boekhouder aan het werk

Boekhouder, taken en werkzaamheden

boekhouder aan het werkVoor je bedrijf heb je een goede boekhouder nodig. Maar ook particulieren kunnen een boekhouder kiezen. Welke verantwoordelijkheden heeft een boekhouder? Je leest in dit artikel meer over de boekhouder.

Boekhouder, algemeen

Een boekhouder is een man of vrouw die de administratie voor derden op orde houdt. Als boekhouder leg je de financiële gegevens van een bedrijf of particulier vast. Je kiest voor dit beroep als je accuraat kunt werken en graag met cijfers bezig bent. Je vindt het prettig om voor een particulier en/of een bedrijf uit te zoeken hoe de financiële toestand is. Een boekhouder kan zoals eerder vermeld voor zowel een particulier als ook voor een bedrijf werkzaam zijn. Het is wellicht onnodig te vermelden dat een boekhouder goed op de hoogte moet zijn van de administratie en alle regel- en wetgeving daaromtrent. Denk daarbij ook aan de regels voor de belastingen bijvoorbeeld de afdracht voor de BTW enz. De boekhouder kan zelfstandig een bedrijf runnen als zzp'er (zelfstandige zonder personeel), maar hij of zij kan ook in dienst zijn van een administratiekantoor.

De boekhouder moest vroeger handmatig de administratie bijhouden. Tegenwoordig moet de boekhouder op de hoogte zijn van boekhouding voeren op de computer. Alle gegevens van het bedrijf of de particulier worden geboekt en verwerkt, betalingen en ontvangsten, rapportages worden gemaakt en vaak draagt de boekhouder ook zorg voor de belastingaangiftes. Grote bedrijven hebben voor dit laatste vaak een fiscaal jurist in dienst of zij besteden dit werk uit aan een belastingadviseur. Een boekhouder moet accuraat werken en stressbestendig zijn, want er komt veel op zijn of haar pad. Een boekhouder heeft geheimhoudingsplicht, het is belangrijk dat zijn opdrachtgever hem voor 100% kan vertrouwen. Hij of zij is namelijk in veel gevallen zijn rechterhand.

Boekhouder voor de particulier

Als je denkt dat alleen een bedrijf een boekhouder kan inhuren, dan heb je het helemaal mis. Er zijn namelijk ook veel particulieren die een boekhouder in de arm nemen. Het is erg verstandig om gebruik te maken van de expertise van de boekhouder. De voordelen van een boekhouder zijn:

  • De boekhouding van je huishouden wordt correct gevoerd en bijgehouden.
  • Je hoeft zelf geen tijd te steken in deze klus, een klus die de meesten niet graag zelf doen.
  • Het is prettig dat één keer per jaar de aangifte inkomstenbelasting door de boekhouder wordt ingevuld, zodat jij je niet hoeft te verdiepen in de (nieuwe) regel- en wetgeving.

De boekhouder heeft van je de loonstrookjes (jaaropgave) nodig, ontvangen toeslagen en uitgaven en hij of zij kan ermee aan de slag. Wanneer je geen toeslagen hebt aangevraagd en je hebt er wel recht op dan zal hij of zij de toeslag voor je aanvragen. Zo verdient een boekhouder zichzelf gemakkelijk terug. En hoe prettig is het dat jij weet dat je belastingaangifte op tijd wordt gedaan en goed wordt ingevuld. Weet wel dat je zelf verantwoordelijk blijft.

Boekhouder voor bedrijf

Een bedrijf heeft zelf een boekhouder in dienst of besteedt haar boekhouding uit aan een administratiekantoor of zzp'er (zelfstandige zonder personeel). Grote bedrijven hebben daarnaast een fiscaal jurist in dienst. Het voeren van boekhouding wil zeggen het vastleggen van financiële gegevens van het bedrijf door de boekhouder of administrateur genoemd. De boekhouder kan laten zien hoe het bedrijf er financieel voor staat, of er verlies of winst wordt gemaakt, hij of zij kan verantwoording afleggen over het financiële beleid, hoe een prijs wordt bepaald, hij of zij houdt zich tevens bezig met het maken van voorcalculaties en offertes. Daarnaast stelt de boekhouder de jaarrekening op en het jaarverslag.



De jaarrekening laat met cijfers zien of er winst of verlies is gemaakt, een gespecificeerde verlies- en winstrekening wordt opgesteld. In het jaarverslag staat beschreven hoe het bedrijf het afgelopen boekjaar heeft "gedraaid" en hoe de toekomst er voor het bedrijf uit ziet. Voor een bedrijf is het verplicht boekhouding te voeren. Tegenwoordig gebeurt dit met behulp van een boekhoudprogramma op de computer. De gegevens van een boekhouder worden door een accountant gecontroleerd. Een boekhouder is een belangrijk persoon voor het bedrijf. De directeur van het bedrijf kan te allen tijde opvragen hoe het bedrijf ervoor staat. De boekhouder is zijn rechterhand. Een boekhouder die het bedrijf goed kent is goud waard. Een goede boekhouder verdient zichzelf vaak terug.

Opleiding boekhouder

Een boekhouder moet minimaal een MBO niveau 4 diploma in bezit hebben voor administrateur, of HBO niveau bachelor. Dit diploma kan aangevuld worden met Praktijkdiploma Boekhouden en Moderne Bedrijfsadministratie. Een boekhouder is geen accountant, een accountant kan wel boekhouder zijn. Een accountant heeft een HBO of WO diploma. Een accountant moet zich via een openbaar register aan beroeps- en gedragregels houden. Hij of zij dient zich te blijven bijscholen. Het grote verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat de accountant een verklaring mag afgeven over de betrouwbaarheid van gegevens. De boekhouder mag alleen de gegevens verstrekken.

Wanneer om wat reden dan ook een accountantsverklaring nodig is, mag alleen een accountant die verstrekken. Sommige boekhouders sluiten zich aan bij een beroepsinstelling om op die manier onderscheidend te zijn. Online vind je veel vacatures om als boekhouder aan de slag te gaan. Je kunt fulltime de taken van een boekhouder uitvoeren, maar ook slechts enkele dagen als boekhouder werken en daarnaast een andere baan nemen. Heb je een andere baan en zoek je een nieuwe uitdaging dan is de opleiding die je nodig hebt om het beroep van boekhouder uit te oefenen wellicht een goede keuze.

Verantwoording boekhouder

Een boekhouder zal zijn of haar werk naar behoren doen. Denk je dat dit niet het geval is, dan stap je over naar een andere boekhouder, wat best een heleboel gedoe zal opleveren. Verder aanmodderen is echter helemaal niet aan te raden. In de meeste gevallen heb je echter te doen met een boekhouder die het werk accuraat doet met kennis van zaken. Houd echter steeds in je achterhoofd dat je zelf verantwoordelijk blijft. Neem bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting, de boekhouder vult deze voor je in, maar jij moet ondertekenen dat alles naar waarheid is ingevuld. Prima om de boekhouding uit handen te geven, maar probeer toch een beetje op de hoogte te blijven, te zijn hoe een ander er voor staat. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan, zoals je wel eens hoort vertellen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 6672x
Toegevoegd: 02-08-2016 18:57
Gewijzigd: 15-08-2016 23:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!