Werkkleding voor de bouw

Werkkleding voor de bouw: 6 veiligheidseisen

Werkkleding voor de bouwBen je werkzaam in de bouw, dan ben je bekend met het fenomeen werkkleding. Dat is kleding waarin je niet alleen al je spullen kwijt kunt om je werk goed te doen, het is ook kleding die aan bepaalde veiligheidseisen voldoet. Want veiligheid is in de bouw een belangrijk onderwerp. Aan deze zes veiligheidseisen moet je werkkleding sowieso voldoen.

1. Bescherming bieden zonder andere risico’s te veroorzaken

Werkkleding moet natuurlijk bescherming bieden aan de drager. Zo zijn stalen neuzen belangrijk om letsel aan de voet te voorkomen en zijn helmen er om het hoofd te beschermen tegen valgevaar. De bescherming die werkkleding biedt, mag niet zorgen voor andere risico’s. Je kunt een helm op zetten, maar als die te groot is en voor je ogen zit, is er weer een ander risico opgedoken. Dat mag natuurlijk niet. Werkkleding moet goede bescherming bieden en zorgen dat er geen andere risico’s ontstaan. Daarom is het belangrijk om werkkleding eerst goed te testen. Te grote schoenen beschermen je voeten misschien, maar ze zorgen ook dat je gemakkelijker valt. Zo zijn er verschillende gevaren te bedenken bij bedrijfskleding die op zich beschermt, maar desondanks toch een ander risico met zich meebrengt. Ook bij bescherming tegen weersinvloeden speelt dit een rol. Grote handschoenen maken dat je makkelijker dingen uit je handen laat vallen en stugge jassen zorgen dat je makkelijker achter iets blijft haken. Dat mag niet, dat levert gevaar op en maakt de werkkleding dus ongeschikt.

2. Bruikbaar binnen de bestaande omstandigheden op de werkplek

Werkkleding voor de bouw moet aan strenge veiligheidseisen voldoen. Op de bouw kan het best gevaarlijk zijn vanwege losliggende onderdelen, constructies die nog niet af zijn en materialen die mogelijk kunnen vallen. Maar de werkkleding die je op de bouw gaat dragen, moet wel op die plek bruikbaar zijn. Het heeft weinig nut om gehoorbeschermers op maat te laten maken, als die daarna niet over je veiligheidshelm passen bijvoorbeeld. De helm heb je immers nodig op je bestaande werkplek en eventuele aanvullingen daarop moeten er wel bij passen. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld veiligheidshandschoenen en -jassen. Werk jij met vuur en is brandgevaar een serieus ding om rekening mee te houden op jouw werkplek? Dan moet de veiligheidskleding brandveilig zijn. Die jas of werkhandschoenen kunnen anders nog zo goed zitten, als ze niet bruikbaar zijn op de plek waar jij altijd werkt, heeft het geen nut om ze aan te trekken. Bij het vaststellen van de benodigde werkkleding moet er dus niet alleen rekening worden gehouden met de veiligheidseisen die aan werkkleding worden gesteld, er moet ook worden gekeken of alle middelen bij elkaar gebruikt kunnen worden en passend zijn voor de werkplek van de drager.

3. Goed hanteerbaar én passend voor de werknemer

Zoals eerder gezegd is werkkleding voor de bouw letterlijk van levensbelang. Wanneer iemand geen veiligheidsbroek draagt, struikelt over een kabel en daarbij op een schroevendraaier terechtkomt, kunnen de gevolgen groot zijn. Dat geldt ook voor het niet dragen van een veiligheidsbril of het niet gebruiken van een valhelm. Deze materialen moeten op de bouw doorgaans allemaal gedragen worden. maar dan moeten ze wél goed passen. Wat heeft een veiligheidsbril voor nut als hij veel te groot is? En wat is de zin van een veiligheidshelm die niet goed zit? Duidelijk, dat werkt niet. Als je valt en je veiligheidshelm valt van je hoofd, omdat hij eigenlijk te groot is, dan is het letsel een stuk groter dan wanneer de veiligheidskleding goed past en stevig blijft zitten. Een grote veiligheidsjas die loodzwaar is, heeft ook weinig nut voor de gebruiker. Die moet de jas wel goed kunnen aan- en uittrekken en mag niet bezwijken onder de last van de zware stof.


4. Voorzien van een CE-markering

Om zeker te weten dat de werkkleding ook echt voldoet aan de veiligheidseisen die in de bouw worden gesteld, kun je kijken naar de CE-markering van de producten die je gebruikt. De CE-markering vind je op alle spullen die je elke dag om je heen hebt, dat gaat verder dan de bedrijfskleding alleen. Of dat nou gaat om je werkschoenen, werkbroek, veiligheidshelm of geluiddempers, ze zijn allemaal voorzien van een CE-markering. Zo’n markering bestaat uit letters en cijfers en geeft aan voor welke eisen het product precies geschikt is. Het moet bij de aanschaf van werkkleding altijd duidelijk zijn aan welke CE-normen deze voldoet. Is dat niet het geval, dan klopt er iets niet en kun je beter op zoek gaan naar iets anders. Want jouw veiligheid is het allerbelangrijkste en dat begint bij goede werkkleding.

5. Voorzien van een duidelijke gebruiksaanwijzing

Als je eenmaal de goede werkkleding hebt gevonden, dan is het wel belangrijk dat je ook goed weet hoe je dit moet gebruiken. Als er een nieuwe veiligheidshelm voor je klaarligt dan zul je die allereerst passen. Maar wat als blijkt dat hij niet goed zit? Dan wil je hem verstellen. Op zich moet dat bij veel helmen mogelijk zijn, maar je moet wel even weten hoe. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld je veiligheidsbril. Hoe zorg je dat die goed op je hoofd zit en de goede bescherming biedt? Dat kun je alleen achterhalen door een goede en duidelijke gebruiksaanwijzing. Die hoort er bij te zitten zodat jij je goed kunt informeren over de mogelijkheden en do’s en don’ts van je nieuwe werkkleding. Een goede gebruiksaanwijzing geeft niet alleen in tekst weer hoe iets werkt, het is nog beter als er ook afbeeldingen zijn die jou stap voor stap uitleggen hoe iets werkt. Je kunt tekst en beeld met elkaar combineren om helemaal het onderste uit de kan te halen. Maar het belangrijkste is dat jij een goede gebruiksaanwijzing tot je beschikking hebt, zodat je ook later nog eens terug kan kijken hoe iets precies werkt en hoe je het op de meest veilige manier kunt gebruiken.

6. Voldoen aan de eisen uit het warenwetbesluit

In het warenwetbesluit staat aan welke eisen jouw werkkleding moet voldoen. Dat geldt overigens niet alleen voor de kleding die je gebruikt, maar ook bijvoorbeeld voor de machines. Omdat werken in de bouw gevaren met zich meebrengt, zijn er in het warenwetbesluit dingen over vastgelegd om te zorgen dat jij je werk veilig en verantwoord uit kunt voeren. Daar moet jouw kleding aan voldoen zodat het jou de veiligheid kan bieden die je verwacht. En die je mag verwachten. Voldoet je nieuwe broek of bril niet aan het warenwetbesluit? Dan kun je het beter niet gebruiken als veilige werkkleding voor op de bouw.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 3920x
Toegevoegd: 10-09-2018 10:03
Gewijzigd: 11-09-2018 18:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!