auto voltanken

Benzine of diesel auto?

auto voltankenEen nieuwe auto kopen? Wordt het een benzine of diesel auto? Je hebt verschillende mogelijkheden, waar houd je rekening mee als je gaat kiezen? Zorg dat je op de hoogte bent van de verschillen, zodat je de voordelen en nadelen tegen elkaar af kunt wegen voordat je een benzine of diesel auto gaat kopen!

Auto kiezen

Als je een andere auto gaat kiezen, dan heb je de keuze uit benzine, diesel of lpg. Welke keuze je maakt, hangt af van hoeveel km je per jaar gaat rijden. Er wordt wel gesproken over het omslagpunt van benzine en diesel, daarbij wordt er gekeken naar hoeveel km jij per jaar rijdt. Het kiezen van een auto is niet iets wat je dagelijks doet. En wat te doen als het aantal kilometers per jaar nogal wisselt? Het is daarom goed om nu te bekijken wat jouw voordelen zijn en wat jouw wensen zijn bij een benzine of een diesel auto. Neem de tijd om de opties te overwegen en duidelijk te krijgen voor jezelf. Oriënteer je op het gebied van brandstof en dan zie je ook meteen in wat de prijsverschillen zijn. Dit kan online eenvoudig berekend worden, waardoor je naast de mogelijkheden, de voor- en nadelen ook meteen zicht hebt op de kosten.

Omslagpunt diesel benzine

Mensen die zakelijk rijden, kozen vroeger standaard voor een dieselauto. Maar tegenwoordig is dat niet meer een zo vanzelfsprekende keuze. De brandstofprijzen spelen daarin ook een rol, het prijsverschil wordt namelijk een stuk kleiner. Daarbij zijn ook de fiscale maatregelen veranderd, waardoor diesel wellicht wat minder interessant voor je is.

Dieselmotoren

Het is goed om meer te weten over de dieselmotoren. Deze hebben namelijk een ander karakter dan de benzinemotoren. Bij de lage toeren heeft een dieselmotor meer trekkracht dan een benzinemotor. Diesel is hierdoor ook beter geschikte om een caravan te trekken bijvoorbeeld. Zorg dat je als je een nieuwe auto gaat kopen, ook meer weet over de dieselmotor. Daarover kun je bij een garage altijd meer informatie vragen, maar ook online vind je hier veel over.

Benzine of diesel rijden?

Als je geld wilt besparen met auto rijden, dan is het goed om te kijken of dat benzine of diesel rijden een betere optie is. Het ligt er aan hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden. De brandstof keuze heeft invloed op de wegenbelasting.

Wegenbelasting

Of je een benzine of een diesel auto neemt, hangt af van hoeveel kilometer je per maand of per jaar gaat rijden. Je betrekt de wegenbelasting er ook bij om te bekijken met welke brandstof je goedkoper uit zult zijn. Diesel is als het over de wegenbelasting gaat vaak twee keer zo duur als benzine, diesel is echter per liter 25-30% goedkoper. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe eerder je vaak voor diesel kiest. Er is echter wel een omslagpunt en daarom zijn er een paar factoren waar in elk geval naar gekeken moet worden:

  • Diesel rijden is een stuk goedkoper wanneer je veel kilometers moet maken per maand of per jaar.
  • De wegenbelasting die je moet betalen voor diesel is vaak twee keer zoveel als die van de benzine.
  • De prijs voor een liter diesel is gemiddeld 25-30% goedkoper dan de prijs van benzine.

Wat spreekt je meer aan? Het ligt er namelijk echt aan of je vaak op de weg rijdt, veel kilometers maakt en wat voor auto je voorkeur heeft. De eisen die je hieraan stelt, maken dus ook deel uit van de beslissing die je gaat maken.

Benzine of diesel berekenen

Wanneer je wilt berekenen of dat diesel of benzine een betere keuze is, dan is het verstandig om dat te berekenen. Dit kan met een calculator. Daarbij wordt er gevraagd naar hoeveel liter je per maand moet tanken, het gewicht van de auto en zo kunnen er nog wat gegevens gevraagd worden. Vervolgens worden de maandelijkse prijs voor een benzine auto en voor een dieselauto aan je getoond. Er is een heel duidelijk omslagpunt voor benzine of diesel. Dit is te zien in de onderstaande tabel. Aan de linkerzijde zie je het aantal kilometer per maand, vervolgens zie je de benzineprijs en dan de dieselprijs. Daarbij zie je vanaf 150 liter per maand een omslagpunt. Eerst is de benzineprijs lager dan de dieselprijs, maar vanaf de 150 liter per maand wordt de benzineprijs hoger dan de dieselprijs.

 

Liters per maand      Benzineprijs      Dieselprijs  
10 € 75.00 € 125.00
15 € 84.00 € 132.00
20 € 93.00 € 139.00
25 € 102.00 € 146.00
35 € 120.00 € 160.00
50 € 147.00 € 181.00
75 € 192.00 € 216.00
100 € 237.00 € 251.00
125 € 282.00 € 286.00
150 € 327.00 € 321.00
175 € 372.00 € 356.00
200 € 417.00 € 391.00
250 € 507.00 € 461.00
300 € 597.00 € 531.00
400 € 777.00 € 671.00
500 € 957.00 € 811.00


* De bedragen zijn gemiddeld per maand, met een auto van 1300 kg

Is diesel duurder?

Sommige mensen denken dat diesel rijden goedkoper is dan benzine, maar dat klopt niet helemaal. De dieselauto’s zijn vaak zwaarder dan de auto's die op benzine rijden. Benzine auto’s rijden vaak ook zuiniger. Dit wil dus zeggen dat je met minder brandstof meer kilometers kunt maken. Ook de aanschafkosten van de dieselauto zijn vaak hoger dan die van de benzine auto. Er zullen dus altijd meer kilometers gemaakt moeten worden, om ervoor te zorgen dat je goedkoper kunt rijden met diesel. Let daar dus ook goed op bij het maken van je keuze tussen het rijden op benzine of op diesel. Zorg dat je goed gaat bekijken welke voordelen het voor jou heeft als je benzine of diesel gaat kiezen. Zoals je hebt kunnen zien is het echt een persoonlijke keuze. Dus neem ook de tijd om te bekijken wat het voor jou gaat worden.

Auto benzine of diesel kiezen

Wanneer je een nieuwe auto of een tweedehands auto gaat kopen, is het sowieso goed om te bekijken wat het doel is. Heb je de auto dagelijks nodig naar je werk? Is het voor kortere of langere afstanden? Wat is je budget? Zijn er meerdere auto’s waar je gebruik van maakt of gaat het de auto worden die je volop gaat gebruiken? Hoeveel kilometer denk je per jaar ongeveer te rijden? Waar ga je voornamelijk rijden? Is het in de stad of zijn het meestal snelwegen? Allemaal factoren waar je even goed over na moet denken, zodat je beter in kunt schatten wat voor jou het meest voordelig gaat zijn. Ook zakelijk gezien kan benzine soms veel gunstiger uitpakken. Maar dat hangt er dus vanaf waar je gaat rijden, welke auto je kiest en hoeveel kilometer je per maand of per jaar gaat rijden. Overweeg alle opties, zodat jij weet of dat benzine of diesel rijden beter is.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 7662x
Toegevoegd: 03-05-2016 05:58
Gewijzigd: 21-05-2016 01:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!