man ruikt aan zijn schoenen

Zweetvoeten, hoe ontstaat het en hoe kom je er vanaf?

man ruikt aan zijn schoenenIedereen heeft er wel eens last van gehad: Zweetvoeten. Vaak ruik je zelf niet eens dat je zweetvoeten hebt en is het de omgeving die er last van heeft. Hoe ontstaan zweetvoeten en hoe kom je daar vanaf?

Zweetvoeten

Wat wordt eigenlijk met zweetvoeten bedoeld? Doorgaans wordt met zweetvoeten bedoeld dat de voeten sterk ruiken of te wel een zeer 'onaangename geur' verspreiden. In het Engels noemt men deze 'aandoening' dan ook wel 'stink foot'. De geur zelf wordt veroorzaakt door schimmels, gisten of bacteriën (of beiden). De bacteriën die de onaangename geur produceren leven graag op warme, vochtige plekken en de huidschilfers zijn de belangrijkste voedingsbodem.

Hoe zweetvoeten exact ontstaan

Waarom heeft de een sneller last van zweetvoeten dan de ander? Op die vraag gaan we straks dieper in. Maar daarvoor moet je wel weten hoe zweetvoeten precies ontstaan. Voeten zijn namelijk, net zoals handen, voorzien van veel zweetklieren en een stevige hoornlaag. De hoornlaag bestaat uit dode huidcellen, afgestorven cellen dus. Deze schilfers blijken voor bepaalde bacteriën een uitstekende voedingsbodem te zijn en in combinatie met een vochtige omgeving kunnen bacteriën, gisten en schimmels zich razendsnel voortplanten.

Hoe ontstaat de kenmerkende stank van stinkvoeten?

Nu je weet dat bacteriën, gisten en voetschimmels de veroorzakers zijn van stinkvoeten en dat in combinatie met zweet, wil je natuurlijk weten hoe die kenmerkende geur tot stand komt. Dat gaat als volgt: Bacteriën produceren afvalstoffen. Die afvalstoffen ruiken onaangenaam. Zweet zelf heeft geen geur maar bacteriën kunnen wel bepaalde zweetbestanddelen in stinkende stoffen omzetten. In dit artikel geven we straks nog enkele praktische tips waarmee je het probleem van zweetvoeten en dus stinkvoeten kan aanpakken.

Teveel zweetproductie

Zweetvoeten heeft een medische benaming en wel hyperhidrosis plantares. Iedereen heeft wel eens zweetvoeten maar indien je dit dagelijks hebt dan wordt het een aandoening genoemd. Mensen met zweetvoeten produceren veel te veel zweet aan de voeten. Niet de zweet zelf is de veroorzaker van stinkende voeten maar de stank is wel een indirect gevolg van teveel zweetproductie. Mensen met de aandoening hyperhidrosis plantares zweten zelfs teveel aan de voeten bij koude omstandigheden.

Hoe komt het dat er teveel zweet wordt geproduceerd?

Lang niet altijd kunnen mensen met zweetvoeten iets aan dit probleem doen. Met name niet wanneer er sprake is van een aandoening genaamd hyperhidrosis plantares. In dat geval produceren de klieren in de voeten teveel zweet omdat ze te groot zijn of omdat er sprake is van hyperfunctie van het vegetatieve zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt allerlei belangrijke functies van/in het lichaam zoals de ademhaling, hartslag en ook de werking van de zweetklieren.

Ook kan de productie van teveel zweet veroorzaakt worden doordat de hormoonhuishouding verstoort is. Tenslotte zien we soms dat een overmatige zweetproductie van de voeten wordt veroorzaakt door ziekten zoals diabetes, overgewicht of TBC.

Oplossingen tegen overmatig zweten

Overmatig zweten als aandoening is meestal gewoonweg niet te verhelpen. Wel zijn er diverse oplossingen om de voeten in elk geval zo droog mogelijk te houden. Talkpoeder bijvoorbeeld werkt erg effectief. Sommige talkpoeders bevatten overigens ook nog eens bepaalde middeltjes tegen schimmels of tegen bacteriën (of allebei). Informeer ook eens bij je apotheek naar middelen waarin aluminiumhydroxichloride of aluminiumchloride hexahydraat is verwerkt. Deze stoffen gaan namelijk teveel zweetproductie tegen.

Sokken en schoeisel

Start elke dag met een schoon stel sokken en verwissel je sokken eventueel meerdere keren per dag. We raden je af om sokken van polyester te dragen. Deze absorberen het zweet namelijk niet of nauwelijks en ventileren niet goed. Draag daarom katoenen of wollen sokken. Ook de keuze voor schoenen is belangrijk bij mensen die last hebben van zweetvoeten. Draag lederen schoenen die beschikken over een goede ventilatie en draag het liefst geen schoenen die van nylon, rubber of andere kunststofmaterialen zijn gemaakt.

Het lopen op blote voeten, slippers of sandalen heeft natuurlijk de voorkeur! Doe dit bijvoorbeeld thuis zoveel mogelijk.

Stinken zoveel mogelijk voorkomen met middeltjes

Met diverse middeltjes of methoden is het mogelijk om stinkvoeten zoveel mogelijk te voorkomen. Maar verzorg je voeten in de eerste plaats altijd goed! Dat begint met dagelijks je voeten te wassen met zeep. Gebruik eventueel antibacteriële zeep daarvoor. Was je voeten eventueel meerdere keren per dag. Straks vertellen we je nog wat meer over antibacteriële zeep.

Eelt verwijderen

Door overtollig eelt te verwijderen haal je een deel van de voedingsbodem voor bacteriën weg. Heb je last van voetschimmel(s)? Behandel je voeten dan dagelijks met speciale antischimmel crème. Er zijn ook voldoende voetendeodorants op de markt waarmee je de voeten desinfecteert en nare geurtjes camoufleert. Met een deodorant houd je de zweetproductie ook voor een deel tegen.

Antibacteriële zeep tegen stinkvoeten

Antibacteriële zeep gaat geen zweetvoeten tegen maar je voorkomt met deze speciale zeep wel dat je voeten gaan ruiken. En het mooie van deze middelen is dat je ze gewoon zonder recept kan kopen bij vrijwel iedere drogisterij en/of apotheek. Hoe het werkt? De zeep los je op in een emmer of teil. Afhankelijk van het soort zeep week en was je de voeten vervolgens met de povidon jodium of chloorhexidine zeep oplossing. Beide middeltjes zijn bacteriedodend. Was je de voeten dagelijks met antibacteriële zeep, dan is de kans groot dat je in elk geval een groot deel van de dag zonder stinkvoeten door het leven gaat!

Voetwratten en zweetvoeten

In relatie tot zweetvoeten willen we het tenslotte nog even in het kort hebben over voetwratten. Want het blijkt dat voetwratten en zweetvoeten maar al te vaak samengaan. Voetwratten gedijen namelijk goed in een vochtige omgeving. Zoals bijna alle wratten wordt ook de voetwrat veroorzaakt door een virus. De drager wordt meestal indirect geïnfecteerd met dit virus. Dit vindt meestal plaats in openbare, vochtige ruimtes zoals zwembaden en douches.

Het virus dat de wratten veroorzaakt is het Humaan Papilloma virus en deze overleeft goed in broeierige omgevingen. Voetwratten kunnen vrij pijnlijk zijn aangezien hierop tijdens het lopen veel druk wordt uitgeoefend. Een reden des te meer om je voeten zo droog mogelijk te houden dus!

Tips van oma

Zweetvoeten zijn van alle tijden! Zo gebruikte men vroeger ook al huis- tuin- en keukenmiddelen tegen zweetvoeten. Zo gebruikte men vroeger vaak azijn als middeltje tegen de stank. Had je vroeger last van zweetvoeten? Dan nam men gewoon een voetenbad in water waarin een scheut azijn werd gegoten. Of men strooide talkpoeder in de sokken. Talkpoeder houd vocht vast. Op het internet vind je nog tal van dit soort tips. Het kan natuurlijk geen kwaad om daar zelf ook eens naar op zoek te gaan!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3524x
Toegevoegd: 08-03-2016 22:41
Gewijzigd: 08-03-2016 23:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!