Beroepengids

Beroepengids, hoe gebruik je deze?

BeroepengidsBen je nog zoekende naar wat je later wil worden? Met de beroepengids kun je je laten inspireren. Lees nu meer over hoe je deze gids kunt gebruiken.

Beroepengids, wanneer gebruik je deze?

Je zult niet elke dag denken aan een beroepengids of een beroepengids gebruiken. Als je een leuke baan hebt misschien wel nooit. Een beroepengids heb je namelijk nodig als je zonder werk zit en een richting, een andere baan of ander beroep moet kiezen. Je kunt zo uit je hoofd al veel beroepen opnoemen, maar er zijn er zoveel, daar zul je nog van staan te kijken als je een beroepengids in handen krijgt of deze online inkijkt.

  • Ga er maar eens rustig voor zitten!
  • Zit je in een re-integratietraject ook dan kun je te maken krijgen met een beroepengids. Jouw jobcoach (medewerker van het re-integratiebureau) kan je namelijk wijzen op het bestaan van een beroepengids en deze samen met je doornemen.
  • De beroepengids hoef je uiteraard niet woord voor woord of per beroep door te nemen. Er staan hoofdgroepen en daaronder een onderverdeling met de vele beroepen die bij deze bepaalde groep thuis horen. Een beroepengids is ook een aanrader voor ouders met pubers, die op zoek zijn naar de juiste studierichting voor een bepaald beroep. Je kunt uit een beroepengids veel nuttige informatie halen.
  • Ouders kunnen samen met hun kinderen de diverse hoofdgroepen van de diverse beroepen bekijken en daar enkele beroepen uitkiezen, die in de buurt van de interesses en mogelijkheden van de kinderen komen. Als kinderen echt niet weten wat ze later willen worden, dan kan een beroepengids wat hulp bieden en "vertellen" welke beroepen er mogelijk zijn.
  • Een beroepengids kan dus vele functies hebben. Je kunt de beroepengids inkijken om een beroep of studierichting te zoeken, maar ook om je te oriënteren welke beroepen er zoal bestaan (en dat zijn er ontzettend veel, dat zal je verbazen!).  

Beroepengids, hoe gebruik je deze?

Je kunt algemeen zoeken in de beroepengids. Het kost je echter minder tijd als je gericht kunt zoeken. Daarvoor moet je wel enkele dingen over jezelf weten. Vind jij het moeilijk om gericht een beroep te zoeken, doe dan eerst de beroepskeuzetest. De uitslag ervan geeft aan in welke sector of branche je moet gaan zoeken. Het geeft je houvast en de zoektocht in de beroepengids zal veel gerichter zijn en minder tijdrovend. Je kunt op diverse manieren zoeken: op functie, op sector, salaris, opleiding, studierichting, competentie. Van sommige beroepen vind jij tevens de arbeidsvoorwaarden in de beroepengids. Je kunt met behulp van de beroepengids gericht een vacature zoeken en daarop solliciteren. Een beroepengids is jouw rechterhand in de volgende situaties:

  • Als je een baan zoekt, wat heb je ervoor nodig?
  • Niet weet welke baan je zoekt, wat kun je met je opleiding?
  • Niet weet welke richting je moet kiezen in je opleiding, diverse banen hebben verschillende niveaus en daarom ook per vacature andere voorwaarden
  • Je niet weet welke banen er allemaal mogelijk zijn, interessant en nuttig om met je kinderen over hun toekomst te praten, welke droombaan zoeken zij? Een beroepengids staat vol met ideeën, vol met beroepen waarvan je soms het bestaan niet eens wist.  

Een beroepengids is een goed hulpmiddel om te ontdekken welke beroepen er zijn en je te laten inspireren. Misschien heb je nog helemaal geen idee wat je wil, laat je dan nu inspireren en ontdek wat je wel en wat je niet wil.

Beroepengids, het gebruik

Je kunt online gebruik maken van een beroepengids om diverse redenen. Misschien ben je benieuwd welke nieuwe beroepen erbij zijn gekomen door de technologische veranderingen. Je kunt nieuwsgierig zijn naar de beroepen die op dit moment kansrijk zijn. Welke beroepen kun je kiezen als je met dieren wilt werken? Welke beroepen komen in aanmerking als je ondernemend bent, wanneer je een sociaal beroep wilt, een creatief beroep of wanneer jij voor je werk graag wilt gaan reizen? Zo kunnen er verschillende redenen zijn waarom jij de beroepengids wilt raadplegen. Je haalt uit de beroepengids veel nuttige informatie tijdens je zoektocht naar een baan, of tijdens je oriëntatie naar de juiste studierichting.

Een beroepengids kan je prima helpen op weg naar een leuke studie of baan in de toekomst, maar ook als jij door wat voor reden dan ook ongewild werkeloos thuis zit. Je eigen baan lukt niet meer, je opleiding is onvoldoende, of het werk wordt te zwaar… Tijd om zelf of samen met je werkgever of jobcoach op zoek te gaan naar een andere passende baan, passend bij je leeftijd, je opleiding, je kwaliteiten, je ervaring.

Een beroepengids kan je toekomstperspectief geven als je even niet meer weet welke weg je op moet. Het is een bron van inspiratie en een goede richtingaanwijzer. Verder kan het ook gewoon leuk zijn om door de beroepengids "heen te lopen" om op de hoogte te blijven van de populaire beroepen, de nieuwe beroepen. Werk je bij het UWV of bij een re-integratiebureau dan kun jij je cliënten beter op weg helpen als je veel weet over het bestaan van diverse beroepen.


Beroepengids, eenvoudig opzoeken

Een beroepengids raadplegen kan je veel tijd kosten als je niet weet waar je wat moet zoeken.

  • Online wordt je een eenvoudige manier van zoeken in de beroepengids aangeboden, waardoor je veel tijd bespaart en je snel vindt wat je zoekt.
  •  Je kunt de beroepengids in haar geheel bekijken, maar daar moet je dan veel tijd insteken, misschien kun je gerichter zoeken, als je zelf weet wat je zoekt.
  • Zoek op inhoud als je weet of je een sociaal beroep wilt, een beroep waarin je werkt met dieren, een technisch beroep. Zoek op opleiding als het niveau voor jou een belangrijke rol speelt.
  • De beroepen staan gerangschikt op opleiding VWBO, MBO, HBO, WO. Je kunt ook kiezen voor een beroep waarvoor geen  speciale opleiding nodig is. Op alfabet zoeken is ook een optie, als je weet over welk beroep je meer wilt weten. Aansluitend op de informatie over een beroep kun je vaak ook vinden of er regelmatig vacatures zijn voor een bepaald beroep, of een bepaald beroep aan het veranderen is door de technologie en automatisering.
  • Wanneer je een bepaald beroep hebt gevonden lees je daarnaast welke beroepen er nog meer zijn in die sector/branche.

Een beroepengids vertelt je veel over een baan, de mogelijkheden (kansen), het opleidingsniveau. Maak er gebruik van en vind je droombaan met de beroepengids of help anderen ermee vooruit.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 3654x
Toegevoegd: 29-01-2017 11:27
Gewijzigd: 14-05-2017 15:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!