Dit is het verschil tussen een autoabonnement en leasen

Dit is het verschil tussen een autoabonnement en leasen

Dit is het verschil tussen een autoabonnement en leasenSteeds vaker overwegen huishoudens het private leasen in plaats van kopen van een nieuwe auto. Daar kwam de afgelopen jaren een derde optie bij, het autoabonnement. Dit artikel beschrijft het verschil tussen een autoabonnement en het private leasen van een nieuw voertuig. Wat is de beste keuze voor jouw huishouden?

Het kopen van een nieuwe auto, ook wanneer het om een occasion gaat, kost al snel enkele duizenden euro’s. Op het moment dat deze kostenpost op een onverwacht moment komt, bijvoorbeeld doordat het repareren van je huidige auto na een ongeluk niet meer rendabel is, heeft dit een forse impact op je begroting. In plaats van de investering in het kopen van een auto, kan het leasen een goed alternatief vormen. Je doet hierbij op voorhand geen grote investering, maar betaalt een vast bedrag per maand. Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd werd, is een autoabonnement een derde optie. Je leent de auto in dit geval vaak voor een korte periode, bijvoorbeeld om de periode tussen het afschrijven van je huidige auto en de aankoop van een nieuw model te overbruggen. Tijd om verder in te zoomen op de verschillende mogelijkheden. 


Werking van een modern autoabonnement 


In zekere zin lijkt een autoabonnement veel op het private leasen van een voertuig. Je sluit een contract af met een aanbieder voor een vaste periode, waarbij je de auto in beginsel onbeperkt kunt gebruiken. Houd er hierbij rekening mee, dat net als bij een leasecontact, vooraf afgesproken wordt welk aantal kilometers binnen het contract valt. Overschrijd je dat aantal, dan worden deze extra kilometers nadien in rekening gebracht. Vaak deze aanvullende kilometers veel duurder dan de kilometers die binnen het contract vallen. Het maakt het belangrijk om vooraf een goede inschatting te maken van het aantal kilometers dat je in de korte looptijd van het autoabonnement zal rijden. 


Flexibiliteit bij een autoabonnement 


Een van de voornaamste voordelen van auto abonnementen is de flexibiliteit waarvan je profiteert. Het gaat vaak om contracten met een looptijd van één tot zes maanden. In deze periode kun je het contract op ieder moment opzeggen, met inachtneming van een opzegtermijn. Deze opzegtermijn is vaak dertig dagen. 


Zekerheid over de maandelijkse kosten 


Net als bij het private leasen van een auto vallen veel kosten binnen het contract dat je afsluit met een aanbieder. Dit betekent bijvoorbeeld dat je niets extra’s betaalt voor de verzekering van het voertuig, dat de wegenbelasting voor je betaald wordt en dat je geen omkijken hebt naar eventueel onderhoud. De kans dat er onderhoud moet worden uitgevoerd is bij kortlopende contracten logischerwijs klein. 


BKR-registratie belangrijk verschil met private lease 


Bij het afsluiten van een leasecontract word je ingeschreven bij het BKR, vergelijkbaar met de aankoop van een mobiele telefoon op afbetaling. Een BKR-registratie kan in je nadeel werken, wanneer je in de komende jaren een hypotheek af wilt sluiten. Het bedrag dat je hierbij maximaal kunt lenen wordt beïnvloed door de openstaande leningen bij andere partijen, waarvan de leasemaatschappij een voorbeeld is. 

Kies je echter voor een autoabonnement, dan word je niet ingeschreven bij het BKR. Op deze manier heeft een autoabonnement geen of in mindere mate invloed op de maximale hypotheek die een bank je verstrekt bij de aankoop van een huis. 


Private leasen van een auto vaak goedkoper 


Is een autoabonnement altijd de beste keuze ten opzichte van een private leasecontract? Dat is niet het geval! Private lease is over een langere termijn bekeken goedkoper, doordat je het contract direct voor meerdere jaren afsluit. Het afsluiten van een langlopend contract betekent logischerwijs ook, dat je minder flexibel bent. Waar je het autoabonnement al na een korte periode op kunt zeggen, met inachtneming van de opzegtermijn, is dat bij een leasecontract niet mogelijk. Deze loopt door tot het einde van de looptijd. 

In algemene zin geldt dat des te korter het auto abonnement loopt, des te hoger het bedrag ook ligt wat je per maand betaalt. Zoals eerder al genoemd werd, lopen die kosten verder op als je meer kilometers rijdt dan het aantal wat binnen je abonnement valt. Het gaat gemiddeld genomen al snel om zo’n tien tot twintig cent per kilometer. 


In deze situaties is een autoabonnement interessant 


Eerder in dit artikel werd al een voorbeeld genoemd van een situatie, waarin het afsluiten van een autoabonnement interessant is. Het helpt je de tijd tussen het afschrijven van een auto en de aankoop van een nieuw voertuig te overbruggen, zonder overhaast een beslissing te moeten nemen. 

Ook wanneer je op vakantie gaat met een zware caravan kan het afsluiten van een kortlopend autoabonnement interessant zijn. Steeds meer huishoudens kiezen voor een elektrische auto, soms mede gedwongen door het aanbod van hun werkgever. Niet alle elektrische voertuigen zijn krachtig genoeg om een zware caravan te kunnen trekken. Je lost het op door tijdelijk een auto op benzine te gebruiken met een autoabonnement. 


Uitproberen van verschillende modellen auto’s 


Andersom gebruik je momenteel mogelijk nog een auto op brandstof, waarbij je wilt weten hoe een elektrische auto je zal bevallen. Op voorhand valt dit nooit met zekerheid te zeggen; een losse proefrit is niet voldoende om die inschatting te kunnen maken. In zo’n situatie is het interessant om een kortlopend autoabonnement af te sluiten voor een elektrisch voertuig, waarmee je de mogelijkheid hebt deze uitgebreid te testen. Bevalt de elektrische auto je? In dat geval kun je na het aflopen van het contract een elektrische auto aanschaffen. Door de korte opzegtermijn bepaal je in zekere zin zelf of je de auto een aantal maanden wilt testen, of na één maand al een keuze kunt maken. 

Kijk vooraf goed hoe oud de auto is die je aangeboden krijgt bij een aanbieder van autoabonnementen. Het is niet standaard zo, dat je een nieuw model krijgt. Er zijn aanbieders die werken met jonge occasions. 


Vergelijken van verschillende aanbieders 


Wanneer je het afsluiten van een autoabonnement overweegt, is het verstandig om vooraf verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Op het internet vind je websites die je hierbij helpen. Op basis van je persoonlijke voorkeuren rond de auto, zoals het merk en model, het type brandstof, de looptijd van het abonnement en de contractvoorwaarden, bepaalt de tool op zo’n website welke aanbieder je het beste aanbod doet. Je kunt het autoabonnement vanuit zo’n tool vaak direct afsluiten. Tijd voor de eerste rit in je nieuwe auto! 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 192x
Toegevoegd: 10-06-2024 14:06
Gewijzigd: 20-06-2024 15:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!