Rijbewijs B

Gratis oefeningen rijbewijs B

Rijbewijs BBinnenkort rijexamen uitvoeren voor rijbewijs B? Je kunt nu gratis oefeningen maken en hierdoor bekijken of je alle stof beheerst.

Wat is rijbewijs B?

Voor het mogen besturen van een motorrijtuig moet je een rijbewijs hebben. Voor de diverse voertuigen gelden andere rijbewijzen. Met rijbewijs A mag je bijvoorbeeld een motor besturen maar geen auto, daarvoor heb je rijbewijs B, B+ code 96 of BE nodig. De eisen zijn per soort voertuig anders:

 • Rijbewijs A is geldig voor de motor
 • Rijbewijs AM is geldig voor de brommer, scooter en scootmobiel
 • Rijbewijs B is geldig voor auto's, je mag met dit rijbewijs 9 mensen (dit is inclusief de bestuurder) vervoeren en de auto mag niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Het theorie examen mag je op 16 jarige leeftijd doen en het praktijkexamen op je 18e, maar als je aan het "2To Drive" project meedoet mag je op je 17e praktijkexamen doen. Rijbewijs B heeft verschillende soorten namelijk rijbewijs B, rijbewijs B+ code 96 en BE. De verschillen zitten in het totale gewicht waarmee je mag rijden, het gewicht van de auto met de aanhanger. Bij rijbewijs B+ code 96 bijvoorbeeld gelden het gewicht van de aanhanger en de auto samen van maximaal 4250 kg. Heb je een "oud" rijbewijs BE dan blijft dat zo gehandhaafd, maar later zijn er wijzigingen doorgevoerd en moet er voor rijbewijs E extra examen worden afgelegd.

Oefening baart kunst

Voor het behalen van een rijbewijs B moet je flink wat geld neer tellen. Het kost nogal wat geld om je rijbewijs te behalen. Dit is echter voor iedereen wel verschillend. Hoeveel lessen heb je nodig? Wat zijn de tarieven van de rijschool? Zak je voor een examen hoe lang heb je dan rijlessen nodig om je examen van het rijbewijs B alsnog te behalen? Hieruit blijkt dat het vergelijken van rijscholen wel degelijk zinvol is om euro's te besparen.

 • Kijk echter niet alleen naar het uurtarief, want als de lessen beneden de maat zijn, heb je er veel meer nodig en komen de kosten wellicht nog hoger uit. Sommige rijscholen hebben pakketten om een rijbewijs te behalen, informeer naar de mogelijkheden en kijk wat voor jou het goedkoopste is, maar lever niet in op kwaliteit. Misschien heb je vrienden of kennissen die een bepaalde rijschool aanbevelen.
 • Je kunt ook kijken of er op de site recensies staan. Toch kom je er niet onderuit en zul je een aantal lessen nodig hebben om je rijbewijs B te behalen, want oefening baart kunst en dat is bij autorijden ook het geval.
 • Zorg dat je de theorie kent voordat je de weg op gaat voor je rijlessen, want dan ben je op de hoogte van bepaalde verkeerssituaties, denk aan de voorrang op de rotondes, de strepen op de weg, de diverse snelheden binnen en buiten de bebouwde kom, op de snelweg en je kent de verkeersborden. Je kunt je daardoor sneller en beter aan het verkeer aanpassen en je rijstijl er op afstemmen.
 • Weet ook dat anticiperen erg belangrijk is. Anticiperen wil zeggen: er steeds rekening mee houden wat er zou kunnen gebeuren, vooruit kijken/denken! Bijvoorbeeld: er staat een bus bij de halte en jij komt eraan rijden, de bus kan elk moment met haar richtingaanwijzer aangeven dat ze gaat rijden en de bushalte zal verlaten. Nog een voorbeeld: er spelen kinderen met een bal op het trottoir……. Je bestuurt een voertuig en bent er verantwoordelijk voor, ben altijd alert op dingen rondom je heen, die je niet zelf in de hand hebt, die je niet zelf bestuurt!


Rijbewijs B extra gratis oefeningen

Om je rijbewijs B te behalen moet je wat kilometers hebben gereden, wat rijervaring hebben opgedaan.

 • Je moet de verkeersborden kennen en de betekenis kennen van andere verkeersaanwijzingen, verkeersregels zoals de doorgetrokken strepen en de onderbroken strepen. Wat houden die in? Mag je op de snelweg links blijven rijden, omdat je straks links af moet slaan?
 • Veel situaties zijn best moeilijk en ook mensen die hun rijbewijs hebben, hebben daar vaak vragen over en weten niet of zij handelen zoals dat zou moeten. Het is verstandig als je voor het behalen van je rijbewijs B extra gratis oefeningen gaat doen. Ook voor de ervaren chauffeur zou herhaling geen kwaad kunnen!
 •  Online kun je gratis situaties oefenen die je in de praktijk tegen kunt komen. Gaat het goed dan weet je dat je gerust je examen kunt aanvragen. Je wordt er zelfverzekerd door als je precies weet wat je in elke situatie moet doen.
 • Maak je teveel fouten of weet je het antwoord niet en moet je veel antwoorden gokken dan is er veel werk aan de winkel, want gokken is uit den boze als je aan het verkeer deelneemt. Juist het onzekere gedrag leidt vaak tot ongelukken.
 • Om de kans van slagen voor je rijbewijs B te vergroten is het aan te raden online de gratis oefeningen te doen voor het rijbewijs B. Als je snel je rijbewijs B behaalt dan scheelt je dat veel geld, maar veel belangrijker is dat je gratis gaat oefenen voor de verkeersveiligheid. Je beantwoordt wat vragen met of zonder timer. Je ontvangt de uitslag en ziet welke vragen jij fout hebt beantwoord en op die manier kun je leren van je fouten.
 • Je hoeft de timer niet te gebruiken, maar je kunt wel daarvoor kiezen, omdat je onderweg ook geen minuten kunt nadenken over bepaalde situaties. Je moet namelijk snel kunnen handelen. Gratis oefeningen voor je rijbewijs B kan online, kost je niets alleen wat tijd en je weet meteen waar je staat wat betreft kennis van zaken. Je kunt over bepaalde situaties ook altijd met je rijinstructeur praten.
 • Misschien kan een bepaalde verkeerssituatie zelfs in de praktijk worden opgezocht tijdens een van je rijlessen. Je komt beslagen ten ijs als jij de gratis oefeningen voor het behalen van je theorie examen van je rijbewijs B regelmatig bekijkt.
 • Maar ook voor je rijlessen zijn deze gratis oefeningen aan te bevelen. Je ziet veel situaties die jij in de praktijk, tijdens de rijlessen, kunt tegenkomen. Fijn als je weet wat je moet doen in een bepaalde ingewikkelde situatie en belangrijk dat je snel weet hoe je moet handelen. Deze gratis oefeningen voor je rijbewijs B komen iedereen die aan het verkeer deelneemt goed van pas en niet alleen degenen die een examen moeten afleggen.
 • Het zou heel verstandig zijn als ook oudere en andere weggebruikers hun kennis up to date houden. Hun examen is zo lang geleden, wat is daarvan nog blijven hangen en wat is er in die tijd veranderd?      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 3777x
Toegevoegd: 29-01-2017 11:13
Gewijzigd: 08-05-2017 23:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!