vrouw smeert zonnebrand crème op

Bescherm je huid tegen de zon met zonnebrand

vrouw smeert zonnebrand crème opAls je graag gaat zonnen, bestaat er een kans dat je huid gaat verbranden. Zorg daarom dat je je huid goed gaat beschermen met zonnebrand. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in dit artikel.

Pas op, ga niet zonder zonnebrand in de zon!

Het is overbodig om te zeggen dat de zon voor een verbrande huid kan zorgen. Mensen waarbij dit al enige keren is gebeurd, zullen voortaan wel voorzichtiger zijn en zonnebrand gebruiken. Het is namelijk geen pretje als je huid verbrandt door de zon. Je hoeft daar niet voor te zonnebaden. Wanneer je wandelt, fietst of buiten in de zon aan het werk bent, kun je ook behoorlijk verbranden, wanneer je geen zonnebrand hebt gebruikt. Je voelt pas later dat je bent verbrand en dan is het te laat! Eerst dacht men dat een verbrande huid vervelend was, de huid was een poosje gevoelig, pijnlijk zelfs, je kon er geen kleding op verdragen, de huid vervelde, je had veel jeuk en het was voorbij.

Nu weet men echter meer over het verbranden door de zon, namelijk dat het naast pijnlijk en vervelend ook gevaarlijk is en dat het huidkanker kan veroorzaken. Extra oppassen dus met de zon en zonnebrand gebruiken als je naar buiten gaat. Heel belangrijk ook voor kinderen en baby's met hun tere huidjes. Regelmatig zonnebrand smeren voorkomt een heleboel narigheid. Er wordt op alle manieren gewaarschuwd tegen zonnen zonder zonnebrand, dus iedereen is wel op de hoogte. Meestal echter gebeurt het verbranden onverwachts.

Je gaat picknicken, hebt een hemdje aan, het waait heerlijk en je hebt niets in de gaten. 's Avonds wordt de huid die was blootgesteld aan de zon pijnlijk, je bent flink verbrand. Ook op het strand worden veel mensen verrast door de zon, omdat de wind zo heerlijk koel aanvoelt, wordt er vaak geen rekening gehouden met verbranden. Neem geen risico en weet hoe sterk de zon is, dus altijd zonnebrand smeren, op het strand, in de speeltuin, bij het zwembad, op de fiets, thuis op je terras enz.

Bescherming huid tegen zon

Je kunt je huid tegen de zon beschermen door:

  • Binnen te blijven, maar wie zal daar in de zomer gehoor aan geven, behalve dan wanneer het 35 graden is?
  • De huid niet aan de zon bloot te stellen door kleding te dragen die alles bedekt, maar wie zal daar in hartje zomer zin in hebben? Mensen met een zonneallergie zullen dit helaas wel moeten!
  • In de schaduw te blijven, dat zullen veel mensen doen, maar een stukje fietsen, wandelen en werken in de zon daar ontkom je niet altijd aan.
  • Zonnebrand te smeren, de juiste factor voor jouw huid. Goedkope of dure zonnebrand dat maakt geen verschil, waar je op moet letten is de beschermingsfactor. Deze is belangrijk!

Er zijn nog meer zaken waar je wat gemakkelijker rekening mee kunt houden om de kans op verbranding te verminderen. In het begin van het seizoen waarin de zon weer wat sterker wordt, moet jij je huid aan de zon laten wennen. De mensen met een erg lichte huid zullen echter altijd verbranden. De straling van de zon is tussen 11.00 uur en 15.00 uur het sterkst, blijf dan in elk geval uit de zon, zeker als je geen zonnebrand gebruikt. Aan zee en in de sneeuw verbrand je sneller, omdat de zonnestralen worden weerkaatst. Ga je de zon in smeer dan om de twee uur je huid in met zonnebrand. Ben niet te zuinig met het smeren van zonnebrand. Heb je de pech dat je toch bent verbrand ga dan direct uit de zon en koel de huid. Blijf vervolgens enkele dagen, op zijn minst drie, uit de zon.

Ken je huid

Mensen met een dikke en donkere huid verbranden minder snel, mensen met een zeer lichte huid erg snel. In alle gevallen moet je zonnebrand gebruiken, want ook de donkere huid kan verbranden. Er bestaat een lijstje ingedeeld in huidtypen. Welke huid heb je en welke beschermingsfactor moet jouw zonnebrand dan hebben:

  • Huidtype 1: de zeer lichte huid, verbrandt erg snel en wordt nooit bruin. Aangeraden wordt factor 30 of hoger.
  • Huidtype 2: de lichte huid, verbrandt zonder bescherming, de huid wordt wel bruin maar erg langzaam. Aangeraden wordt factor 15-20.
  • Huidtype 3: de vrij lichte huid, verbrandt niet zo snel en bruint. Aangeraden wordt factor 10-15.
  • Huidtype 4: de getinte huid, verbrandt bijna nooit en bruint snel. Aangeraden wordt factor 5-10.
  • Kinderen tot 16 jaar dienen allemaal factor 30 – 50 te gebruiken.

Naast de zonnebrand is speelt ook de zonnesterkte een belangrijke rol. Hoe sterker de zonkracht, des te meer UV-straling en meer kans op verbranding. De zonkracht wordt (vooral als deze heel hoog is) vaak bij de weerberichten genoemd. Verbranden hoeft dus echt niet meer als je alle punten en waarschuwingen in acht neemt.

Welke zonnebrand is geschikt?

Elke zonnebrand is geschikt. Vaak denkt men dat alleen de dure zonnebrand haar werk goed doet. Dat klopt niet. Ook een goedkope zonnebrand beschermt je goed, mits je zonnebrand met de juiste beschermingsfactor koopt en mits je vaak genoeg smeert. Een keer per dag is echt te weinig. Aangeraden wordt om je elke 2 uur opnieuw in te smeren met zonnebrand.

Bescherm kinderen tegen zonnebrand

De huid zal op de eerste plaats zichzelf beschermen tegen verbranden. Zij maakt door het zonlicht pigment aan, waardoor de huid wat bruiner wordt. Zonnestralen dringen moeilijker de huid binnen en er is minder kans op verbranding. Bij kinderen is dit proces nog niet aanwezig, waardoor hun huid onvoldoende bescherming biedt tegen het zonlicht. Zonnebrand is dus bij kinderen zeer belangrijk en wel met de hoogste beschermingsfactor. Kinderen lopen buiten, fietsen, spelen in de speeltuin en zijn in en rondom het zwembad te vinden. Het is belangrijk om ook dan met regelmaat zonnebrand te smeren. Vergeet ook de slapende baby niet die vaak een poosje in dezelfde houding ligt, waardoor hij of zij op een bepaalde plaats, die continu zon krijgt, flink kan verbranden. Een babyhuid is erg teer, gebruik zonnebrand en smeer diverse keren als de baby buiten is. Houd ook rekening met de temperatuur in een kinderwagen, onder de kap kan het erg warm worden!

Naast schadelijk is de zon ook goed voor ons

Je zou het bijna vergeten, door alle negatieve berichten over huidkanker enz., dat de zon ook erg positief werkt op het leven van mensen. Oké, we weten nu dat teveel zon huidkanker kan veroorzaken, je huid kan verbranden, de huid blijvend kan beschadigen, je daardoor sneller infecties oploopt en dat je huid sneller veroudert en rimpelig kan worden. We weten ook dat zonnebrand een must is en veel kwaad kan voorkomen. Dus het genieten van de zon kan nog altijd, maar doe het verstandig. Zonnen doe je met mate, zonnebrand smeren doe je volop om je huid optimaal te beschermen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2850x
Toegevoegd: 02-08-2016 18:16
Gewijzigd: 13-08-2016 09:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!