uitzendbureau

Wat doet een uitzendbureau?

uitzendbureauAls je benieuwd bent wat een uitzendbureau allemaal doet en wat zij voor je kunnen betekenen, kun je in dit artikel een antwoord lezen op deze en andere vragen.

Wat is een uitzendbureau?

Bij een uitzendbureau komen vraag en aanbod van banen binnen. De medewerkers van een uitzendbureau proberen een werkgever te koppelen aan de juiste werkzoekende, aan de juiste kandidaat voor die baan. Het kan gaan om parttime banen, tijdelijke projecten, fulltime opdrachten, vakantiewerk en stages. Als je werk zoekt laat jij je inschrijven bij een uitzendbureau, ook als je eigenlijk een vaste baan wilt. Zie het uitzendbureau als een opstapje naar vast werk. Ben je namelijk werkloos en zoek je al geruime tijd naar werk, dan is het verstandig om je naast het solliciteren ook in te laten schrijven bij een uitzendbureau. Er zou zo maar een tijdelijke baan voor je klaar kunnen liggen. Die tijdelijke baan zorgt er voor dat je zelf een inkomen verdient en dat je aan het werk blijft. Een werkgever zal liever iemand in dienst nemen die werkt dan iemand die al geruime tijd werkloos is. Ook al is de baan misschien niet helemaal wat je had gewild, je blijft in elk geval bezig op de arbeidsmarkt en dat geeft je veel voordelen.

Je krijgt op die manier ook steeds meer ervaring en ook niet onbelangrijk je hoort er nog helemaal bij met deze baan. En vanuit een baan is het eenvoudiger om een andere baan te krijgen. Ook de sociale contacten die je daar opbouwt kunnen misschien meehelpen een andere vaste baan te vinden. Als je eenmaal bij een uitzendbureau staat ingeschreven en daar je CV hebt achtergelaten dan hoor je het ook snel als er nieuwe aanvragen, vacatures zijn, waarop jij dan meteen kunt reageren. Soms ook brengt de medewerker je in contact met een werkgever als hij of zij weet wat die werkgever zoekt en weet wat jij kunt. Op die manier doe je veel werkervaring op, ook al is het telkens voor een bepaalde periode. Houd de moed erin, want het gebeurt nogal eens dat er voor een uitzendkracht een vast contract uitrolt.

Inschrijven bij een uitzendbureau

Je bent werkzoekende en doet er alles aan om werk te vinden. Je solliciteert op alle vacatures die bij je passen en zelfs op vacatures die niet zo aansluiten, maar toch….je wilt werk en inkomen. Je laat je daarom ook inschrijven bij een uitzendbureau. Je hebt een CV, curriculum Vitae, dat je bij het uitzendbureau achterlaat en je weet hoe je een sollicitatiebrief moet schrijven. Het uitzendbureau kan je desgewenst wat tips geven en verder helpen als je hier moeite mee hebt. Lees de volgende belangrijk tips voor je CV en kijk of jouw CV hieraan voldoet. Zo niet dan kun je het aanpassen, ten minste als je hier achter staat, want het is jouw CV. Tips voor je CV:

  • Voeg op de plaats van je naam je e-mailadres toe.   
  • Heb je een accountnaam voor LinkedIn of Twitterprofiel? Vermeld dat ook.
  • Zorg ervoor dat je e-mailadres representatief is, geen rare naam dus.
  • Laat een goede pasfoto maken, geen hele blije, maar een pasfoto die zakelijk overkomt. Laat anderen daarover oordelen, dat is namelijk moeilijk om zelf te doen.
  • Vermeld niet meer dan wat relevant is voor degene die jouw CV moet lezen, noteer alleen relevante werkervaring.
  • Ben eerlijk, een beetje overdrijven mag best, maar liegen doe je dus nooit in je CV, want tijdens een eventueel gesprek val je gegarandeerd door de mand.
  • Maak één CV waarin 'alles' staat en wees selectief wat je in je CV zet voor een sollicitatie op een bepaalde baan. Je past je CV aan, aan de baan waarop je solliciteert.
  • Zorg voor een keurige en overzichtelijke opmaak.
  • Gebruik een normaal lettertype, geen ander lettertype gebruiken waarvan sommige letters vaak slecht leesbaar zijn. Gebruik slechts één lettertype.
  • Laat iemand je CV lezen en controleren op inhoud en zeker ook op spelling.
  • Sla je CV op.
  • Kijk even of je LinkedIn profiel klopt met je CV, je werkgever kan namelijk googlen en het is de bedoeling dat hij je dan daarin herkent.

Naast het maken van een goede CV en een keurige sollicitatiebrief kunnen schrijven is het belangrijk dat jij je netwerk laat weten dat je werk zoekt. Zet daarvoor Facebook in, gebruik LinkedIn en Twitter, deze social media zijn laagdrempelig om in contact te komen met mensen die je aan een baan kunnen helpen of die je nieuwe contacten kunnen bezorgen.

Laat je CV achter bij het uitzendbureau

Ga online als je werk zoekt en schrijf je in bij een uitzendbureau. Het kost je slechts enkele minuten om je online in te schrijven. In een persoonlijk gesprek kun je samen je CV bespreken en eventueel aanpassen. Een medewerker van het uitzendbureau zal je vertellen waar je kansen liggen. Zij of hij weet waarnaar werkgevers op zoek zijn. Je kunt daar een cursus of opleiding op afstemmen. Soms moet je namelijk je droombaan even vergeten. Als er namelijk geen vraag is naar hetgeen waarvoor jij de opleiding hebt gedaan, dan zit daar in elk geval op dat moment geen toekomst in. Misschien krijg je later de kans. Het uitzendbureau kan je veel tips geven en op weg helpen. Blijf in contact met het uitzendbureau, zodat men weet dat jij er serieus werk van maakt.

Rechten en plichten van een uitzendbureau

Als je werk zoekt en niet via andere wegen aan een baan geraakt dan kun jij je bij het uitzendbureau laten inschrijven.

  • De meeste werkzoekenden doen dit meteen als ze hun werk verliezen of hun opleiding hebben afgerond. Het uitzendbureau kan je een tijdelijke baan aanbieden, je in contact brengen met opdrachtgevers en er kan dan zelfs een vaste baan uit voortvloeien. Je hebt steeds te maken met drie partijen als het om een baan gaat die via een uitzendbureau is verkregen: het uitzendbureau, de uitzendkracht en de opdrachtgever (inlener genoemd).
  • De uitzendkracht wordt volgens de uitzend CAO betaald of volgens de CAO van de opdrachtgever. Bij ziekte dient de uitzendkracht zich ziek te melden bij het uitzendbureau (en uiteraard bij de opdrachtgever). Hij of zij ontvangt dan 70 % van het salaris, of wordt doorbetaald. Het ligt aan de fase waarin de uitzendkracht met zijn of haar contract zich bevindt. Het uitzendbureau is de werkgever van de uitzendkracht.
  • De opdrachtgever betaalt aan het uitzendbureau het salaris van de uitzendkracht plus de afdracht van loonbelasting enz. De opdrachtgever betaalt aan het uitzendbureau meer dan de uitzendkracht ontvangt. Daar is het misverstand ontstaan dat het uitzendbureau een deel van het salaris van de uitzendkracht in eigen zak stopt.
  • Terwijl je uitzendkracht bent, krijg je in sommige gevallen de kans om een opleiding te volgen. Het uitzendbureau werkt met een fasensysteem wat betreft arbeidscontracten. Als je langer voor een uitzendbureau werkt heb je meer rechten. Je krijgt een contract met uitzendbeding, dat wil zeggen dat het contract meteen stop als het werk bij de opdrachtgever stopt, fase A, een tijdelijk contract, fase B, gevolgd door een contract voor onbepaalde tijd, fase C.

Online is veel informatie te vinden over uitzendbureaus. Je kunt er zelf ook een vinden bij je in de buurt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 6907x
Toegevoegd: 12-08-2016 14:34
Gewijzigd: 27-08-2016 00:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!