apotheker aan het werk

Apotheek, taken en verantwoordelijkheden

apotheker aan het werkBenieuwd naar de taken en de verantwoordelijkheden van een apotheker? In dit artikel worden ze besproken. Misschien wil je wel apotheker worden of ben je benieuwd wat er in de apotheek wordt gedaan. Lees er dan snel meer over.

Apotheker

Wanneer je als apotheker aan het werk gaat, dan heb jij de verantwoordelijkheid voor het uitgeven van geneesmiddelen aan je patiënten. Wat moet een apotheker doen?

  • Een apotheker moet in staat zijn om duidelijke voorlichting te geven aan patiënten over het gebruik van geneesmiddelen, maar ook over de werking van de geneesmiddelen en de mogelijke bijwerkingen. Hij of zij dient mensen altijd te vertellen dat voor gebruik eerst de bijsluiter moet worden gelezen.
  • De apotheker moet problemen kunnen signaleren en er moet goed geluisterd worden naar de klachten die mensen  hebben. Het kan nodig zijn dat er hierbij in wordt gespeeld op het zoeken naar de juiste geneesmiddelen voor een patiënt, zodat de klachten verminderen of zelfs weggaan.
  • Een andere belangrijke taak van de apotheker is het controleren en het interpreteren van recepten. die zijn voorgeschreven aan de patiënt. Er moet altijd gecontroleerd worden of de combinatie en de dosering van middelen kloppen. Als er iets niet klopt en er wordt getwijfeld, dan is er altijd overleg nodig met de betrokken arts.
  • De apotheker onderhoudt ook contacten met collega’s en verzekeraars.
  • Een apotheker moet ook leiding kunnen geven aan apotheekassistenten.
  • Als apotheker is het mogelijk dat je de verantwoordelijkheid krijgt over het bereiden van geneesmiddelen (als deze in de apotheek zelf worden gemaakt). Er dienen hiervoor dan wel protocollen op te worden gesteld waarin bijvoorbeeld de bereidingsmethoden staan.
  • Je moet als apotheker op de hoogte zijn van het aanbod van geneesmiddelen.
  • Het kan zijn dat je nachtdiensten moet draaien (dit hangt af van waar je werkt).

Werkgebied apotheek

Een apotheker kan op verschillende plaatsen werkzaam zijn, zoals in een ziekenhuis, een zelfstandige apotheek, bij de overheid of in een laboratorium. Wanneer de apotheker werkzaam is in een zelfstandige instelling, dan zal deze apotheker ook de verantwoordelijkheid krijgen over de organisatorische kant, waarbij je kunt denken aan bijvoorbeeld de inkoop, opslag van materialen en het financieel beheer. Daarnaast is het ook van belang dat er leiding gegeven kan worden aan het personeel.

Opleiding apotheker

Als je als apotheker aan het werk zou willen, dan heb je een WO opleiding Farmacie nodig. Het is een driejarige bachelor opleiding en dan nog een driejarige master opleiding. Bijscholing, cursussen en voorlichting blijven altijd noodzakelijk. Je moet namelijk steeds op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zoals nieuwe medicijnen en andere ontwikkelingen in de farmaceutische wereld.

Arbeidsvoorwaarden apotheker

Voordat er voor een bepaald beroep gekozen wordt, zijn veel mensen ook benieuwd naar het salaris. Als apotheker zou je ongeveer tussen de 3200 en de 4290 euro verdienen. Let echter wel goed op, want het is een salarisindicatie van een apotheker die niet in een ziekenhuis werkt. Als je namelijk gaat kijken naar een ziekenhuisapotheker dan kan gezegd worden dat deze ongeveer 4500 euro bruto per maand verdient en dit kan zelfs oplopen tot 7595 euro bruto per maand. Als je kijkt naar de zelfstandige apotheker dan moet er gekeken worden naar de omzet van de apotheek. Daarbij ligt het gemiddelde salaris tussen de 70.000 euro en 80.000 euro bruto per jaar. Er zijn ook secundaire arbeidsvoorwaarden:

  • Er kan daarbij gedacht worden aan een vergoeding voor nascholing en cursussen.
  • Bijleren vanuit het werk (moet worden aangeboden).

Apotheker vaardigheden

Vaardigheden zijn er binnen ieder beroep, bij de apotheker gaat het over de volgende vaardigheden en competenties:

  • Integriteit
  • Klantgerichtheid
  • Analytisch vermogen
  • Omgaan met details
  • Luisteren

Als apotheker is het belangrijk dat je analytisch bent, daarnaast moet je ook inzicht hebben en nauwkeurig kunnen werken. Je hebt een grote verantwoordelijkheid en deze vaardigheden die daarbij horen dien je ook te bezitten. Verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid zijn van groot belang. Cliënten rekenen er op "dat jij het allemaal weet".

Apothekersassistent

Het kan zijn dat je niet als apotheker aan het werk wil, maar als apothekersassistent, ook dat kan. In de apotheek kom je ook veel mensen tegen die geen recept hebben. Er zijn namelijk erg veel producten zonder recept verkrijgbaar waar mensen meer over willen weten. Je zou hierbij kunnen denken aan bijvoorbeeld een EHBO-kit, of misschien wel een doosje maagtabletten of keelsnoepjes. Als ze last hebben van de huid, dan kunnen ze zalf tegen huidirritatie nodig hebben of als ze vitaminen tekort komen een vitaminesupplement. Dit is nog niet alles, want de apotheek heeft vaak ook exclusieve merken, daarbij kun je denken aan speciale huidverzorgingsproducten. Je bent als je aan het werk bent als apothekersassistent aan het werken in een hecht team. Daarbij help je de mensen die in de apotheek komen om bijvoorbeeld medicijnen af te halen. Je gaat hierbij uitleggen hoe de medicijnen gebruikt moeten worden en hoe het middel werkt. Er mogen geen fouten worden gemaakt en daarom worden medicijnen ook altijd door een collega gecontroleerd.

Nog meer over de apotheker

Een andere naam voor een apotheker is een farmaceut. Het wordt ook wel omschreven als een geneesmiddelendeskundige en deze is dan verantwoordelijk voor de uitgifte van medicijnen aan patiënten. Let goed op, want wist jij dat de titel van apotheker wettelijk beschermd is? Dit wil zeggen dat iemand deze naam alleen mag gebruiken als diegene de opleiding farmacie met succes heeft afgerond en daarnaast ook is ingeschreven in het BIG-register.

  • Het gaat er om dat je als apotheker effectief, correct en tijdig medicijnen kunt verstrekken aan alle patiënten van een apotheek (dit moet uiteraard wel gebeuren binnen de wettelijke kaders, landelijk geldende professionele richtlijnen en ook gelet op de overige binnen het vakgebied algemeen aanvaarde normen).
  • Je gaat als apotheker voorlichting geven aan patiënten over de werking en het gebruik van medicijnen. Daarbij is het van belang dat je ook de tijd neemt voor de mensen en vraagt of ze alles duidelijk voor ogen hebben. Het is soms veel informatie die mensen krijgen, dus neem de tijd en luister ook naar ze als ze vragen hebben.
  • De apotheker houdt zich bezig met het uitvoeren van farmaceutisch onderzoek. Alle laatste ontwikkelingen dienen bekend te zijn, zodat hier op ingespeeld kan worden wanneer dat noodzakelijk is.
  • Bijdragen aan de ontwikkeling van geneesmiddelen is ook iets wat de apotheker moet doen. Als er bepaalde bijwerkingen vaak terugkeren zijn dat ook dingen die gemeld moeten worden, zodat hier nader onderzoek naar gedaan kan worden.
  • Een apotheker zorgt ook voor het aansturen en begeleiden van apothekersassistenten, praktijkondersteuners en eventuele andere betrokkenen. Dit kan op verschillende manieren. Er kunnen ook cursussen worden gegeven bijvoorbeeld vanuit zijn of haar ervaring, om op deze manieren anderen voor te lichten en nader te informeren over de werkwijze van de apotheker of de mogelijkheden.
  • Efficiënt werken staat altijd centraal binnen het beroep. Je hebt vaak een vaste werkwijze en gestructureerd werken hoort er bij. Een ding afmaken en dan naar het volgende, zodat er geen fouten gemaakt worden.
  • Klantgericht werken is belangrijk. Je bent de hele dag met je eigen team bezig en met patiënten die binnen komen om iets op te halen, vragen hebben, of even een luisterend oor nodig hebben. Vaak zijn er ook aparte ruimten binnen de apotheek aanwezig waar je bijvoorbeeld kunt praten over hoe het nu gaat, je medicatie door kan spreken, etc. Dit kan op afspraak, maar je wordt ook vaak apart genomen om uitleg te geven over de inname van medicatie (zoals bij astma met een inhalator). Er kan dan in een aparte ruimte geoefend worden, zodat de patiënt de medicatie op de juiste manier inneemt.
  • Signalen opvangen is ook van belang. Vraag aan patiënten hoe dat het gaat en controleer of dat de lijst met medicijnen nog klopt. Zo niet, pas het aan en zorg dat alles in de computer up-to-date is. Wanneer iemand nieuwe medicatie krijgt, moet er gekeken worden of het samen gaat met de huidige medicatie en dat kan alleen wanneer alle informatie goed in de computer staat met de juiste doseringen.

Naar de apotheek

Wanneer je medicijnen nodig hebt, of je bent naar de huisarts geweest en je hebt een receptje gekregen, ga je eerst naar de apotheek. Zij maken de geneesmiddelen klaar, geven je uitleg over hoe het gebruikt moet worden en bekijken welke andere medicatie je gebruikt. Hierdoor hebben zij een overzicht en kunnen ze aangeven waar je eventueel last van kunt krijgen of waar je op moet letten. Zorg dat je weet welke medicatie je hebt en in welke dosering. Het is belangrijk voor je eigen gezondheid. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je altijd langsgaan bij de apotheek of bellen en je vragen stellen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 9549x
Toegevoegd: 23-06-2016 09:45
Gewijzigd: 10-07-2016 23:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!