Hoe maak je een cv?

Hoe maak je een cv?

Hoe maak je een cv? Een goed Curriculum Vitae (CV= (korte) beschrijving van de levensloop) is van belang als je gaat solliciteren, maar hoe maak je een CV? Welke onderwerpen behandel je en welke informatie over jezelf geef je wel en/of niet vrij? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een CV kunt maken en wat je hierin allemaal gaat melden over jezelf, zodat je voor je volgende sollicitatie een goed CV kunt opstellen! Een goed CV is het halve werk als je gaat solliciteren, laat een CV echter geen half werk zijn.

Eenvoudiger dan het lijkt?

Een goede CV opstellen kan soms lastiger zijn dan je in eerste instantie had gedacht. Een CV ziet er misschien eenvoudig uit, je vult je gegevens in en je bent snel klaar. Maar zo eenvoudig is het niet. Aandacht besteden aan je CV is van groot belang als je gaat solliciteren. Je wilt immers een goede indruk maken en dan is het van belang dat je CV bestaat uit een goede lay-out, daarmee maak je jouw CV aantrekkelijk voor de lezer. Het is tevens belangrijk dat je CV overzichtelijk is en compleet. Degene die jouw CV leest moet alle relevante gegevens voor de functie uit je CV kunnen halen. 

Indeling van je CV

Een goede indeling is bij je CV van groot belang. Wanneer je alle informatie door elkaar gaat plaatsen, wordt het snel onoverzichtelijk. Daarom kun je beter een verdeling maken, daarbij kun je gebruik maken van tabellen. Je maakt een tabel waarin je je persoonlijke gegevens vermeldt, zoals je naam, je adres en je woonplaats (de naw gegevens). Ook je email adres en je telefoonnummer noem je in dit gedeelte. 

Als je de persoonlijke gegevens in hebt gevuld dan kom je bij nog een belangrijk deel namelijk over je opleidingen en cursussen. Daarbij kun je het beste drie kolommen gebruiken. De eerste kolom is voor de datum, de tweede voor de officiële naam van de opleiding en de derde kolom is dan voor een korte omschrijving van wat je hebt gedaan of wat het vakkenpakket is wat je daar hebt gevolgd. Noteer tevens of je de opleiding of cursus met succes hebt afgerond, je diploma hebt behaald.

Deze indeling kun je ook gebruiken als je informatie gaat geven over je ervaring bij je vorige of huidige baan. Het is belangrijk dat je op je CV iedere keer een korte omschrijving zet, zodat je nieuwe werkgever kan zien wat je hebt gedaan en wat hij van je kan verwachten. Vraag je ook telkens af of de informatie toegevoegde waarde heeft voor de functie waarnaar je solliciteert.

Toon en lettertype CV

De toon van je CV dient zakelijk te zijn. Daarbij gebruik je ook een zakelijk lettertype. Er mogen geen meningen in je CV staan, alleen maar feiten. Bij je omschrijvingen dien je dan ook kort en zakelijk te zijn. Relevante informatie vermeld je in je CV en de rest laat je achterwege. Het gaat er om dat wanneer anderen je CV bekijken, dat zij in een paar seconden kunnen zien welke opleiding je hebt gedaan, welke ervaring je hebt en dat zij daardoor kunnen beoordelen of dat jij wellicht in aanmerking komt om de nieuwe werknemer te zijn voor het bedrijf.

Essentie CV

Een CV is van belang omdat dit het eerste contact is met je potentiële werkgever. Je wilt dat je CV de aanleiding is dat je op gesprek mag komen. Je wilt namelijk graag binnen dat bedrijf werken, omdat jij denkt dat je de werkzaamheden uit kunt voeren en een aanvulling zult zijn voor het bedrijf. Maar het belangrijkste is, wil de onderneming jou als werknemer? Voordat een onderneming een nieuwe werknemer aanneemt, plaatst zij een vacature en daar kan iedereen dan op reageren met een brief en CV. Aan de hand van je CV kan zij dan bekijken of je wellicht geschikt bent voor het bedrijf. Ze bekijkt je CV en krijgt in grote lijnen een idee wie je bent en wat jouw prestaties tot nu toe zijn op het gebied van scholing en eventuele werkervaring. De nieuwe werkgever gebruikt je CV om een afweging te maken tussen jou en de andere belangstellenden (sollicitanten). Daarom is het van belang dat jouw CV goed is, positief opvalt en duidelijk maakt wat jouw toegevoegde waarde is binnen de onderneming.

Hoe maak je een goed CV?

Je bent van plan om te gaan solliciteren, maar er staat bij de advertentie dat je moet solliciteren met een CV. Je hebt nog nooit een CV opgesteld en hebt het toch nodig omdat je graag deze baan wilt hebben. Dan is het belangrijk dat je leert hoe je een goed CV moet maken. Daarbij horen twee belangrijke punten:

 • Aantrekkelijk, overzichtelijk en compleet CV
 • Positief opvallen van je CV

Een aantrekkelijk, overzichtelijk en compleet CV maken

Je CV dient aantrekkelijk te zijn, je kunt het beste de opmaak realiseren met een tekstverwerkingsprogramma. Als je gebruik maakt van een goede structuur dan is dat voor de lezer al aangenamer om door te nemen. Daarnaast vindt men ook sneller de informatie, waar hij of zij naar op zoek is. Stel je eens voor dat er op een vacature 66 mensen hebben gereageerd, er dienen dan 66 brieven en CV’s doorgenomen te worden. Hoe meer reacties, des te minder tijd men heeft/neemt om alles door te nemen.

Er wordt dus snel gekeken of er interesse en belangstelling is. Daarom is de presentatie van je CV van groot belang. Deze dient er positief uit te springen en de interesse te wekken van de werkgever. Als men niet meteen in de CV vindt waar men naar op zoek zijn, is de kans groot dat men afhaakt. Er is bij een groot aantal sollicitanten namelijk niet veel tijd om alles door te nemen en dan wordt je CV aan de kant gelegd. Jammer, een gemiste kans! Dit kun je dus voorkomen door te zorgen voor een aantrekkelijk, overzichtelijk en compleet CV.

Hoe maak je je CV aantrekkelijk?

Je kunt je CV aantrekkelijk maken door:

 • Overzicht te houden
 • Accenten te gebruiken, vetgedrukte en cursieve teksten
 • Taalgebruik aanpassen aan de branche en eventueel de functie
 • Relevante inhoud plaatsen
 • Geen spelfouten in je CV (laat iemand je CV lezen, voordat je deze instuurt)
 • Maximaal twee pagina’s aan inhoud

Zet jezelf in een aantrekkelijk daglicht. Hoe doe je dat?

In een CV ga je jezelf presenteren naar de buitenwereld. Daarbij is het van belang dat je de juiste informatie gaat plaatsen. Maar wat is interessant en wat laat je achterwege? Eigenlijk bestaat een CV uit je persoonsgegevens en behaalde ‘prestaties’. Bij deze prestaties gaat het over behaalde studieresultaten, diploma’s en werkervaring.  Een CV wordt vaak ingedeeld in persoonsgegevens en een onderdeel werkervaring. Dan is er nog een onderdeel opleidingen. Deze gegevens dienen in ieder geval in je CV vermeld te worden. Aan de hand van deze informatie wordt vaak een keuze gemaakt of je wel of niet geschikt bent. Als er bij een bepaalde functie speciale diploma’s worden gevraagd of een aantal jaren werkervaring, dan dien je dit ook te vermelden in je CV als je daar aan voldoet.

Eventuele andere onderdelen van je CV

In je CV kun je eventueel ook aandacht besteden aan extra studies of cursussen, nevenactiviteiten, vaardigheden, competenties en hobby’s. Je kunt deze aspecten behandelen, maar dat is niet verplicht. Bij een cursus kun je bijvoorbeeld denken aan een EHBO cursus, dit kan voor de baan waarnaar je solliciteert van belang zijn. Vermeld dit dan ook, zodat men weet dat je dit in je bezit hebt. Dit is een meerwaarde wanneer anderen dit niet hebben. Als je wilt weten welke extra aspecten voor jouw CV van belang zijn, is het raadzaam om jezelf daarbij een vraag te stellen. Vraag jezelf steeds af: “Maakt de vermelding mij tot een geschiktere kandidaat?” (is de toevoeging relevant), als dat zo is, dan kun je de informatie vermelden. Zo niet? Laat deze dan achterwege.

Voorbeeld CV

Personalia
Naam: Jan Janssen
Adres: Margrietstraat 15, 6402 AZ Groningen
Telefoonnummer: 050-1234569 / 06-12345678
E-mail: janjanssen@hotmail.com
Geboren: 01 januari 1985

Opleidingen
2004-2008    Communicatie in Groningen, specialisatie bestuurskunde
Geslaagd in augustus 2008
2000-2004    VWO op de Rijksscholengemeenschap Groningen
Geslaagd in september 2004

Werkervaring
2000-heden    Medewerker callcenter “naam uitzendbureau”
Klanten te woord staan over diverse producten en ik heb ervaring met proactief bellen naar klanten.

Cursussen
2002    Cursus Excel (geslaagd)
2001    Cursus Word (geslaagd)

Talen
Engels    mondeling en schriftelijk goed
Duits     mondeling en schriftelijk goed

Competenties
Sterke punten

 • Sociaal
 • Betrokken
 • Teamspeler
 • Zelfstandig
 • Verantwoordelijk
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 8919x
Toegevoegd: 23-03-2015 07:17
Gewijzigd: 15-08-2015 20:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!