man laat rekening zien

Wat doet een deurwaarder precies?

man laat rekening zienMet een deurwaarder hebben de meeste mensen niet graag te maken. Deze komt namelijk meestal om beslag te leggen op je spullen, maar wat doet een deurwaarder nog meer? In dit artikel kom je meer te weten over wat een deurwaarder precies doet.

Deurwaarder

Op het moment dat je een rekening niet of niet op tijd hebt betaald, kan het zijn dat jij te maken krijgt met een deurwaarder. Een deurwaarder heeft de mogelijkheid om beslag te leggen op je spullen en op je bankrekening. Een deurwaarder heeft ook de mogelijkheid om een woning te ontruimen of een dagvaarding uit te brengen.

Deurwaarder, waarom?

Sommige bedrijven hebben veel geld te goed van klanten en schakelen dan een incassobureau in. Op het moment dat dit geen effect heeft kan er een deurwaarder in worden geschakeld. Als je een deurwaarder in wil schakelen, dan heb je vaak al een of twee herinneringen gestuurd. Je stuurt een verzoek aan je klant(en) om de niet betaalde factuur alsnog binnen een bepaalde tijd te voldoen. Als hij of zij niet reageert, niet of niet volledig het openstaande bedrag betaalt dan kun je de deurwaarder inschakelen.

Taken deurwaarder

Een deurwaarder heeft veel taken en mag ook redelijk veel doen, zoals:

  • Een deurwaarder mag beslag leggen op spullen.
  • De deurwaarder mag beslag leggen op bankrekeningen.
  • Als deurwaarder mag je beslag leggen op de inboedel.

Als een deurwaarder aan de slag gaat, dan moet er wel altijd een vonnis aanwezig zijn van een kantonrechter. Daarbij moet ook jouw eis aanwezig zijn. Je hebt een klant of leverancier die zich altijd eerst mag verweren tegenover de rechter tijdens een zitting. Als dan tijdens de zitting is besloten dat de aangeklaagde moet betalen, dan kan de deurwaarder in worden gezet. Daarbij kan er vervolgens beslag worden gelegd op de auto, een bankrekening, een uitkering, de inboedel en op andere zaken.

Deurwaarder zoeken

Op het moment dat je zelf een deurwaarder in wil zetten, dan kun je het beste zoeken bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Het gaat over een beroepsvereniging en deze houdt in de gaten of dat de aangesloten deurwaarders hun taken goed uit blijven voeren. Het is een vereniging die is aangesloten bij MKB-Nederland. Als je hier gebruik van wil maken, is het belangrijk hier goed naar te kijken. Je wil namelijk wel een deskundige deurwaarder inzetten die het proces in gang gaat zetten en de zaak netjes voor je op gaat lossen.

Incassobureau of deurwaarder?

Sommige mensen halen een incassobureau en een deurwaarder vaak door elkaar. Daarom leggen we het verschil aan je uit:

  • Een incassobureau gaat schulden innen in opdracht van een schuldeiser.
  • Als er niet wordt betaald, kan een incassobureau een deurwaarder inschakelen die wettelijk meer mag doen dan een incassobureau.
  • Iemand krijgt pas met een incassobureau te maken wanneer je meerdere aanmaningen hebt gehad dat een rekening niet is betaald. Als er dan nog niet wordt betaald, dan kan een schuldeiser altijd een deurwaarder inschakelen.
  • Als er een incassobureau of een deurwaarder in wordt gezet, dan komen er altijd extra kosten bovenop het oorspronkelijke bedrag dat betaald moet worden.Taken incassobureau

Een incassobureau kun je zien als een bedrijf dat schulden kan innen. Het wordt vaak in opdracht gedaan van een schuldeiser. Hierbij loopt het contact via een incassobureau. Je hebt zelf geen contact met de schuldeiser. De kosten van een incassobureau worden ook in rekening gebracht. Het zijn dan kosten die bij het totaalbedrag van de openstaande rekening op worden geteld. Als een rekening niet wordt betaald kan dat erg veel geld kosten.

Een incassobureau is een bedrijf dat schulden int. Dit gebeurt in opdracht van een schuldeiser. Het contact loopt vanaf nu via het incassobureau. Je hebt geen rechtstreeks contact meer met de schuldeiser. Het incassobureau brengt kosten in rekening. Deze kosten komen boven op de reeds bestaande schuld. Het niet betalen van een rekening kost je dus veel geld.

Brief deurwaarder wat nu?

Als je een brief van een incassobureau of een deurwaarder hebt gehad, wat zou je dan doen? Het kan zijn dat je het niet eens bent met de rekening. Het is dan van belang dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de juiste persoon, vaak staat er een nummer vermeld op de brief die je hebt ontvangen. Het kan ook zijn dat het niet klopt, omdat je nooit iets hebt besteld bij de schuldeiser. Het is ook mogelijk dat jij de factuur op tijd hebt betaald en dat aan kunt tonen. Hiervoor dien je ook altijd contact op te nemen met een incassobureau of een deurwaarder. Er kan dan samen naar gekeken worden hoe het er voor staat en welke stappen er nu ondernomen kunnen worden.

Kosten deurwaarder

Bij een incassobureau of deurwaarder worden er altijd extra kosten in rekening gebracht. Er geldt inmiddels, sinds jaren, wel een maximumbedrag voor incassokosten die betaald moeten worden. Dit maximum geldt voor vorderingen die op of na 1 juli 2012 opeisbaar zijn geworden. Voordat er incassokosten betaald moeten worden, moet een schuldeiser eerst een aanmaning hebben gestuurd. Deze dient een betalingstermijn van minimaal 14 dagen te hebben. In de aanmaning dient het volgende vermeld te staan:

  • Wat de gevolgen zijn als er niet op tijd wordt betaald.
  • Hoeveel geld er dan betaald moet worden.
  • Hoe hoog eventuele BTW is die over de incassokosten wordt berekend.

Wanneer de aanmaning niet op tijd wordt betaald, mogen er incassokosten in rekening worden gebracht. Het kan gaan over de volgende bedragen en bijkomende kosten:

*Soms verhoogd met BTW
Hoofdsom Hoogte incassokosten*
Over de eerste € 2500 15% (minimaal € 40)
Over de volgende € 2500 10%
Over de volgende € 5000 5%
Over de volgende € 190.000 1%
Over het meerdere 0,5% (max. totaal € 6775)


Bij een deurwaarder wordt het anders geregeld en daarbij liggen de ambtelijke kosten vast. Dit zijn de kosten voor het uitbrengen van dagvaardingen, beslag leggen etc. Een deurwaarder kan voor niet ambtelijke werkzaamheden, zoals het innen van schulden, zelf tarieven vaststellen.

Het beste kun je rekeningen op tijd betalen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over extra kosten en de gevolgen wanneer je niet zou betalen. Houd daarom de administratie altijd goed bij, zodat je hier niet mee te maken krijgt. Als je een eigen bedrijf hebt en klanten betalen niet, stuur dan altijd herinneringen en als het om grote bedragen gaat en ze reageren niet, schakel dan op tijd een incassobureau of een deurwaarder in! Jij verleent een dienst en hebt recht op een vergoeding daarvoor, aarzel dus nooit om een bedrag te innen, ook de wat kleinere bedragen. Het hoeft geen opzet te zijn dat klanten niet betalen. Het kan vergeten worden, daarom eerst de aanmaning. Volgt daarop geen actie dan komen de vervolgstappen. Het is prettig om terug te kunnen vallen op een incassobureau, die dat keurig voor je regelt en komt er vervolgens nog geen actie dan neemt de deurwaarder het over.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5250x
Toegevoegd: 22-06-2016 19:25
Gewijzigd: 23-06-2016 00:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!