loodgieter aan het werk

Wat doet een loodgieter voor werkzaamheden?

loodgieter aan het werkWe weten allemaal wel wat een loodgieter is, want de meesten van ons hebben waarschijnlijk wel eens met een persoon te maken gehad die dit beroep uitoefent. Een leiding die vervangen moet worden, een verstopte gootsteen of een boiler die niet meer naar behoren werkt: een loodgieter weet precies hoe hij hiermee aan de slag moet. Maar wat doet een loodgieter nu precies? Lees het in dit artikel.

Waar werkt een loodgieter?

Een loodgieter kan net als elk persoon freelance werken, maar in deze beroepsgroep zijn er meer freelancers dan in andere beroepsgroepen. Verder kan hij als medewerker worden ingehuurd door een loodgietersbedrijf of door een installatiebedrijf. Over het algemeen groeien loodgieters niet door naar andere functies, maar het is wel mogelijk voor hen om zich te specialiseren op andere vakgebieden.

Welke opleiding heeft een loodgieter gevolgd?

Aangezien het belangrijk is dat een loodgieter zijn werk vakkundig uitvoert, dient een loodgieter een opleiding de volgen. De opleiding die men dient te doen voor loodgieterswerk is een studie in de installatietechniek. Bij dit soort opleidingen wordt de focus gelegd op de praktijk, omdat dit uiteraard zeer belangrijk is. Tijdens de opleiding werkt de student vier dagen per week in de praktijk en er wordt één dag per week op school besteedt aan het behandelen van de theorie. Er worden verscheidene takken loodgieterswerk behandeld, waardoor een loodgieter op vele gebieden inzetbaar is.

Aan welke competenties moet de loodgieter voldoen?

Loodgieters dienen uiteraard te werken volgens een aantal veiligheidsregels en voorschriften en hiervan moeten zij dan ook op de hoogte zijn. Ook dient de loodgieter kennis te hebben van andere vormen van installatiewerk en hij dient dit ook toe te kunnen passen in de praktijk. Het komt namelijk regelmatig voor dat de persoon ook andere installatiewerkzaamheden moet uitvoeren die horen bij het loodgieterswerk.

Werkzaamheden van een loodgieter

De werkzaamheden van een loodgieter kunnen zeer divers zijn en tegenwoordig hebben veel bedrijven dan ook een aparte loodgieter voor elke tak loodgieterswerk. Je kunt hieronder meer lezen over de verschillende werkzaamheden die een loodgieter kan uitvoeren.

Repareren van verstopte of kapotte afvoeren

Waarschijnlijk hebben we allemaal wel eens te maken gehad met met een verstopte afvoer. Je kunt op verschillende manieren proberen om de afvoer zelf te ontstoppen, maar soms wil dit echt niet lukken. In dat geval kun je ervoor kiezen om een loodgieter in te huren. Als je afvoer kapot is, is het altijd verstandig om een loodgieter te laten komen. De loodgieter kan vervolgens je afvoer ontstoppen of een nieuwe afvoer aanleggen.

Sanitair repareren of vervangen

Als er iets kapot is aan je douche of toilet, kan dit heel vervelend zijn. Een loodgieter kan gelukkig het sanitair voor je vervangen, waardoor je snel weer het toilet of de douche in gebruik kunt nemen. Ook kan deze persoon het gehele sanitair vervangen, mocht dat nodig zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een gehele nieuwe badkamer wilt aanleggen of dat je de plaatsen van het sanitair wilt veranderen. Hiervoor is het eveneens mogelijk om een loodgieter in de arm te nemen.

CV-installatie en boilers onderhouden

Is er iets met je CV-installatie of doet je boiler het niet meer? Je kunt een loodgieter inhuren om erachter te komen waar het probleem ligt. Daarnaast kan deze persoon de installatie of de boiler repareren en eventueel een nieuwe CV of boiler installeren. Omdat je een loodgieter ook voor deze problemen kunt inhuren, hebben loodgieters het vaak erg druk in de winter.

Leidingen aanleggen

Een nieuw huis bouwen of verbouwen brengt veel werkzaamheden met zich mee. Uiteraard kunnen we dan denken aan het metselen, schilderen en inrichten van de woning, maar het loodgieterswerk moet zeker niet worden vergeten. Er dienen namelijk leidingen te worden aangelegd voor onder andere de riolering, de normale waterleidingen en het riool. Tijdens een verbouwing werkt een loodgieter vaak samen met een team van andere klussers en het is belangrijk dat deze samenwerking goed op elkaar is afgestemd.

Dakgoten repareren of vervangen

Een goede afvoer van de regen op het dak is belangrijk om lekkages te voorkomen. Dakgoten die kapot zijn kunnen dan ook het beste zo snel mogelijk worden gerepareerd of vervangen. Een loodgieter kan vakkundig zijn in de aanleg en reparatie van dakgoten. Je kunt dan ook een loodgieter in de arm nemen als je dakgoten gerepareerd of vervangen moeten worden.

Wat is een allround loodgieter?

Een allround loodgieter is een loodgieter die zeer breed inzetbaar is. In het verleden konden de meeste loodgieters diverse werkzaamheden uitvoeren en kon je eigenlijk elke loodgieter wel een allround loodgieter noemen. Naast het normale loodgieterswerk konden deze personen bijvoorbeeld ook zinken goten aanleggen. Tegenwoordig zijn er echter niet zoveel allround loodgieters meer, omdat de meeste loodgieters zich hebben gespecialiseerd op een bepaald gebied. Het is voor de meeste zaken niet echt nodig om een allround loodgieter in te huren, maar voor de bouw of verbouwing van een huis kan dit wel veel voordelen bieden.

Waar komt het woord loodgieter vandaan?

Het beroep loodgieter bestaat al eeuwen en het woord is dan ook al enkele eeuwen geleden bedacht. De naam stamt af van het gieten van stroken lood en loden pijpen. Met behulp van de stroken lood werden buizen waterdicht gemaakt. Het gieten van deze loden producten was een van de werkzaamheden van loodgieters.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 10585x
Toegevoegd: 03-11-2015 01:40
Gewijzigd: 05-11-2015 20:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!