Dietiste

Diëtiste taken

DietisteBen je op zoek naar een beroep dat bij je past, maar kun je nog geen keuze maken? Misschien is diëtiste wat voor je. Er is maar een manier om daar achter te komen, lees daarom nu in dit artikel meer over de taken van een diëtiste.

Diëtiste

Wanneer je werkzaam bent als diëtiste ben je voedingsdeskundige. Je hebt hierbij een adviserende en ook een coördinerende rol binnen de organisatie, meestal in de voedingszorg. Een diëtiste mag een diagnose stellen die gericht is op de aandacht voor de voeding van mensen, gericht op medisch, persoonlijk en psychosociaal aspect. Er wordt door een diëtiste gekeken welke voedingsbehoefte iemand heeft en dan kan er een individueel behandelplan op worden gesteld (samen met de patiënt). Het is mogelijk dat de diëtiste een aanvraag in gaat dienen voor de levering en eventueel ook voor de vergoeding van de klinische voeding en toebehoren. Gepaste voeding voor iedereen in de samenleving is belangrijk en daar is een diëtiste altijd mee bezig. De aanpassingen, die gedaan worden in de voeding van een patiënt, worden geëvalueerd en eventueel ook bijgesteld. Er wordt voorlichting gegeven, maar ook krijgt de patiënt begeleiding om veranderingen in het voedingspatroon door te zetten en vol te houden.

Diëtiste voedingsadvies

Er kan voedingsadvies gegeven worden aan groepen mensen, maar individueel voedingsadvies zorgt vaak voor betere resultaten. Bij individueel advies, wordt er gekeken naar jouw situatie en krijg je ook advies op maat. Sommige adviezen voor hele groepen kun je ook gebruiken, maar als je bijvoorbeeld af wil vallen of je wil juist aankomen, dan is voedingsadvies op maat beter en zinvoller. Een diëtiste kan met jou in gesprek gaan over wat je wil bereiken, samen ga je in gesprek over hoe en wat je nu eet en wat je eenvoudig kunt veranderen. Er zijn ook voedingsadviezen die je in de praktijk moet brengen die wat meer tijd kosten, maar daar kun je samen aan blijven werken. Als je in een groep advies krijgt, dan wordt er naar het geheel gekeken, voor de individuele vragen is dan vaak geen tijd. Daarnaast heb je meer aan individueel advies, omdat jij al je vragen kunt stellen en precies kunt aangeven hoe jij je voelt en wat het anders eten met je doet. Een op één durf je vaak uit te spreken wat je denkt en wat je voelt, in de groep is dat vaak lastiger. Sommige mensen zijn dan bang voor de reacties van anderen. De groepsvoorlichtingen over voedingen zijn zeker wel zinvol, maar als je echt af wil vallen of aan wil komen en jouw voedingspatroon wil veranderen, dan is maatwerk van de diëtiste een goede aanvulling.

Taken diëtist

Er zijn al verschillende taken van de diëtiste genoemd, maar een diëtist mag nog meer:

 • Een diëtist mag protocollen en werkafspraken opstellen.
 • Nieuwe ontwikkelingen worden door de diëtist besproken met artsen, verzorgenden en met verpleegkundigen.
 • Een diëtist overlegt met de arts over medicatie, maar ook over mogelijke ziekteverschijnselen en eventueel ook over laboratoriumuitslagen.
 • Een diëtist kan ook overleggen met de verpleegkundige en dan gaat het over de uitvoering van het voedingsbehandelplan. Als een patiënt problemen heeft, dan kan de verpleegkundige daarover advies inwinnen bij de diëtiste.
 • De logopedist werkt ook vaak samen met een diëtist. Het kan zijn dat een patiënt moeite heeft met slikken.
 • De ergotherapeut en de diëtist spreken elkaar over de praktische hulpmiddelen.
 • De fysiotherapeut overlegt met de diëtist over de intensiteit en ook over de aard van de bewegingsactiviteit van de patiënt.

Diëtist samenwerken

Een diëtist werkt altijd samen met anderen. De goede transmurale samenwerking bij diëtisten onderling is erg belangrijk. Als een patiënt bij meerdere artsen in behandeling is, dan moet iedereen goed op de hoogte worden gehouden. Er zullen gegevens overgedragen moeten worden, maar er kunnen ook gegevens opgevraagd worden over eerdere behandelingen van de voeding bijvoorbeeld. Dossiervorming is voor een diëtist daarom belangrijk.

Diëtist vaardigheden

Een diëtiste weet veel over voeding en kan mensen daarover adviseren en begeleiding geven. Iedereen die gezonder wil eten, kan bij de diëtiste terecht voor een gesprek. Maar het kan ook zijn dat een arts je door gaat verwijzen naar een diëtiste. De diëtiste gaat dan samen met de patiënt kijken naar een dieet wat bij diegene past. Als je bijvoorbeeld suikerziekte hebt, dan is het belangrijk dat je er qua voeding ook rekening mee houdt, dat je niet teveel suikers binnenkrijgt. De diëtiste zal een dieet samenstellen en dan kijken naar verschillende factoren. Er zal als eerste gekeken worden naar je huidige eetpatroon, maar ook je leefgewoonte wordt hierin meegenomen. Ook wordt er gekeken of dat je je eetpatroon uit kunt voeren of dat er extra mensen ingeseind moeten worden die je kunnen helpen.

 • Inlevingsvermogen, je eetpatroon veranderen is niet altijd gemakkelijk. Voor een diëtiste is het belangrijk dat je het probleem begrijpt en dit ook laat merken aan de patiënt.
 • Motiveren, je doel is om de patiënt te helpen om af te vallen of aan te komen, in ieder geval om het voedingspatroon te veranderen. Het gaat er om dat je de patiënt kunt motiveren om door te zetten. Je moet dit duidelijk aan hem of haar over kunnen dragen.
 • Luisteren, hierbij gaat het over wat een patiënt voor wensen en behoeften heeft, maar ook hoe het gaat nu de aanpassingen door zijn gevoerd. Lukt het? Wat voelt de patiënt? Waar loopt hij of zij tegenaan? Het is belangrijk om hier als diëtiste op in te spelen.
 • Coachen, goed in de gaten houden hoe het proces verloopt. Als het niet gaat, bekijken wat er anders kan. Als het goed gaat, op afstand in de gaten houden hoe het gaat en informeren bij de patiënt hoe hij zich voelt en hoe het verloopt.
 • Bijscholen, je wil namelijk op de hoogte blijven van de laatste onderzoeken op voedingsgebied. Cursussen en lezingen dien je dan als diëtiste ook bij te houden, zodat je deze kennis weer in de praktijk toe kunt passen.

Diëtiste doelgroep

Als diëtiste kun je met verschillende mensen in aanraking komen. Zowel overgewicht als ondergewicht zijn vervelend en vereisen aanpassingen in het voedingspatroon. Ook wanneer je last hebt van hartkloppingen, een slechte stofwisseling of een allergie hebt, dan is je voeding van groot belang. Sporters kunnen ook een beroep doen op de diëtiste en advies vragen over wat zij het beste voor, tijdens en na het sporten kunnen eten (dit is ook afhankelijk van het doel wat een sporter heeft). De eetpatronen van een patiënt moeten ook in kaart worden gebracht. Iemand die vegetariër is, ga je geen dieet geven met vlees. Het is daarom echt maatwerk, waarbij een diëtiste veel over de patiënt en zijn of haar leef- en eetpatroon moet weten.

Diëtist werkgebied

Je kunt als diëtiste een eigen praktijk hebben, maar je kunt ook in loondienst zijn. Je zou kunnen werken in een verpleeghuis, maar ook in een ziekenhuis, in de thuiszorg of bij een voorlichtingsbureau. Als je een eigen praktijk begint, dan ben je zelf eindverantwoordelijke voor een dieet, dat je voor gaat schrijven en je zou dan ook huisbezoeken af kunnen leggen bij patiënten. Als je in een instelling werkt, dan heb je als diëtiste niet alleen de verantwoordelijkheid. Je werkt dan namelijk in een team en dan heb je samen de verantwoording voor de patiënten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 5575x
Toegevoegd: 02-08-2016 18:52
Gewijzigd: 15-08-2016 23:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!