Wat is het verschil tussen een kleine- en grote beurt?

Wat is het verschil tussen een kleine- en grote beurt?

Wat is het verschil tussen een kleine- en grote beurt?Je auto regelmatig een beurt geven is belangrijk. Maar is dit ook verplicht? En wat is nu precies het verschil tussen een kleine- en een grote beurt? Wij zochten het voor je uit!

Een jaarlijks terugkerend ritueel

De kleine- en grote beurt van je auto zijn, naast de Apk-keuring, voor velen een jaarlijks terugkerend ritueel. Je brengt jouw auto naar de garage, maar hebt misschien geen idee wat er tijdens een beurt met het voertuig gebeurt. Ben je benieuwd naar het verschil tussen de verschillende beurten en wil je hier meer over weten? Dit artikel staat uitgebreid stil bij de kleine- en grote beurt. Naast de verschillen tussen beide beurten, lees je wanneer je jouw auto naar de garage moet brengen voor een beurt, of het geven van een beurt verplicht is en wat je zelf kunt doen om jouw auto te onderhouden.

Dit wordt bedoeld met ‘je auto een beurt geven’

‘Je auto een beurt geven’ klinkt heel algemeen. Toch zegt het veel over wat er in de garage wordt gedaan als je jouw auto hebt weggebracht. ‘Een beurt geven’ heeft vooral te maken met periodiek onderhoud. De kleine beurt is daarbij een snelle check van je auto. Hier kunnen zaken worden opgemerkt die niet direct aandacht nodig hebben of gerepareerd hoeven worden, maar die in de toekomst wel voor problemen kunnen gaan zorgen. Bij een grote beurt wordt een complete en intensieve check gedaan. Dit gaat vaak samen met de nodige reparaties aan je auto. Problemen die eerder zijn opgemerkt, worden tijdens een grote beurt verholpen.

Wanneer moet je jouw auto een beurt (laten) geven?

De frequentie waarin een auto bij de garage wordt aangeboden voor een beurt, verschilt per eigenaar. Dit kan bijvoorbeeld afhangen van de leeftijd van de auto, maar ook van hoe je rijdt of hoeveel kilometers de auto maakt. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, is het verstandig om regelmatig een beurt te laten uitvoeren. Het advies is om minstens één keer per jaar een kleine beurt in te plannen en je auto om de twee jaar weg te brengen voor een grote beurt. Echter, is de frequentie waarop onderhoud nodig is de afgelopen jaren wel iets flexibeler geworden. Moderne auto’s zijn steeds vaker uitgerust met software die zelf registreert of de auto onderhoud nodig heeft. Door deze slimme techniek, is een jaarlijkse check niet altijd nodig. Voor auto’s die zelf hun behoeften registreren, zal de periode waarop een beurt uitgevoerd wordt verschillen. Soms wordt de frequentie van een beurt ook afgelezen aan het aantal gereden kilometers. Voor moderne auto’s geldt hierbij dat na zo’n 25.000 tot 30.000 kilometers een kleine beurt nodig is. Voor oudere auto’s wordt een iets krappere marge, namelijk zo’n 15.000 kilometers, aangehouden.

Deze checks worden gedaan tijdens een kleine beurt

Tijdens de (jaarlijkse) kleine beurt, wordt jouw auto aan een controle onderworpen. De focus ligt hierbij voornamelijk op slijtageonderdelen, zoals de remmen en de wielen. Door regelmatig een kleine beurt uit te laten voeren, worden dit soort problemen opgemerkt voor ze echt gevaarlijk worden. Zo weet je niet alleen dat je op dit moment veilig de weg op kunt, maar ook wanneer er grote reparaties aan je auto nodig zijn om deze veiligheid te behouden. Naast een inspectie op slijtageonderdelen, worden tijdens de kleine beurt vloeistoffen bijgevuld als dat nodig is.

Op deze punten wordt een grote beurt uitgevoerd

De grote beurt is een complete en intensieve check van jouw auto die vaak gepaard gaat met een grote onderhoudsbeurt. Misschien zijn er tijdens de kleine beurt zaken opgemerkt die toen geen aandacht behoefden, maar nu direct kunnen worden verholpen. Of komen er zelfs zaken aan het licht die tijdens de kleine beurt onopgemerkt zijn gebleven. Waar de kleine beurt zich voornamelijk richt op de veiligheid van een auto, wordt tijdens de grote beurt ook het comfort bekeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inspectie van de verwarming en airco. Daarnaast worden standaard de motorolie en het oliefilter vervangen. Bij een benzinemotor komen ook de bougies aan bod. Overige vloeistoffen, zoals de koelvloeistof en remvloeistof, worden ververst of op peil gebracht.



Dit zijn de verschillen tussen een kleine- en grote beurt van je auto

Is het verschil tussen de kleine- en grote beurt je nog niet helemaal duidelijk? Hieronder zetten we de grootste verschillen voor je op een rij:

  Kleine Beurt Grote Beurt
Frequentie Advies: jaarlijks of na 25.000-30.000km voor moderne auto’s en 15.000km voor oudere auto’s Advies: iedere twee jaar of als de auto dit aangeeft
Focus op Veiligheid Veiligheid en comfort
Inspectie van Slijtageonderdelen, zoals de banden en remmen Complete onderhoudscheck
Vloeistoffen Bijvullen waar nodig Verversen of vervangen


Naast de verschillen in het uitvoeren van onderhoud, is het belangrijk om rekening te houden met een verschil in kosten. Hoewel de uiteindelijke kosten van een beurt aan je auto afhangen van de uit te voeren reparaties, is het verstandig om rekening te houden met hogere kosten voor de grote beurt. Dit komt omdat deze meer tijd in beslag neemt dan een kleine beurt en er altijd minimaal onderhoud benodigd is.

Is het geven van een beurt verplicht?

Hoewel bijna iedere autobezitter zijn wagen regelmatig wegbrengt voor een beurt, is dit niet wettelijk verplicht. Het onderhoud van je auto is jouw eigen verantwoordelijkheid, maar regelmatig een onderhoudsbeurt of controle uitvoeren heeft zo zijn voordelen. In de volgende alinea vertellen we je hier meer over.

Dit is waarom de kleine- en grote beurt van je auto belangrijk zijn

Je auto een beurt geven is niet verplicht. Waarom wordt dit dan toch zoveel gedaan? Dit komt omdat regelmatig onderhoud aan een auto je veel kan opleveren. Ten eerste weet je zeker dat je veilig en zorgeloos de weg op kunt. Je verkleint de kans dat je met pech langs de weg komt te staan of, nog erger, dat jouw auto moet worden weggesleept met alle kosten die daarbij horen. Daarnaast kun je jezelf veel geld besparen als het gaat over toekomstig onderhoud. Als je blijft doorrijden met kapotte onderdelen, zorgt dit in de meeste gevallen voor meer schade. Een reparatie die niet op tijd wordt opgemerkt, kan je dus uiteindelijk veel meer geld kosten dan nodig is.

Wat kun je zelf doen aan het onderhoud van je auto?

Voor de kleine- en grote beurt, breng je jouw auto naar de garage, maar in de tussentijd kun je zelf ook klein onderhoud plegen. Om de levensduur van je auto te verlengen, is het belangrijk om regelmatig het oliepeil te controleren en, indien nodig, de olie bij te vullen. Daarnaast vergroot je jouw veiligheid op de weg door minstens één keer per maand je bandenspanning te controleren. Door je bandenspanning op peil te houden, voorkom je slijtage en zorg je er bovendien voor dat jouw auto minder brandstof verbruikt. Let tijdens het controleren van je bandenspanning ook altijd op eventuele scheurtjes of andere schade. Als je dit opmerkt, kun je het beste direct een afspraak bij de garage of bandenboer inplannen om onveilige situaties en grotere schade te voorkomen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 979x
Toegevoegd: 13-01-2022 09:52
Gewijzigd: 14-01-2022 12:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!