Werken op kantoor

Effectief en efficiënt werken op kantoor, zo doe je dat

Werken op kantoorVeel mensen werken op kantoor. Dit betekent dat je minder beweegt omdat het vaak zittend werk betreft. Soms kan er een raam open maar het kan ook zo maar zijn dat er geen raam is. De klimaatbeheersing wordt wellicht door de airconditioning beheerd. Zeker bij de moderner kantoorgebouwen is dit van toepassing. Maar hoe blijf je desondanks geconcentreerd een dat je effectief en efficiënt kunt werken op kantoor?

Wat is van invloed?

Er is een aantal aspecten die beïnvloeden hoe we het beste kunnen werken. Je moet je prettig voelen op je werkplek. Dit betekent niet alleen dat je goed moet kunnen zitten op de juiste zithoogte met de juiste apparatuur. Ook de omgeving waarin je je bevindt speelt een rol daarin. Het licht is belangrijk, heb je buitenlicht of niet? Kleuren om je heen kunnen van invloed zijn op je prestaties en hoe je je voelt. De kwaliteit van de lucht en de geur. Zijn er veel geluiden om je heen, hoe is de akoestiek? Al deze punten spelen een rol bij hoe je effectief en efficiënt werkt op kantoor.

Hoe zit je?

Misschien sta je er niet altijd bij stil maar hoe je zit achter je bureau is van invloed op je werk. Als je aan een te hoog of een te laag bureau zit kun je lichamelijke klachten krijgen. De hoek van je benen speelt daar een rol bij. Als je te hoog zit kun je je voeten niet goed neerzetten op de grond. De stoel is dan te hoog of je bureau staat te hoog. Wat is een goede houding? Je knieën vormen een hoek van iets meer dan 90 graden waarbij je voeten plat op de grond staan. Als je je voeten ver naar voren kunt strekken zit je te laag. Als je je bureau in hoogte kunt verstellen, pas dit dan aan. Je moet recht op je bureaustoel zitten, pas de instellingen van je stoel eventueel aan. Probeer een relaxte zit te bereiken zonder onderuit of scheef te zakken. Je schouders hangen ontspannen naar beneden terwijl je werkt. Hiermee voorkom je hoge schouder- en nekklachten. Ook de stand van het scherm van de computer is belangrijk. Het scherm moet recht geplaatst zijn en op een armlengte afstand van je vandaan staan. De bovenrand van de monitor is op ooghoogte. Verhoog dit eventueel door er boeken onder te plaatsen of een speciale standaard aan te schaffen.

Buitenlicht of niet?

Het licht in je werkruimte is belangrijk. Als je te weinig of te veel licht hebt loop je het risico dat je moet knijpen met je ogen om goed naar je computerscherm te kijken. Zet je beeldscherm dwars op een raam. Hiermee zorg je ervoor dat het zonlicht niet op rechtstreeks op je scherm valt. Ook kijk je daarmee niet recht in de zon. Als je last hebt van lichtval van boven, is het wellicht een mogelijkheid om een lamp op je bureau te plaatsen waarmee je je werk direct verlicht. Een goede bureaulamp verhoogt je efficiency omdat je alles veel beter kunt lezen. Bovendien is goed licht belangrijk voor goed zicht en voorkomt daarmee dat je last kan krijgen van hoofdpijn.

De geluiden om je heen

Leuk hoor, samenwerken in een team met andere mensen. Vaak werk je ook nog eens in één grote kantoorruimte, een eigen kantoor is vaak een uitzondering. Er is dus altijd geluid om je heen en voor sommige mensen is dat heel vervelend. Zij raken sneller afgeleid en kunnen zich minder goed concentreren. Je kunt prikkelbaar worden. Dit heeft allemaal invloed op hoe je je werk doet. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om (bij)geluiden te verminderen en de akoestiek te verbeteren. Speciale panelen kunnen zorgen voor een betere akoestiek. Deze bevestig je aan kasten of aan het plafond bijvoorbeeld. Ook kunnen bureaus uitgerust worden met speciale akoestische schermen op maat. Een betere akoestiek maakt medewerkers productiever. Goede akoestiek draagt bij aan effectief en efficiënt werken op kantoor.

De kwaliteit van de lucht

Een goede luchtkwaliteit in de kantoorruimte draagt zeker bij aan efficiënter werken. In een ruimte met meerdere mensen kan de lucht verontreinigd raken. Denk aan fijnstof, geuren, bacteriën, virussen en schimmels. Luchtreiniging op kantoor is dan ook een aanrader om de productiviteit van medewerkers op peil te houden. Een goede luchtreiniger en de juiste filters pakken de problemen met de lucht aan. Goede ventilatie en niet te droge lucht zijn ook belangrijk. Een goede luchtkwaliteit merk je doordat je minder moe bent en je blijft alerter. Het ziekteverzuim van medewerkers is lager bij een gezonder binnenklimaat. Een goede luchtreiniger werkt kostenbesparend omdat het energiezuinig kan werken. De lucht wordt op evenwichtige wijze verwarmd en gekoeld voor een goede klimaatbeheersing. De lucht wordt als het ware hergebruikt en niet direct naar buiten geblazen. Een fris kantoor, dat werkt prettig!
Groen op kantoor

In een goed kantoor staan planten in de werkruimte. Dat staat leuk, decoratief. Maar dat is het niet alleen. Het heeft ook een positief effect op het welbevinden van de mensen die er werken. Planten verminderen de concentratie kooldioxide en verhogen de luchtvochtigheid. Planten hebben dus een positief effect op de luchtkwaliteit. En dat zorgt weer voor betere prestaties. Bovendien hebben planten op veel mensen een rustgevend effect. Het is niet vergelijkbaar met een wandeling in het bos maar onderzoek wijst uit dat de aanwezigheid van planten ervoor zorgt dat het stressniveau daalt. Je voelt je gezonder. Groen op kantoor moet je dus gewoon doen.

Schoonmaak en onderhoud  

Naast dat een goede luchtkwaliteit in een kantoorruimte bijdraagt aan een prettiger werkomgeving, is het van belang dat je werkomgeving schoon is. Dat geldt niet alleen voor je bureau maar ook je toetsenbord en beeldscherm moet je zo nu en dan schoonmaken. Schoonmaakmiddelen zijn soms van een behoorlijk agressieve en ongezonde en onnatuurlijke samenstelling. Dit kan de binnenlucht aantasten omdat de schoonmaakmiddelen verdampen onder invloed van warmte en aanraking. Kies een schoonmaakbedrijf dat gebruik maakt van natuurlijke en duurzame producten. Als er geen schoonmaakbedrijf is, zorg dan zelf voor vriendelijker schoonmaakmiddelen. Als de muren of kozijnen een verfbeurt nodig hebben is het beter om te kiezen voor een verf zonder chemische stoffen. Maak de gezonde keuze.

Dit maakt werken leuker

Als je je goed voelt op je werk, is het gemakkelijker om hard te werken. Er is altijd veel te doen om de koffie op kantoor. Een goede koffiemachine is belangrijk. Maar eigenlijk levert thee nog meer op. Thee zorgt voor snelle mentale alertheid en een verlaging van het stressniveau. Zeker iets om aandacht aan te schenken. Voeding is de motor van de mens. Deze motor moet je voeden met gezonde dingen. Natuurlijk is een broodje kroket op zijn tijd best lekker maar zorg voor gezonde catering. Voedingsmiddelen die de concentratie verhogen zijn vis, eieren, noten en zaden. Dus een lekkere omelet met zalm op een volkorenbroodje is een prima lunchgerecht!

Zorg voor afwisseling!

Als laatste aandachtspunt is het belangrijk dat je regelmatig beweegt. Kantoorwerk wordt bestempeld als zittend werk maar dat wil niet zeggen dat je alleen maar moet zitten. Je moet af en toe achter je bureau weg. Loop eens naar een collega toe als je een vraag hebt in plaats van een mail te sturen. Als je naar een andere verdieping moet, neem de trap in plaats van de lift. Neem een kleine beker of een klein glas zodat je vaker moet opstaan om iets te drinken te pakken. Als je moet bellen, loop dan even weg. Je krijgt dan wat beweging en je naaste collega’s hebben geen last van het geluid. Ga in de lunchpauze even wandelen. Zo krijg je lichaamsbeweging en frisse lucht, twee vliegen in één klap! Dit zijn zomaar wat kleine aanpassingen in je gedrag. Maar deze aanpassingen zorgen er wel voor dat je je hersenen even prikkelt en van zuurstof voorziet. Je kunt daarna geconcentreerder en effectiever werken.

Kijk eens wat je kunt veranderen aan de hand van bovenstaande tips. Zorg dat je je dag op kantoor gezonder en efficiënter doorbrengt. En als je op de fiets naar je werk kunt, fiets je na je werk je hoofd lekker leeg. Je werkdag eindigt fris en de avond kan beginnen!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 3867x
Toegevoegd: 09-06-2017 12:28
Gewijzigd: 10-06-2017 14:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!