuwen, want toen kwamen de eerste bakkers.

  • De eerste fabrieksbakkerij kwam in Amsterdam in 1856.
  • In de bakkerij zijn verschillende soorten brood te vinden zoals witbrood, tarwebrood, bruin brood en volkorenbrood.

Soorten bakkers

Er bestaan verschillende soorten bakkers zoals:

  • Ambachtelijke bakker, deze bakker werkt vanuit de straat (kleine zelfstandige)
  • Banketbakker, werkt hoofdzakelijk in de patisserie
  • Broodbakker, gericht op brood en broodproducten
  • Confiserie, gericht op zoetigheden
  • Koude bakker, er wordt geen brood in de zaak gebakken (het is een verkooppunt)
  • Industriële bakker, een bedrijf dat op grote schaal brood en of banketproducten produceert

Bakker worden

Wil je graag bakker worden? Dan kun je het beste een opleiding volgen in de richting van brood- en banketbakker. Het gaat over een beroepsopleiding die ongeveer twee tot vier jaar duurt. Hoelang hij echt duurt, hangt af van je ervaring en vooropleiding. Je leert tijdens de opleiding zelfstandig te werken als brood- en banketbakker. Er is veel aandacht voor het maken van gebak, brood en taarten en welke ingrediënten je dan kunt gebruiken. Ook hygiënisch werken hoort hier bij en staat hier ook centraal. Hygiëne is voor de bakker van groot belang, zelfs een voorwaarde! Je leert tijdens de opleiding ook moduleren en het tot in de puntjes afwerken van allerlei producten.

Werken als bakker

Een bakker kan in verschillende bedrijven werken zoals in de ambachtelijke bakkerij, de industriële bakkerij, de pastisserie en bij gespecialiseerde gebak- en taartenwinkels. Waar je gaat werken, zal ook bepalen welke producten er gemaakt worden.

Vaardigheden bakker

Een bakker is iedere dag vroeg op om zijn beroep uit te oefenen. Je wil namelijk je klanten op tijd voorzien van vers brood en andere producten. De werkdag begint vaak rond vier uur. Het is een beroep waarbij je stevig door moet werken.

  • Je moet hard kunnen werken, want je moet alles op tijd klaar hebben voor je klanten. Sommige bakkers maken alles zelf en dan moeten ze al heel vroeg beginnen. Vaak is het echt heel vroeg in de ochtend of zelfs nachtwerk. Het ligt er aan of producten afgebakken moeten worden of dat je alles helemaal zelf wilt bereiden.  
  • Het is een verantwoordelijk beroep. Je moet alles netjes hebben, bestellingen moeten afgehandeld worden en alles moet op tijd klaar staan wanneer je klanten hun brood enz. op komen halen. Veel mensen bestellen wekelijks brood en taart met de verjaardag. Dit dien je goed bij te houden, zodat je klanten ook alles netjes op tijd geleverd krijgen.
  • De inkoop van producten en het afhandelen van bestellijsten moet goed gebeuren. Het is belangrijk dat je een goed systeem hebt om alles bij te houden, zodat je je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Doorgroeimogelijkheden bakker

Als je een goed opgeleide bakker bent, dan is er genoeg werk te vinden. Je kunt ook altijd jezelf specialiseren en dan kun je je ook in laten huren. Er zijn bij de meeste beroepen wel mogelijkheden om door te groeien, bij een bakker in ieder geval wel. Je kunt zelf bekijken wat je leuk en/of interessant vindt. Er kan ook gekozen worden voor losse workshops of cursussen die je kunt volgen, want ook daardoor kun je je nieuwe dingen eigen maken. Let ook goed op, dat je op de hoogte bent van de laatste baktechnieken en doe daar ook je voordeel mee. Ook de laatste materialen kunnen je helpen om weer wat nieuws aan te kunnen bieden aan je klanten. Zorg dat je bij blijft op jouw vakgebied.

Salaris bakker

Een bakker kan in loondienst werken. Wat je verdient hangt dan af van je leeftijd en zal liggen tussen de 1500 en de 2500 euro per maand (bruto). Het salaris hangt ook af van de verantwoordelijkheid en precieze taken van de bakker. Je hebt als zelfstandig ondernemer genoeg kansen als bakker. Specialiseren speelt hierin dan wel een grote rol! Je kunt dus zelf deels invloed hebben op het salaris, als je namelijk een specialisatie hebt dan kun je ook meer verdienen. Let goed op hoeveel je gaat investeren in opleidingen, dit wil je namelijk graag ook terugverdienen. Sommige mensen zijn als bakker parttime werkzaam, ook dat kan een prima keuze zijn.

Taken banketbakker

Als je als banketbakker aan het werk gaat, dan heb je verschillende taken. Deze worden nu nader toegelicht:

  • Een banketbakker kan zelf bepalen welke soorten en hoeveelheden banketgebak er gemaakt moeten worden.
  • Je bestelt de ingrediënten bij de groothandel.
  • De banketbakker bereidt ingrediënten voor (zoals wegen, afmeten, mengen, oplossen, koken) volgens de recepten.
  • Je controleert de consistentie van het baksel door gebruik te maken van een roestvrijstalen spatel of meetapparatuur waarbij je kunt denken aan een refractometer.
  • Je moet het mengsel vormen, voordat het gebakken wordt.
  • Je zet ook mengsels in de ovens en haalt deze er uit, dit doe je met bakvormen en bakplaten.
  • Je bedient apparatuur, te denken aan mixers, ovens, etc.
  • Een banketbakker ziet toe op het bakproces (waarbij je kunt denken aan het controleren van de temperatuur en de druk in bak- of kookapparaten). Je past het aan waar het nodig is.
  • Je glaceert en je versiert met glazuur of room.
  • Je sorteert en inspecteert eind- of halfproducten.
  • Een banketbakker controleert de bakuitrusting en –installaties en onderhoudt deze en maakt deze regelmatig schoon. Je moet kunnen garanderen dat er wordt voldaan aan de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Doe je dat niet, dan ben je binnen korte tijd alles kwijt.
  • Een banketbakker die zelf ook zijn producten verkoopt in de winkel dient klantvriendelijk te zijn, geduldig, want mensen nemen er even de tijd voor om hun bestelling te doen. Ze zien zoveel heerlijke producten liggen en dan duurt het even voordat ze weten wat ze willen.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 11174x
Toegevoegd: 18-04-2016 18:53
Gewijzigd: 02-05-2016 21:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3862 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!