vrouw aan het bellen op thuiswerkplek

Zelfstandige beroepen

vrouw aan het bellen op thuiswerkplekWeet jij wat er wordt verstaan onder zelfstandige beroepen? In dit artikel wordt de vraag beantwoord en krijg je meer informatie.

Wat wordt verstaan onder zelfstandige beroepen?

Bij zelfstandige beroepen zal iemand meteen denken aan een ZZP'er en dat is ook logisch. Een ZZP'er is een zelfstandige zonder personeel. Je kunt als ZZP'er in diverse beroepen terecht, enkele voorbeelden zijn: freelance copywriter, freelance journalist, social media manager, freelance web developer, freelance grafisch designer, online handelaar, virtuele assistent. In een vaste baan heb je soms ook de mogelijkheid om zelfstandig te werken. Ook vrije beroepen worden zelfstandig uitgeoefend, maar hierbij kan er wel meer personeel aanwezig zijn, denk aan een advocatenkantoor, de dierenarts, notarissen, makelaars enz. Zowel de ZZP'er als ook degene die een vrij beroep uitoefent moet zich laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Het UWV vindt het belangrijk dat er in de goede richting wordt gezocht voordat men een eigen bedrijf opzet, dat er wordt gelet op de krapte van banen op de arbeidsmarkt en op het overschot ervan. Zij heeft online de diverse mogelijkheden geplaatst. Krapte op de arbeidsmarkt is er op dit moment onder andere aan technisch personeel, ICT, monteurs, tekenaars, hoveniers, audicien en opticien, programmeurs, docenten in het onderwijs voor de exacte vakken en talen, registeraccountants. Het overschot ligt bij de volgende beroepen en daarvoor zou je dus niet moeten kiezen als zelfstandig beroep, omdat de kans van slagen klein is. Voorbeelden van beroepen waarvan een overschot is: kantoorassistent, receptionist, administratief medewerker, klassenassistent, conciërge, secretaresse, werken bij zorg en welzijn, administratief medewerker verzekeringen. Er zijn voorbeelden genoeg van zelfstandige beroepen.

De voordelen en nadelen van een ZZP'er, een zelfstandige zonder personeel

Vraag het de enthousiaste ondernemer of ZZP'er en hij of zij zal je de voordelen van een zelfstandig beroep noemen. Als hij helemaal eerlijk en compleet wil zijn zal hij tevens het risico en de zorgen als zelfstandige benoemen. De voordelen van zelfstandige beroepen zijn gemakkelijk zelf te bedenken.

Voordelen ZZP’er

Als ZZP'er bijvoorbeeld zijn er de volgende voordelen:

 • Je werkt vanuit huis (geen stress door files bijvoorbeeld)
 • Je bent eigen baas
 • Je deelt je eigen werktijden in
 • Je neemt werk aan zoveel of weinig als je op dat moment wilt
 • Je kunt het werk thuis combineren met kleine kinderen
 • Als je een bepaalde dag extra hard werkt kun je aan het einde van de week of op een ander moment een halve dag vrij nemen en dat hoef je niemand te vragen, je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen.

Nadelen van een ZZP'er zijn:

 • Je hebt geen directe collega's om even te kletsen in de pauze of vragen over het werk te stellen
 • Je hebt geen werkgever die je complimenten geeft (je krijgt wel positieve reacties van je klanten als je het goed doet)
 • Je bent helemaal alleen verantwoordelijk voor je inkomen en dat geeft een bepaalde druk
 • Je moet zelf de klanten zoeken en vinden door bijvoorbeeld een goede website te maken voor het binnenhalen van orders of opdrachten
 • Je kunt je werk nooit door anderen tijdelijk laten overnemen als het even niet gaat of als je het te druk hebt
 • Je neemt soms geen pauzes en gaat maar door, de kans dat je te hard werkt is groot
 • Je komt de deur bijna niet uit en zit steeds in huis om te werken en om te relaxen ben je steeds op dezelfde plaats
 • Je moet thuis een werkplek inrichten en het kan in een jong gezin soms moeilijk zijn om daarvoor een geschikte plaats te vinden
 • Je moet de zelfdiscipline hebben om 's morgens je bed uit te komen.
 • Je moet de nodige verzekeringen afsluiten om risico's in te dekken en de premies daarvoor kosten je veel geld. 

Zoals je leest zijn er voordelen en nadelen. Laat je niet afschrikken door de nadelen, want deze zullen niet voor iedereen gelden of niet door iedereen als nadeel worden gezien.

De ideale baan

Als je op zoek bent naar de ideale baan dan zoek je wellicht tussen de zelfstandige beroepen. Online staan veel beroepen, ook beroepen waar je niet meteen aan zult denken. Investeer voldoende tijd in het zoeken naar de ideale baan. Werken met plezier is namelijk het belangrijkste. Zelfstandige beroepen zijn er online ook veel te vinden. Durf je het aan om een eigen bedrijf te starten? Je kunt ook een leuke baan bij een werkgever vinden waarin je heel zelfstandig mag werken. Het ligt een beetje aan jezelf, aan je kwaliteiten en inzet wat je kunt bereiken. Maar ook de werkgever moet er voor openstaan dat jij zelfstandig je werk doet. De ene werkgever zal het toejuichen, de andere zal liever met werkbriefjes werken waarop het werk voor de komende week staat.

Wie zoeken er naar zelfstandige beroepen?

Mensen die werkloos zijn geworden zoeken naar een andere baan, dat kan bij een andere werkgever maar je kunt er ook voor kiezen de zelfstandig beroepen te bekijken en daar een keuze uit te maken. Je dient dan rekening te houden met de krapte van en het overschot aan banen. Het UWV geeft daarover voorlichting. Heb je ook wel eens aan omscholing gedacht om vervolgens te kiezen voor een van de zelfstandige beroepen? Op werk.nl vind je veel info die je goed zult kunnen gebruiken op weg naar een andere baan. Om uiteindelijk te kiezen voor een van de zelfstandige beroepen is veel voorbereiding vooraf noodzakelijk, een zoektocht naar het zelfstandige beroep dat goed bij je past en wellicht aansluit bij wat je eerder voor werk hebt gedaan.

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen een totaal andere richting in te slaan en goed te kijken waaraan een tekort is op de arbeidsmarkt. Een heel goede insteek om op die manier aan werk te komen in een van de zelfstandige beroepen. Belangrijk is dus dat er vraag is naar personeel in een bepaalde sector, maar ook van belang is of jij er positief tegenover staat. Ook mensen die graag eens van baan wisselen en altijd voor een werkgever hebben gewerkt zijn er soms aan toe of durven de uitdaging aan om tussen de zelfstandige beroepen te snuffelen om vervolgens van baan te veranderen. Zorg dat je een beroep hebt wat je leuk vindt, zodat je het ook gemakkelijker vol kunt houden. Je bent nooit te oud om te leren, dus een opleiding beginnen kan altijd.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 6288x
Toegevoegd: 17-10-2016 15:41
Gewijzigd: 12-11-2016 00:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!