Beste cloudoplossingen voor particulieren en bedrijven

Beste cloudoplossingen voor particulieren & bedrijven

Beste cloudoplossingen voor particulieren en bedrijvenHet werken en opslaan in de cloud is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Zowel particulieren als bedrijven maken er gebruik van. Waar let je op bij het kiezen van een cloudopslag service? En hoe zit dat voor bedrijven? We zoomen erop in!

Waarom in de cloud werken?

Cloud is het tegenovergestelde van on-premise, wat betekent dat je lokaal werkt en je bestanden en programma’s op je eigen server opslaat. De reden om on-premise te werken is dat je niet afhankelijk bent van het internet. Maar tegenwoordig hebben we vrijwel overal een goede verbinding tot onze beschikking. Dat is waarom particulieren en bedrijven tegenwoordig steeds liever in de cloud werken. Vanaf ieder device is alles wat je in de cloud opslaat beschikbaar, zodat je altijd en overal toegang hebt.

Voordelen van de cloud

We benoemen een aantal voordelen die zowel voor particulieren als bedrijven gelden.

  • Gegevens beschermen tegen hackers en verlies: de cloud is een relatief veilige manier om gegevens te bewaren en te delen. Een e-mail kan gehackt worden, malware kan je computer overnemen en een USB-stick kan verloren geraken. The cloud is safe!
  • Geld besparen ten opzichte van alternatieven: die prachtige foto’s op usb of discs zetten, of een fotoboek laten maken? Kost je uiteindelijk een vermogen. Net als die hardware die bedrijven moeten kopen om alles op te kunnen slaan. Met de cloud schaal je eenvoudig op en betaal je alleen voor de omvang die je nodig hebt. Voor particulieren is een bepaalde hoeveelheid aan gegevensopslag vaak zelfs gratis.
  • Altijd en overal toegang: doordat je gegevens niet op één apparaat opslaat, kun je vanaf ieder device (van desktop tot smartphone) toegang krijgen tot je opslaggegevens. Als particulier open je die game of foto’s waar je ook bent, en als bedrijf laat je werknemers eenvoudiger werken vanaf andere locaties, zoals thuis.

Cloudopslag voor particulieren

Er zijn erg veel services voor cloudopslag beschikbaar. In de basis werken ze allen op dezelfde manier. Je maakt een account aan, slaat je bestanden op en voilà, dat is alles.
Uiteraard kun je je bestanden categoriseren in mappen, voeg je extra beveiligingslagen toe als het om gevoelige gegevens gaat en geef je indien gewenst anderen toegang om te bekijken, te delen en/of te bewerken. Van vakantiefoto’s tot tekstdocumenten, games en nog veel meer, je bewaart alles wat je wilt bewaren!

Welke clouddienst gebruiken?

Hoe kies je uit al die clouddiensten de beste uit? Dat hangt eigenlijk maar net af van je persoonlijke voorkeur en vaak ook van het besturingssysteem dat je gebruikt. Ook kun je de keuze laten afhangen van de hoeveelheid aan gratis opslagcapaciteit, of de extra kosten voor extra opslag. Daar zitten namelijk verschillen in per aanbieder. Populaire opties:
Microsoft OneDrive: goede keuze als je al een (gratis) @hotmail e-mail hebt, want je hebt door in te loggen direct toegang tot gratis 5GB opslag. Als je tevens een Microsoft 365 pakket hebt dan zit zelfs 1 TB aan opslag inbegrepen.
Dropbox: ideaal als je veel wisselt tussen apparaten, want synchroniseert razendsnel. De interface is gebruiksvriendelijk en als je iets per ongeluk verwijdert, gebruik je tot 30 dagen bestandsherstel. 2 GB is gratis. Voor €9,99 per maand breid je uit naar 2 TB.
Google Drive: perfect als je al een (gratis) @gmail.com e-mail hebt. Je ontvangt 15 GB gratis die verdeeld wordt over Gmail, Foto’s en Drive. Je kunt dit uitbreiden met een abonnement op Google One, of door een extra e-mailadres aan te maken.
Naast deze zijn er nog veel meer opties, zoals iCloud, Amazon Drive, NordLocker, Box en vele anderen. Wil je kosteloos opslaan en heeft een service niet voldoende gratis ruimte beschikbaar? Dan kun je overwegen om gegevens over meerdere diensten op te slaan.

Cloudopslag voor bedrijven

Bedrijven kunnen net als particulieren gebruik maken van cloudoplossingen als Microsoft OneDrive en Google Drive. Vaak is het een persoonlijke keuze waar een bedrijf het liefste gebruik van maakt. Maar cloudopslag gaat voor bedrijven nog een stapje verder. Zij kiezen vaak voor een complete cloud service.


Wat is cloud service voor bedrijven?

Cloud service, ook bekend als cloud computing-services, omvat bij bedrijven meestal de software, netwerken, databases en andere gegevens. Het is een complete infrastructuur die ingericht kan worden. De voordelen voor bedrijven om een cloud service te gebruiken:

  • Geen (of minder) investeringen in fysieke hardware
  • Nooit gegevens kwijtraken: back-up in de cloud
  • Altijd en overal toegang, vanaf ieder device
  • Toegankelijkheid per gebruiker eenvoudig regelen
  • Veilig en eenvoudig samenwerken

Cloudoplossingen bedrijven: publiek, privé en hybride

De cloudoplossingen richten zich dus op de complete cloud infrastructuur en kunnen ingedeeld worden in een public cloud, privé cloud en hybrid cloud. Wat het beste bij je bedrijf past hangt af van een aantal factoren. Hieronder meer erover.

Private cloud

De private cloud is zoals de naam al doet vernoemen een privé cloud voor het bedrijf in kwestie. Deze wordt volledig op maat ingericht. Je kunt het eigenaarschap, beheer en onderhoud onderbrengen bij je eigen organisatie, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een specialist. Hoe dan ook, de software en hardware worden niet met andere organisaties gedeeld. Grootste voordeel is dat je de beveiliging tot in de puntjes kunt optimaliseren.

Public cloud

De public cloud is zoals de naam ook doet vermoeden een publieke service waarbij je gebruik maakt van een overkoepelende service. Hierbij blijven de software en hardware eigenaar van de maker (voorbeelden: Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform). Voor een vast bedrag per maand per gebruiker maak je hier als bedrijf gebruik van. Het grootste voordeel is dat je voordelig en eenvoudig op- en afschaalt.

Hybrid cloud

De hybrid cloud combineert de voordelen van de private cloud en de public cloud. Je gebruikt ze alle twee, waarbij je de bestanden die maximaal beveiligd moeten worden in de private cloud beheert, terwijl je overige zaken via de public cloud beheert. Het grootste voordeel is dat je tot in detail kunt bepalen wat het beste in welke cloud kan staan. Het biedt je veel flexibiliteit en een uitstekende balans tussen veiligheid en kosten. Deze gecombineerde cloud komt ook van pas als je gefaseerd wil overstappen van de ene cloud naar de ander, omdat je dan niet alles tegelijkertijd hoeft over te zetten.

Onafhankelijk cloud specialist inschakelen

Tegenwoordig wordt de hybrid cloud steeds vaker geprefereerd door (grote) bedrijven, maar het hoeft zeker niet altijd de beste oplossing te zijn. Om te weten welke oplossing het beste aansluit bij de behoeften van je bedrijf kun je het beste een onafhankelijke cloud specialist inschakelen. Waarom onafhankelijk? Omdat die geen baat (commissie) heeft bij het aanbevelen van een specifieke oplossing.
Hij of zij kijkt juist naar wat er écht goed bij je bedrijf past, zowel op het gebied van veiligheid, schaalbaarheid, toegankelijkheid en financiën. Bovendien kan diegene ook alles op de juiste manier voor je inrichten. Dat is namelijk een redelijk complexe klus. Maar als je dit één keer op de juiste manier laat doen, dan pluk je daar jarenlang de vruchten van!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Yvonne-Bierings
Aantal keer gelezen: 177x
Toegevoegd: 29-09-2023 10:04
Gewijzigd: 29-09-2023 10:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3650 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!