Bedrijfsbeveiliging tijdens de donkere dagen

Bedrijfsbeveiliging tijdens de donkere dagen

Bedrijfsbeveiliging tijdens de donkere dagenDe donkere dagen komen er weer aan. Uit onderzoek is gebleken dat in deze tijd van het jaar het meest wordt ingebroken. De politie let daarom in deze periode extra op verdachte situaties. Echter, kunnen zij niet alles in de gaten houden. Gelukkig zijn er ook een aantal simpele maatregelen die je zelf kunt treffen om de kans op een inbraak zo klein mogelijk te maken:

Wees alert

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dit wordt toch nog veel te vaak vergeten. Vaak wordt gedacht dat een raam op een kiertje wel kan. Dit is echter een uitnodiging voor inbrekers. Ook worden schuiframen vaak alleen dicht gedaan en niet op slot, omdat deze zich toch niet op de begaande grond bevinden. Maar door een afvalcontainer, scooter of zelfs een fiets als opstapje te gebruiken, zijn de inbrekers hier zo binnen. Blijf daarom alert en zorg ook voor voldoende verlichting rondom het pand om de kans op een inbraak zo klein mogelijk te maken.

Zorg voor een onregelmatig patroon

Inbrekers houden bedrijven vaak een langere tijd in de gaten om te kijken wanneer er niemand aanwezig is. Omdat een bedrijf vaak vaste openingstijden heeft, is het makkelijk voor een inbreker om te bepalen wanneer zij het best kunnen toeslaan. Toch zijn er zaken waarin afgewisseld kan worden. Denk hierbij aan de schoonmaker die op verschillende tijden komt. Of de leverancier die elke keer op een ander moment levert. Ook zou je zo nu en dan een licht aan kunnen laten of zelfs een willekeurige timer op lampen zetten. Wanneer de inbreker geen vast patroon kan herkennen is het risico vaak al te groot en zullen ze het er niet op wagen.

Geef de inbreker geen aanleiding

Het uiteindelijke doel van een inbreker is de opbrengst. Wanneer er niks te halen valt, is er geen reden tot inbreken. Nu is dit binnen een bedrijf of winkel vaak lastig, aangezien alles mee naar huis genomen kan worden. Toch kan er het een en ander gedaan worden om de aanleiding tot een minimum te beperken. Zet bijvoorbeeld laptops, kassaschermen en andere waardevolle voorwerpen uit het zicht. Op die manier is er al minder motivatie voor de inbreker. Ook zal de inbreker in de gaten hebben dat er maatregelen worden genomen om een inbraak te voorkomen, wat de inbreker nog meer zal ontmoedigen.

Alarmsysteem

Een inbreker voelt zich het meest op zijn gemak wanneer er geen pottenkijkers aanwezig zijn. Zeker camera’s zijn niet gewild bij inbrekers. Zorg er daarom voor dat er geen blinde vlekken zijn voor camera’s en sensoren in het bedrijfspand. Om te zorgen dat de camera’s en sensoren het effectiefst gebruikt worden, kunt u een security expert inschakelen. Zij zijn getraind om deze hulpmiddelen zo goed mogelijk toe te passen.

Preventiestickers

Voorkomen is beter dan genezen. Alleen een sticker op de deuren en ramen die aangeeft dat het pand beveiligd is, schrikt de inbreker vaak al af. Zeker omdat er genoeg bedrijven zijn die dit nog niet hebben, gaat de voorkeur van een inbreker altijd naar een bedrijfspand zonder inbraakpreventie. Deze sticker wordt vaak uitgegeven bij de aanschaf van een alarmsysteem. Vraag genoeg stickers om alle ramen en deuren hiervan te voorzien.

Bedrijfsbeveiliging tijdens langdurige afwezigheid

Wanneer je als bedrijf voor langere tijd gesloten zal zijn, dien je dit natuurlijk te vermelden aan je klanten. Deze informatie zou makkelijk bij de verkeerde persoon terecht kunnen komen. Neem daarom extra maatregelen in de periode dat je op vakantie bent of langdurig gesloten bent. Laat de buren weten dat je gesloten bent en vraag of zij een oogje in het zeil willen houden. Ook zou je iemand kunnen vragen om zo nu en dat een bedrijfsauto voor de deur te zetten of een lichtje aan te doen.




Verklein de kans op diefstal

Mocht je alle bovenstaande tips hebben toegepast en een inbreker toch probeert binnen te komen is er nog de mistgenerator. Dit is een apparaat dat een dichte mist binnen de ruimte creëert binnen enkele seconde. Zodra het alarm afgaat wordt de ruimte gevuld met een dichte rook die ervoor zorgt dat de inbrekers niks meer zien. Wanneer je vervolgens de ruimte enige tijd goed ventileert, laat de mist geen sporen achter. Dit soort systemen zijn al langere tijd op de markt, maar werden vaak niet gebruikt door de hoge kosten. Echter, de afgelopen jaren zijn deze systemen steeds betaalbaarder geworden. Een inbreker die niets ziet, kan niets meenemen.

Meldkamer

Een alarmsysteem is vaak niet genoeg om te zorgen dat een inbreker weer vertrekt wanneer hij al binnen is. Zorg daarom dat je alarmsysteem is aangesloten bij een bedrijf met een meldkamer. Zij kunnen live meekijken met de camerabeelden op het moment van een inbraak. Op die manier kunnen gelijk de juiste hulpdiensten worden ingeschakeld. Ook kan er contact met de eigenaar van het pand worden gezocht om hem of haar op de hoogte te stellen.

Eens en nooit meer

Mocht je nou toch slachtoffer worden van een inbraak, zorg dan voor extra beveiliging in de toekomst. Inbrekers zijn zich duidelijk bewust van de zwakke punten binnen het pand en zullen hier zeker gebruik van maken. Laat daarom na een inbraak duidelijk zien dat het pand beter beveiligd is dan voorheen om een tweede inbraak te voorkomen.

Veiligheid en social media

Houdt in je achterhoofd dat social media toegankelijk is voor een grote groep mensen. Denk dus goed na voordat je informatie online zet. Inbrekers houden deze informatie nauwlettend in de gaten om te kijken wanneer zij het beste kunnen toeslaan. Deel je vakantiefoto’s dus pas na je vakantie!

Verander de code van het alarmsysteem regelmatig

Zo nu en dan zal er een werknemer het bedrijf verlaten. Ondanks dat je deze werknemer vertrouwt is het toch handig om de code van het alarmsysteem te veranderen. Wanneer werknemers zijn overgestapt naar een andere werkgever zijn zij vaak minder terughouden in de informatie die zij delen. Ook is het zaak om de werknemers die de code hebben de juiste instructies te geven over deze code. Leg uit aan de werknemers dat deze code absoluut niet gedeeld mag worden met onbevoegde en dat zij verdachte situaties gelijk melden. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend maar het is toch van belang om dit extra te vermelden.

Houd contact met de mensen in uw omgeving

Hoe meer ogen aanwezig, des te meer er gezien wordt. Wanneer je een verdachte situatie opmerkt, laat dit dan ook weten aan je buren en andere personen in de omgeving. Zij kunnen een extra oogje in het zeil houden, voor zichzelf maar ook voor jou.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Umut
Aantal keer gelezen: 1149x
Toegevoegd: 29-10-2019 15:39
Gewijzigd: 01-11-2019 09:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!