De afkorting UWV betekent Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.
Het is de taak van het UWV om zorg te dragen voor de uitvoering van werknemersverzekeringen. Denk daarbij aan: WW (werkloosheidswet), WIA (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen), Wajong (wet werk en arbeidsondersteuning jong gehandicapten), WAO (wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering), WAZ (wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen), WAZO (wet arbeid en zorg) en ZW (Ziektewet). In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt het UWV zich ook bezig met de arbeidsmarkt. Het UWV zet zich in om werken te bevorderen, omdat werken mensen voldoening geeft, omdat werken mensen uit hun isolement haalt en omdat werken in mensen het beste naar boven haalt. Wanneer werken niet (meer) lukt zorgt het UWV dat je toch een inkomen ontvangt.
Je ontvangt een uitkering van het UWV als je werkloos raakt. De aanvraag voor een uitkering dien je twee weken voor de dag dat je werkloos wordt aan te vragen. Je hebt daarvoor een DigiD-code nodig. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om een uitkering van het UWV te ontvangen. Deze voorwaarden zijn: als je weet dat je werkloos wordt, ga meteen op zoek naar ander werk en dien de aanvraag voor een uitkering op tijd in. Ga naar Mijn UWV en bekijk de gegevens over je arbeidsverleden, daarvoor heb je de DigiD nodig om in te loggen. Er zijn nog meer situaties waarin je een uitkering kunt aanvragen namelijk als de werkgever je niet meer kan betalen (betalingsonmacht), wanneer je door slechte weersomstandigheden niet kunt werken, in geval van werktijd verkorting. Wanneer er zich problemen of onduidelijkheden voordoen op je werk (dreigend faillissement, ontslag enz.), waarvan je vermoedt dat deze zullen resulteren in minder of geen werk en minder of geen salaris, is het belangrijk om je te laten informeren door een medewerker van het UWV. Hij of zij kan je vertellen wat je moet doen en wanneer en hij vertelt je wat je rechten en plichten zijn. Ook geeft de website van het UWV veel en duidelijke informatie. Op Checklist WW vind je alle informatie die je nodig hebt. Op Mijn UWV staan jouw gegevens over je arbeidsverleden. Je kunt inloggen op
Mijn UWV met een DigiD.
Wanneer je bent verzekerd tegen werkloosheid (als je voor een werkgever werkt is dat altijd het geval) heb je recht op een UWV uitkering. Het verlies van betaalde uren moet minimaal 5 zijn. Je moet direct beschikbaar zijn voor een nieuwe betaalde baan. Je hebt ten minste 26 weken van de laatste 36 weken betaald werk verricht. Je hebt zelf geen schuld aan de werkloosheid.
Als je de datum van je ontslag kent, vraag je 2 weken daarvoor een uitkering aan. Je hebt daarvoor je DigiD en IBAN rekeningnummer nodig. Houd je loonstrook bij de hand en de datum van de laatste werkdag, de ontslagdatum. Je kunt online een uitkering aanvragen en wordt daarbij stap voor stap door het traject geleid.
Het UWV heeft rekenhulpen waarmee je een indicatie kunt krijgen over de hoogte van je UWV uitkering. De eerste 2 maanden bedraagt je uitkering 75 % van je dagloon, daarna wordt het 70%. Ook voor de duur van je uitkering kun je een rekenhulp gebruiken en daarmee krijg je een indicatie van de maanden, jaren dat jij een UWV uitkering ontvangt als je eerder geen werk vindt. De veranderingen zijn echter niet van de lucht, dus blijf de nieuwsberichten omtrent werkloosheid, de duur enz. op de voet volgen.
Heb je vragen over een uitkering, die wordt verzorgd door het UWV, dan kun je daar ook terecht om meer duidelijkheid te krijgen. Je kunt telefonisch contact opnemen of een e-mail versturen. Toch is het raadzaam om eerst online te gaan. De website van het UWV geeft namelijk veel en goede informatie die heel begrijpelijk wordt uitgelegd. Kom je er desondanks zelf niet uit (een specifiek geval dat niet met name op de site wordt genoemd), neem dan contact op met een medewerker van het UWV. Zij of hij staat je met raad en daad bij. Vaak komen er ook emoties aan te pas, bijvoorbeeld als jij je baan verliest en heb je even iemand nodig die je verder op weg helpt. Zeker als je wat onzeker bent, niet twijfelen maar je vragen stellen. Over je rechten en plichten zal het UWV heel duidelijk zijn en die duidelijkheid heb je nodig.
De werkmap UWV is een praktische hulp bij het vinden van ander werk en het eenvoudig doorgeven van belangrijke berichten en wijzigingen. De werkmap is een beveiligde plek waar jij belangrijke informatie kunt invoeren en informatie kunt verkrijgen. Je kunt de werkmap UWV alleen gebruiken als je inlogt met de DigiD code. Je kunt in de werkmap je CV invoeren, je kunt er vacatures bekijken, online trainingen worden er gegeven, je kunt er je sollicitaties doorgeven (open sollicitaties, sollicitaties op een vacature, sollicitaties bij een uitzendbureau). De werkmap is erg handig als je berichten of wijzigingen wilt doorgeven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je vakantie doorgeven, of het feit dat je een andere baan hebt gevonden. Je wordt geacht de taken in je werkmap naar behoren uit te voeren. Blijf je in gebreke dan zul je worden gekort op je uitkering of je ontvangt niets.
Uiteraard zijn er plichten aan een uitkering verbonden. Je moet je namelijk inzetten om een nieuwe baan te vinden (sollicitatieplicht) en je moet beschikbaar zijn om nieuw werk uit te voeren. Tevens moet je wijzigingen die van invloed kunnen zijn op je uitkering per direct doorgeven. Je hebt bijvoorbeeld werk gevonden voor enkele uren per week. Neem in dat geval altijd contact op met het UWV en geef dit door. Doe je dit niet, dan kun je beschuldigd worden van fraude!! Naast plichten heb je ook rechten als je een uitkering ontvangt. Je mag je eigen gegevens inzien, je mag iemand meenemen als je voor een gesprek bij het UWV wordt uitgenodigd. Je kunt een reiskostenvergoeding krijgen als de afstand van huis naar het UWV gebouw meer is dan 15 kilometer. Je moet er wel zelf om vragen. Je hebt recht op privacy.