bloemist aan het werk

Bloemist, taken en verantwoordelijkheden

bloemist aan het werkWil je graag bloemist worden, of wil je graag weten wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van een bloemist? In dit artikel worden de vragen beantwoord. Je komt er snel achter wat je als bloemist allemaal kunt doen, een leuk en veelzijdig beroep.

Bloemist, het beroep

Bloemist een fantastisch beroep, de bloemetjes en planten binnen en buiten zetten. Een gezellig beroep, mensen worden vrolijk bij het zien van bloemen, van de kleur en pracht, die de natuur ons brengt. Maar tevens ook een behoorlijk zwaar beroep. Sjouwen met bakken en potten, met potgrond, met bloemen van de veiling enz. De bloemist moet bloemstukken kunnen maken voor diverse gelegenheden, voor feesten, maar ook voor een uitvaart of crematie.

Het aantrekkelijk inrichten van zijn winkel is een belangrijke taak. De bloemist dient kennis te hebben van bloemen en planten. Hij of zij zal de vakliteratuur bij moeten houden. De bloemist moet vroeg uit de veren om "zijn" producten te kopen op de veiling, ten minste als hij of zij van verse bloemen verzekerd wil zijn. De stress met Moederdag, met kerst en andere feestdagen, hoeveel moet je inkopen? Is je zaak zo groot dat je met personeel moet gaan werken? In dat geval komt er nog een factor bij, hoe kom ik aan goed gemotiveerd personeel?

De bloemist moet ook administratie voeren, klantvriendelijk zijn, geduld hebben als iemand één bepaalde bloem zoekt en erg lang over de kleur nadenkt. Hij moet ook zakelijk zijn om zijn zaak draaiende te houden. De administratie kan de bloemist echter ook uitbesteden, weer een stress factor minder en een boekhouding die op tijd bij de Belastingdienst arriveert! Een goede boekhouder verdient zichzelf terug en hoe fijn is het dat jij je daar zelf als bloemist geen zorgen over hoeft te maken, jij zult liever met je handen in en aan de bloemen zitten.

  • Zoals je leest komen er nogal wat taken en verantwoordelijkheden af op de bloemist.
  • Bloemist zijn kent vele verantwoordelijkheden en het is een drukke baan, maar er zijn gelukkig ook veel ontspannende momenten. Het contact met klanten die komen vertellen hoe tevreden ze zijn over het geleverde bloemstuk, of over de vele weken dat een bos bloemen prachtig in de kamer stond. Allemaal positieve berichtjes, waarvoor de bloemist zichzelf een schouderklopje kan geven, want door zijn of haar inzet is er een goed en vers product geleverd. Heerlijk, dat klantencontact! Het kan echter ook anders. Mensen komen klagen, de bloemen waren snel verwelkt….
  • Wat doe je dan als bloemist? Ga je ertegenin, want jouw producten zijn vers en goed, of stel je de klant tevreden met een nieuwe bos bloemen? Dit laatste is sympathiek en zal in goede aarde vallen (leuke woordspeling in combinatie met een bloemist). Door deze behandeling zullen klanten terug komen.
  • Waak er echter voor dat er ook mensen zijn, die profiteren van de goedheid van iemand. Sommige mensen zullen steeds opnieuw terug komen en (wellicht onterecht) klagen. Zulke klanten kun je missen.
  • Als jij van de kwaliteit van je producten overtuigd bent, hoef je niet telkens in het beklaagde bankje. Het kan uiteraard een keer voorkomen en in dat geval zorg je voor een goede oplossing om je klanten tevreden te houden.

Opleiding tot bloemist

Je bent eruit, na lang wikken en wegen weet je "mijn hart ligt bij de bloemen en planten". Je gaat een opleiding tot bloemist volgen. Deze opleiding is op MBO niveau. Bloemisterij valt onder de detailhandel. Het is een tweejarige opleiding op niveau 2, je kunt daarna op niveau 3 verder studeren. Ga je straks zelf een bloemenzaak opzetten of ga je in loondienst? Voor bloemist moet je creatief zijn aangelegd, je moet vernieuwend zijn, je moet een heleboel fantasie hebben om er telkens weer een mooi bloemstuk of een prachtige bloemenvaas met inhoud van te maken. Ook klantvriendelijkheid is een vereiste voor een bloemist, naast het bezitten van een heleboel energie, want zowel mentaal als fysiek wordt er hard aan je getrokken. Naast het MBO niveau 2 of 3 diploma kun jij je altijd nog verder specialiseren in de bloemsierkunst.

Bloemisterij en aanverwante artikelen

Als jij een bloemisterij runt, dan zul je diverse planten en bloemen verkopen, snijbloemen, bloemstukken, corsages, vaste planten enz. Je kunt je assortiment echter ook uitbreiden met aanverwante artikelen: gietertjes, prachtige potten en vazen, diverse soorten vloeibare mest voor een langere houdbaarheid van de bloemen, bloemenschaartjes (om bloemstelen schuin af te snijden) enz. Hoe groter je assortiment des te meer (potentiële) klanten bij je in de winkel zullen komen. Mensen kijken namelijk graag rond wat er allemaal te koop is. Zorg daarom dat je goed bij blijft wat betreft de nieuwe artikelen en producten die op de markt komen. Klanten vragen er om. Wanneer jij steeds "nee moet verkopen", dan zal jouw winkel in de toekomst voorbij gelopen worden. Dus bloemist, blijf aan de weg timmeren voor een mooie toekomst.

Zeg het met bloemen

Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat er geen bos bloemen op tafel staat. Bloemen geven vreugde, een vrolijke uitstraling, een huiselijk gevoel, toveren een glimlach op iemands gezicht. Een leven zonder planten en bloemen is niet voor te stellen. Wanneer mensen een bos bloemen, een bloemstuk of een plant gaan kopen, dan is dat meestal voor "iets gezelligs", voor zichzelf om het binnenshuis gezellig te maken, of om mee te nemen als je op bezoek gaat, om iemand te verrassen, te feliciteren met een behaald diploma enz. Allemaal leuke dingen.

  • De bloemist komt zo de hele dag met mensen in contact die meestal iets gezelligs met die bloemen gaan doen: feliciteren, opvrolijken, troost bieden, een ruzie oplossen.
  • Hoe fijn is het om daar als bloemist een steentje aan bij te kunnen dragen. Mensen kiezen in jouw winkel mooie bloemen, of je helpt hen een keuze te maken uit bloemen en bladeren voor een bloemstuk bestemd voor een speciale gelegenheid: een bruiloft bijvoorbeeld. Bloemstukken en bloemen worden echter ook gebruikt bij een uitvaart of crematie, ook dan is het belangrijk dat jij als bloemist er iets moois van maakt.
  • Je kunt de bloemen zelf inkopen, denk aan de bloemenveiling, maar je kunt ze ook bij je in de winkel laten bezorgen, dat is een keuze.
  • Over bezorgen gesproken, het is een pluspunt voor je als je bij de klanten ook aan huis bezorgt, een bezorgdienst bij je bedrijf is aan te raden. Het is dus heel goed mogelijk dat je als bloemist niet om zes uur bent afgewerkt.
  • Je kunt de winkel sluiten, maar soms moet je dan nog wel een bezorgrondje maken.
  • Bloemist zijn is een creatief beroep dat vol afwisseling zit en waarbij je geen van acht tot vijf mentaliteit (zoals dat zo mooi wordt verwoord) moet hebben.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5608x
Toegevoegd: 13-06-2016 22:43
Gewijzigd: 30-06-2016 22:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!