terras in Nederland

Werken in de horeca: 10 tips

terras in NederlandWerken in de horeca is leuk, maar ook zwaar. Niet iedereen is er geschikt voor. Of je nu in een snackbar werkt of in een luxe restaurant; je moet iedere dag keihard aan de bak en de beste service verlenen. Om er voor te zorgen dat jij die superleuke baan in de horeca zo goed en zo lang mogelijk kunt vervullen, geven wij je 10 handige tips. Succes!

Tip 1: Blijf altijd vriendelijk, beleefd en attent

Tevreden gasten: daar draait het allemaal om in de horeca. En dat betekent dat je vanaf de eerste dag de lat hoog moet leggen voor jezelf.  Laat de gasten niet merken wat je werkelijk denkt of voelt als je aan het bedienen bent. Blijf altijd vriendelijk,  beleefd en attent. Verlies je geduld niet. Reageer rustig en beheerst, ook als je je enorm ergert aan een bepaalde bezoeker.

Tip 2: Zorg voor een snelle bediening

Zorg ervoor dat je snel en efficiënt kunt werken in de horeca. Je hebt natuurlijk niet alles in de hand, maar voor een groot deel kun je de werkwijze wel sturen. Als je accuraat en snel bedient, bijvoorbeeld op een terras of in een restaurant, volgen er al snel nieuwe bestellingen. Dat zorgt voor extra omzet, iets waar je baas heel blij van wordt. En in veel gevallen levert het jou ook een goede fooi op.

Tip 3: Zorg voor een opgeruimde, frisse uitstraling

Als je buiten op het terras werkt, is het belangrijk dat de boel er fris en netjes uitziet. Dus schone tafeltjes, stoelen aangeschoven, kaart op de tafel en geen vieze servetjes of peuken op de grond. Zo zorg je voor een opgeruimde, frisse uitstraling.  Dat geldt niet alleen voor je werkomgeving, dus het  terras, de snackbar of het restaurant waar je bedient,  maar ook voor jou als persoon. Zorg voor een gastvrije, hartelijke sfeer.

Tip 4: Bestudeer de kaart goed  

Bestudeer de menukaart goed voordat je aan je baan in de horeca begint. Dat lijkt misschien een overbodige tip, maar vergis je niet. Als je weet wat er op de kaart staat, kun je  sneller reageren op vragen,  beter adviseren  en dus  efficiënter werken.  Door op de hoogte te zijn van de kaart, toon je vakkundigheid.  Gasten waarderen dat niet alleen, in het hogere segment wordt het ook van je verwacht.  Het maakt allemaal onderdeel uit van werken in de horeca.

Tip 5: Let op de details

Als je voor een baan in de horeca hebt gekozen, is het iedere dag rennen en vliegen. Vooral in het begin. En zeker dan is het een behoorlijke opgave om ook op de details te blijven letten. Dus pak wijnglazen niet met je vingers bij de rand vast, maar netjes bij de steel.  En draai een koffie- of theekopje met het oortje naar de gast toe als de bestelling op tafel zet.  Verlies de details niet uit het oog, hoe druk het ook is.

Tip 6: Laat zien dat je nieuwe gasten hebt opgemerkt

In de horeca ben je dienstverlenend bezig.  Het is belangrijk om de gasten het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Dat ze gezien worden.  Letterlijk. Begroet daarom altijd de nieuwe gasten die bij je  binnenstappen.  Maak oogcontact of geef een vriendelijk knikje en glimlach even. Dan weten de mensen dat je ze hebt opgemerkt en dat je zo langs komt om hun bestelling op te nemen.

Tip 7: Hang niet over de klanten heen tijdens het bedienen

Als je mensen bedient, ga dan niet over de klanten heen hangen. Dat vinden de meeste gasten heel onprettig en daarbij oogt het ook zeer onprofessioneel.  Loop gewoon om en als het echt niet anders kan, biedt dan bij voorbaat al excuses aan.

Tip 8: Geef niet te snel op, houd vol!

Houd je oren en ogen goed open. Blijf constant alert.  Ook als het even rustig is, niet inzakken. Werken in de horeca is topsport.  Zeker in het begin is het zowel lichamelijk als geestelijk heel vermoeiend.  Maar dat went.  Als het goed is, worden klantvriendelijkheid en gastvrijheid je tweede natuur. Dan kun je veel meer op de automatische piloot gaan werken. En ook echt genieten van de contacten en gesprekjes met tevreden klanten. Dus geef niet te snel op, maar houd vol. Ook als het een keer niet zo lekker loopt.

Tip 9: Leer van je fouten

Natuurlijk kan het zo zijn dat je in het begin een paar keer een stomme actie uithaalt. Doordat je drukte bijvoorbeeld  even niet aankan, moe wordt, teveel zaken tegelijk moet regelen. Het hoort er allemaal bij. Werken in de horeca vraagt veel van je, maar zorg er gewoon voor dat je die fouten niet nog een keer maakt. Dan komt alles goed.

Tip 10: Laat gasten niet wachten, reken snel af

En tot slot, tip 10: gasten die een leuke avond bij je hebben gehad en lekker hebben gegeten of gedronken, willen op een gegeven moment weer verder. Als ze dan heel lang moeten wachten op de rekening, wordt dat ervaren als een afknapper. Dus laat je gasten niet wachten. Als ze hebben aangegeven te willen betalen, handel dat dan snel af. Ook als er een groot gezelschap wil vertrekken en iedereen erop staat apart te betalen bij jou.  Laat je irritatie niet blijken en blijf vriendelijk en behulpzaam.   


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 23140x
Toegevoegd: 06-01-2016 16:12
Gewijzigd: 07-01-2016 14:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!