Wat is het salaris van een accountant?

Wat is het salaris van een accountant?

Wat is het salaris van een accountant? Altijd al willen weten wat een accountant verdient? In dit artikel krijg je een antwoord op deze vraag. Een accountant speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Lees hier nu meer over wat het salaris is van een accountant.

Wat doet een accountant?

Een accountant is een deskundige op het gebied van financiën. Hij controleert de jaarcijfers en geeft hier advies over. Binnen veel Nederlandse organisaties zijn accountants onmisbaar, zeker op de financiële afdelingen. Er is altijd veel vraag naar accountants. Mocht je daar interesse in hebben, dan is het wel goed om te weten dat je veel jaren moet studeren. Maar ook tijdens je studie bouw je al veel ervaring op en ontvang je ook al een salaris.

Accountant beschermd beroep

Een accountant is een beschermd beroep. Men mag de naam accountant alleen gebruiken als diegene staat ingeschreven in het register van de beroepsorganisatie. In Nederland is dat het NIVRA. Deze afkorting staat voor Nederlands Instituut voor Register Accountants. Je kunt niet zomaar ingeschreven worden, daarvoor moet je aan een aantal kwaliteits- en opleidingseisen voldoen.

Competenties accountant

Er bestaan twee typen accountants:

 •  Accountant Administratie consulent (AA)
 •  Registeraccountant (RA)

Als je accountant bent dan moet je analytisch erg sterk zijn. Een primaire taak, als waarnemer, heb je als accountant tijdens het observeren van de gegevens en je moet daar correct naar handelen. Ook dien je perfectionistisch te zijn in alles wat je doet. De klanten van een accountant verwachten dat hij/zij de fouten uit de jaarrekening haalt. Je dient daarom erg scherp te zijn en alert te kunnen reageren. Informeer daarom goed wat er nodig is om accountant te kunnen worden en hoelang dat traject kan duren.

Opleiding accountant

Wanneer je accountant wilt worden zijn er een aantal opties:

 • Je kunt een WO opleiding volgen voor bedrijfseconomie en dan kun je een Master (MSc) Administratieve Organisatie en Controle volgen. Dit kun je het beste doen wanneer je Registeraccount (RA) wilt worden.
 • Een andere optie is de HBO opleiding accountancy. Deze opleiding volg je wanneer je Accountant Administratie consulent wilt worden (AA).
 • Een andere optie is dat je de NIVRA opleiding gaat volgen in de avonduren. Deze opleiding duurt in totaal negen jaar. Maar tijdens je studie loop je ook mee in de praktijk en bouw je dus ook ervaring op, ook heb je dan al een inkomen. Je wordt vervolgens klaargestoomd voor de functie Registeraccountant.

Welke opleiding je precies gaat volgen, hangt ook af van je competenties. Het is belangrijk dat je als accountant doorzettingsvermogen hebt. Je hebt namelijk een lange weg die je af moet leggen voordat je echt alleen aan de slag kunt gaan. Tijdens de opleidingen loop je ook stage en leer je veel in de praktijk, maar het is een proces waarbij je continu moet blijven leren.

Salaris accountant

Je hebt als accountant goede vooruitzichten. Je verdient meer naarmate je je hoger op de carrièreladder bevindt. We geven je een overzicht van de indicatie van het bruto jaarsalaris per functiegroep. Hoeveel je daadwerkelijk gaat verdienen als accountant hangt ook af van je ervaring en de zaken die je doet.

Salaris assistent accountant

Als assistent accountant verdien je:

 • Beginnend minimaal 10.000 euro en maximaal 37.500 euro per jaar. Salaris student AA is 28.000 euro per jaar en het salaris van een student RA is 27.500 euro per jaar.
 • Gevorderd minimaal 16.250 euro en maximaal 75.000 euro per jaar. Salaris student AA is 37.000 euro per jaar en het salaris van een student RA is 33.000 euro per jaar. 

Salaris accountant controleleider of supervisor

Als Accountant werkzaam als controleleider / supervisor verdien je:

 • Minimaal 28.750 euro per jaar.
 • Maximaal 95.000 euro per jaar.
 • Als AA gemiddeld een brutosalaris van 55.000 euro per jaar. 
 • Als student AA gemiddeld 44.000 euro per jaar. 
 • Als RA gemiddeld een brutosalaris van 51.250 euro per jaar.
 • Als student RA gemiddeld 44.500 euro per jaar. 

Salaris accountmanager of director

Accountant die manager, senior manager, director of partner / vennoot is, verdient gemiddeld:

 • Minimaal 37.500 euro en maximaal 112.500 euro als manager. Salaris voor AA en RA is gemiddeld 63.000 euro. Minimaal 10.000 euro en maximaal 42.500 euro als senior manager. Het salaris voor AA is gemiddeld 75.500 euro per jaar en voor RA is het salaris 80.000 euro. 
 • Minimaal 55.000 euro en maximaal 175.000 euro als director. Het salaris voor AA is gemiddeld 102.500 euro per jaar en voor RA is het salaris 107.000 euro. 
 • Minimaal 10.000 euro en maximaal 600.000 euro als partner/vennoot. Het salaris voor AA is gemiddeld 88.000 euro per jaar en voor RA is het salaris 143.000 euro. 

Salaris account zelfstandig ondernemer

Het salaris van een accountant die zelfstandig ondernemer is, ziet er als volgt uit:

 • Met personeel is het salaris van AA ongeveer 84.000 euro.
 • Met personeel is het salaris van RA ongeveer 105.000 euro.
 • Zonder personeel is het salaris van AA ongeveer 78.500 euro.
 • Zonder personeel is het salaris van RA ongeveer 92.000 euro.

De bedragen die hier besproken zijn, zijn allemaal het gemiddeld bruto inkomen per jaar.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 41315x
Toegevoegd: 14-08-2015 07:09
Gewijzigd: 22-08-2015 11:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!