Een bakker kan verschillende producten maken, zoals brood, banket en koek. Er wordt over een warme bakker gesproken wanneer de bakker zijn eigen producten maakt. Als een bakker dat niet doet, dan is het een koude bakker. Vaak worden de producten in de nacht gemaakt en die hoeven in de winkel alleen nog maar afgebakken te worden. De meeste bakkers hebben wel hun eigen soort brood (streekproduct). Het ligt een beetje aan de streek waar zij wonen welk brood dat is.
Het vermoeden bestaat dat brood is ontstaan in Egypte. Vroeger bakten veel mensen hun eigen brood en dat is pas veranderd tijdens de Middeleeuwen, want toen kwamen de eerste bakkers.
Er bestaan verschillende soorten bakkers zoals:
Wil je graag bakker worden? Dan kun je het beste een opleiding volgen in de richting van brood- en banketbakker. Het gaat over een beroepsopleiding die ongeveer twee tot vier jaar duurt. Hoelang hij echt duurt, hangt af van je ervaring en vooropleiding. Je leert tijdens de opleiding zelfstandig te werken als brood- en banketbakker. Er is veel aandacht voor het maken van gebak, brood en taarten en welke ingrediënten je dan kunt gebruiken. Ook hygiënisch werken hoort hier bij en staat hier ook centraal. Hygiëne is voor de bakker van groot belang, zelfs een voorwaarde! Je leert tijdens de opleiding ook moduleren en het tot in de puntjes afwerken van allerlei producten.
Een bakker kan in verschillende bedrijven werken zoals in de ambachtelijke bakkerij, de industriële bakkerij, de pastisserie en bij gespecialiseerde gebak- en taartenwinkels. Waar je gaat werken, zal ook bepalen welke producten er gemaakt worden.
Een bakker is iedere dag vroeg op om zijn beroep uit te oefenen. Je wil namelijk je klanten op tijd voorzien van vers brood en andere producten. De werkdag begint vaak rond vier uur. Het is een beroep waarbij je stevig door moet werken.
Als je een goed opgeleide bakker bent, dan is er genoeg werk te vinden. Je kunt ook altijd jezelf specialiseren en dan kun je je ook in laten huren. Er zijn bij de meeste beroepen wel mogelijkheden om door te groeien, bij een bakker in ieder geval wel. Je kunt zelf bekijken wat je leuk en/of interessant vindt. Er kan ook gekozen worden voor losse workshops of cursussen die je kunt volgen, want ook daardoor kun je je nieuwe dingen eigen maken. Let ook goed op, dat je op de hoogte bent van de laatste baktechnieken en doe daar ook je voordeel mee. Ook de laatste materialen kunnen je helpen om weer wat nieuws aan te kunnen bieden aan je klanten. Zorg dat je bij blijft op jouw vakgebied.
Een bakker kan in loondienst werken. Wat je verdient hangt dan af van je leeftijd en zal liggen tussen de 1500 en de 2500 euro per maand (bruto). Het salaris hangt ook af van de verantwoordelijkheid en precieze taken van de bakker. Je hebt als zelfstandig ondernemer genoeg kansen als bakker. Specialiseren speelt hierin dan wel een grote rol! Je kunt dus zelf deels invloed hebben op het salaris, als je namelijk een specialisatie hebt dan kun je ook meer verdienen. Let goed op hoeveel je gaat investeren in opleidingen, dit wil je namelijk graag ook terugverdienen. Sommige mensen zijn als bakker parttime werkzaam, ook dat kan een prima keuze zijn.
Als je als banketbakker aan het werk gaat, dan heb je verschillende taken. Deze worden nu nader toegelicht: