Met deze banen draag je bij aan de energietransitie

Met deze banen draag je bij aan de energietransitie

Met deze banen draag je bij aan de energietransitieBeetje bij beetje beweegt de wereld weg van het gebruik van fossiele energie, om hierbij steeds vaker bewust te kiezen voor de toepassing van hernieuwbare energiebronnen. Het snel opgelopen aantal zonne-energiesystemen in binnen- en buitenland, de plaatsing van grote windturbines en bijvoorbeeld investeringen in biobrandstoffen zijn er voorbeelden. Dit artikel zet een aantal banen op een rijtje, waarmee je actief bij kan dragen aan de energietransitie.

De afgelopen jaren heeft de energietransitie een steeds bepalender positie binnen de samenleving ingenomen. In de industrie wordt geprobeerd om het verbruik van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk af te bouwen en te vervangen voor hernieuwbare bronnen. Daarnaast zoeken huishoudens steeds vaker naar mogelijkheden om hun eigen levensstijl te verduurzamen. Het is niet voor niets dat het aantal installaties van zonnepanelen, thuisbatterijen en bijvoorbeeld laadpalen voor elektrische auto’s in de afgelopen periode fors toenam. Naast het verduurzamende effect van dergelijke investeringen, is het ook financieel aantrekkelijk om zelf groene stroom op te wekken. 

Een aanpassing van de eigen levensstijl is een stap in de goede richting. Mogelijk wil je actiever bijdragen aan de energietransitie, om zo een onnodig snelle achteruitgang van het milieu en klimaat tegen te gaan. Die bijdrage lever je door bijvoorbeeld bewust te kiezen voor een baan, waarmee je de verduurzaming van de wereld om je heen stimuleert. Wat zijn typische voorbeelden van banen gerelateerd aan de energietransitie? In welke sectoren bevinden deze functies zich? Tijd om verder in te zoomen op de mogelijkheden die je hierbij hebt. 


Noodzaak van het bijdragen aan de energietransitie

Het verbruik van fossiele brandstoffen, waarvan aardolie, aardgas en steenkool voorbeelden zijn, leidt tot de uitstoot van broeikasgassen. Deze broeikasgassen hebben een negatieve impact op het milieu. Het zal je niet onbekend zijn dat de uitstoot ervan resulteert in een toenemende temperatuur op aarde. De afgelopen vijf tot tien jaar hebben we dit effect meermaals in de praktijk meegemaakt, met warme zomers en een veranderend klimaat. Naast het feit dat de temperaturen in de zomer regelmatig ver boven de 30 graden Celsius reikten in eigen land, zijn regenbuien steeds intenser, worden we vaker geconfronteerd met een storm, enzovoorts. Een verandering die we met de energietransitie een halt proberen toe te roepen. 

Bij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen wordt in beginsel geen schade aangericht aan het milieu en klimaat. Immers, de aarde zorgt in dit geval zelf voor het opwekken van de energie. Tegelijkertijd moeten er zonnepanelen, windturbines en bijvoorbeeld laadpalen geproduceerd worden om hiervan te kunnen profiteren. Logischerwijs heeft de productie daarvan wel impact op het milieu. Deze impact is echter aanmerkelijk minder groot dan een continu verbruik van fossiele brandstoffen. 

Los van het feit dat Nederland zelf actief wil bijdragen aan het tegengaan van een klimaatverandering, wordt dit het land ook opgelegd. Onder meer via de Green Deal die is opgesteld door de Europese Unie en de klimaatafspraken van Parijs. Ook andere landen in Europa werken hard aan het terugdringen van het verbruik van fossiele brandstoffen in hun industrie. 


Banen gerelateerd aan de energietransitie

Zoals eerder in dit artikel genoemd wordt, kun je zelf bijdragen aan het versnellen van de energietransitie door te solliciteren op vacatures die hieraan gerelateerd zijn. Banen die betrekking hebben op de energietransitie lopen sterk uiteen. Het maakt zodoende niet uit of je een opleiding op het mbo, hbo of wo gevolgd hebt; je vindt vrijwel zeker een functie waarmee jij een snelle klimaatverandering helpt tegen te gaan. Voorbeelden van vacatures gerelateerd aan de energietransitie zijn onder meer die van een electrical engineer, een project engineer, een elektrotechnicus en onderhoudsmonteur.





Het zijn voorbeelden van banen waarmee je veelal betrokken bent bij grote projecten die vanuit de overheid of ondernemingen worden geïnitieerd. Naast deze functies zijn er ook banen te vinden die juist specifiek gericht zijn op het ondersteunen van particuliere huishoudens bij het verduurzamen van hun woning. Denk aan het beroep van elektricien, het beroep van een monteur van laadpalen of zonnepanelen, enzovoorts. Wat spreekt jou het meeste aan? 

Kijk ook eens naar vacatures in de infra 

Om deze laadpalen aan te kunnen sluiten of bijvoorbeeld een groot zonnepark aan te kunnen leggen voor een onderneming, is het belangrijk dat de juiste infrastructurele voorzieningen ter plekke aanwezig zijn. Het maakt dat je breder kunt kijken dan slechts naar vacatures gerelateerd aan de energietransitie. Kijk bijvoorbeeld ook naar vacatures in de infra. Binnen deze sector zoekt men onder meer naar een werktuigbouwkunde engineer, een lead engineer civiel, enzovoorts. 

Vergelijkbaar met de banen in de infrastructurele sector zijn ook banen als die van een projectmanager, een secretaresse of bijvoorbeeld een financieel specialist populair. Ze zijn bij vrijwel ieder project dat zich richt op het verduurzamen van industrieën betrokken. Of denk aan het werk van een adviseur op het gebied van duurzaamheid. Ga bij particuliere huishoudens langs om hen meer te vertellen over de verschillende verduurzamende maatregelen die zij binnen hun woning kunnen nemen. Is het voor hen interessant om bijvoorbeeld een zonne-energiesysteem op het dak te combineren met een thuisbatterij om een overschot aan groene stroom zelf op te kunnen slaan? 


Vraag naar specialisten in deze sectoren blijft groot 

De verwachting is dat de vraag naar specialisten binnen de verschillende sectoren rondom een verduurzaming van de industrie de komende jaren groot zal blijven. Er moet in de komende jaren immers nog veel werk verzet worden om daadwerkelijk te kunnen voldoen aan de doelen die gesteld zijn in de Green Deal van de Europese Unie. Dit in combinatie met de huidige omstandigheden op de arbeidsmarkt maakt het voor geïnteresseerden een zeer goed moment om de overstap naar een andere werkgever te overwegen. 

Het UWV spreekt al langere tijd van een krappe arbeidsmarkt. Die krapte zit met name bij de technische beroepen, naast beroepen in de zorg en bijvoorbeeld het onderwijs. Men verwacht niet dat het aantal werkzoekenden de komende jaren snel toeneemt, of juist het aantal vacatures in de verschillende branches afneemt. Mocht blijken dat een baan gerelateerd aan de energietransitie minder goed bevalt dan je op voorhand voorzien had, dan kun je relatief makkelijk overstappen naar een andere functie. 

Tip: ga eens langs bij potentiële werkgevers om daar het gesprek aan te gaan over de wijze waarop je straks in een nieuwe functie bij kunt dragen aan de energietransitie. Biedt de gevonden baan daadwerkelijk de uitdaging die je zoekt? Past het bedrijf dat de functie aanbiedt bij jou als persoon? Een eerste kennismaking is vaak heel vrijblijvend en helpt je dat beeld voor jezelf te vormen, nog voordat je solliciteert op een functie. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 320x
Toegevoegd: 22-07-2024 11:25
Gewijzigd: 22-07-2024 15:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!